Καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του Γ. Ν. Καβάλας κατέθεσε μία πολίτισσα αναζητώντας απαντήσεις που αφορούν τη διαχείριση ασθενούς Α.ΜΕ.Α.
Συγκεκριμένα η γυναίκα τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση του KavalaNews.gr αναφέρει πως:
Στις 26 Απριλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου, ήρθα αντιμέτωπη με την αγενή συμπεριφορά μίας νοσηλεύτριας, η οποία αρνήθηκε να αλλάξει την πάνα της αδερφής του συζύγου μου (43 ετών άτομο με νοητική υστέρηση και οξεία νεφρική ανεπάρκεια), ενώ ήταν ενήμερη ότι εγώ αδυνατώ λόγω σοβαρού καρδιακού προβλήματος (πάσχω από καρδιακή αμυλοείδωση με αναπηρία 67%). Πόσο δεοντολογική θεωρείται αυτή η συμπεριφορά;
Επίσης στις 28 Απριλίου η ασθενής (η αδερφή του συζύγου μου) έλαβε εξιτήριο. Της είχε τοποθετηθεί pig tail, το οποίο σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών έπρεπε να αφαιρεθεί σε 3 μήνες.
Όταν επισκεφτήκαμε και πάλι το νοσοκομείο στις αρχές Αυγούστου (μεταξύ 7-10/8) ενημερωθήκαμε από τους γιατρούς πως η αφαίρεση του pig tail δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ραντεβού. Μας προέτρεψαν να κλείσουμε ραντεβού και στη συνέχεια να προσέλθουμε.
Να σημειωθεί ότι από την επίσκεψη μας στο νοσοκομείο έως το τέλος του μήνα, όταν ανοίγει και το ηλεκτρονικό σύστημα των ραντεβού δεν υπήρχε κάποιο διαθέσιμο στην ουρολογική του Γ.Ν.Καβάλας.
Στις 24 Αυγούστου επισκεφτήκαμε ιδιώτη ουρολόγο, ο οποίος κατόπιν εξέτασης της ασθενούς διαπίστωσε πως η ανάγκη για την αφαίρεση του pig tail είναι επιτακτική. Αφού μας έδωσε παραπεμπτικό μας προέτρεψε να σπεύσουμε αμέσως στο νοσοκομείο.
Όταν φτάσαμε στα επείγοντα ήρθαμε αντιμέτωποι αρχικά με την υποτίμηση και την έπαρση μίας νεαρής ιατρού, πιθανόν ειδικευόμενης ουρολόγου.
Ήταν εμφανώς απρόθυμη να βοηθήσει, ενώ προέβαινε σε προσωπικές ερωτήσεις που δεν αφορούσαν αμιγώς την υγεία της ασθενούς, (π.χ. γιατί δεν συνοδεύεται από τη μητέρα της και πως μπορεί η μητέρα της να την φροντίζει εφόσον είναι κατάκοιτη).
Που αποσκοπούσαν οι συγκεκριμένες ερωτήσεις και το συγκεκριμένο ύφος της γιατρού;
Μήπως έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 8 παρ. 3 του ιατρικού κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «ο ιατρός δεν παρεμβαίνει στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του ασθενή, παρά μόνο στο μέτρο, στο βαθμό και στην έκταση που είναι αναγκαίο και αρκετό για την αποτελεσματική προσφορά των ιατρικών υπηρεσιών του εφόσον αυτό του έχει επιτραπεί.».
Εν συνεχεία, οι ουρολόγοι που εφημέρευαν μελέτησαν τις εξετάσεις της ασθενούς και αγνόησαν το παραπεμπτικό του ιδιώτη γιατρού και επαναλαμβάνοντας πως είναι ανέφικτο να αφαιρεθεί το pig tail χωρίς ραντεβού.
Επισήμαναν ωστόσο, πως σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να κλείσουμε ραντεβού να προσέλθουμε στα επείγοντα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο νοσοκομείο η ασθενής ήταν ιδιαίτερα ανήσυχη και μη συνεργάσιμη.
Λόγω της συγκεκριμένης στάσης της ασθενούς, οι γιατροί μας παρέπεμψαν σε εξωτερικό ψυχίατρο με σκοπό να λάβει η ασθενής κατασταλτική φαρμακευτική αγωγή ούτως ώστε να είναι περισσότερο ήρεμη την επόμενη φορά.
Η απροθυμία τους ασχοληθούν με την ασθενή λόγω της νοητικής της αναπηρίας και συνεπώς των έντονων αντιδράσεων της ήταν έκδηλη.
Είναι δυνατόν οι γιατροί να μην γνωρίζουν πως τα αντιψυχωσικά φάρμακα δρούνε πλήρως μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες; Ποια ήταν η πρόθεση τους δίνοντας αυτή την οδηγία;
Να αναβάλλουν ακόμη περισσότερο την εξέταση της ασθενούς και την αφαίρεση του pig tail; Ήταν τόσο ανέφικτο δεδομένης της επείγουσας και ιδιαίτερης συνθήκης να προβούν σε επί τόπου προγραμματισμό ραντεβού;
Οι κατευθύνσεις τους δεν έρχονται σε αντίθεση με τις αρχικές τους οδηγίες σχετικά με την αφαίρεση του pig μετά από 3 μήνες; Θα λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο εάν η ασθενής δεν ήταν Α.ΜΕ.Α.;
Έκτοτε ακολούθησαν επισκέψεις σε δύο ιδιώτες ψυχιάτρους (28/8), δύο επισκέψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (29/8 & 15/9), στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για αξονική τομογραφία (14/9) και σε ιδιώτη ουρολόγο (14/9). Όλο αυτό το διάστημα η ασθενής έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία με αποτέλεσμα η άρνηση της για συνεργασία με τους ιατρούς να γίνεται εντονότερη.
Έχει επιδεινωθεί κατά πολύ η υγεία της. Εμείς ως συνοδοί (είμαστε δύο γιατί είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από ένα άτομο) έχουμε εξαντληθεί σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά.
Σήμερα είναι Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου και η υγεία της ασθενούς συνεχίζει να επιβαρύνεται, καθώς σύμφωνα με τον εξωτερικό ουρολόγο θα απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση, η οποία κοστολογείται στα 5.000€ σε ιδιωτική κλινική.
Αναρωτιέμαι εάν οι γιατροί του Γ.Ν.Καβάλας λειτουργούσαν διαφορετικά απέναντι στην ασθενή, η κατάσταση της υγείας θα είχε επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό;