γράφει ο

Βασίλης Μυλωνάς

 

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου Ιστορίας του Ερατεινού (Νέστου), που εκπόνησε ο κ. Κουσκουράς Σοφοκλής συνταξιούχος δάσκαλος, κάτοικος αυτού χωριού. Μία πολυετής έρευνα και εργασία, που κάλυψε όλες τις πτυχές, της πολυσύνθετης Ιστορίας του χωριού.

 

Την εκδήλωση, που έγινε στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερατεινού, στις 8 το βράδυ, άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τάσος Αποστολίδης, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον συγγραφέα του βιβλίου, για την εξαιρετική δουλειά που έκανε και για την προσφορά των εσόδων από τα βιβλία στον Σύλλογο και τον δήμαρχό μας για την κάλυψη των εξόδων της εκτύπωσης του βιβλίου.

 

Ακολούθησαν θρακιώτικοι χοροί από νέους και νέες του Συλλόγου, με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους κ. Αθανάσιου Φεσατίδη, που καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους, που ήταν πάρα πολλοί.

 

Στη συνέχεια κλήθηκε ο δήμαρχος (Νέστου) κ. Σάββας Μιχαηλίδης για έναν χαιρετισμό. Ο δήμαρχος τόνισε με έμφαση, πως ο Δήμος όχι μόνο έχει την πρόθεση να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες, όπως του κ. Κουσκουρά, αλλά έχει και την υποχρέωση να το κάνει. 

 

Και αναφέρθηκε πως έχει χρηματοδοτήσει πάνω από είκοσι βιβλία, που αναφέρονται στην Ιστορία του τόπου και θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σε όποιον δημότη κάνει τέτοιες προσπάθειες.

 

Η Παρουσίαση έγινε από την κυρία Αγγελική Δεληκάρη, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και νυν βουλευτή του νομού Καβάλας, από τον ίδιο τον συγγραφέα του βιβλίου και από τον κ. Μανώλη Κοντοστέλιο, διδάκτορα Ιστορίας. 

 

Και οι τρεις ταξίδεψαν το κοινό στις 546 σελίδες του βιβλίου, από την Ανατολική Θράκη, τον βίο των Ελλήνων στα πάτρια εδάφη, τα βάσανά τους από την τουρκική πίεση και από τους εξαναγκασμούς των Βουλγάρων προς εκβουλγάριση ή εκπατρισμό. 

 

Αναφέρθηκαν στην προσφυγιά, στις κακουχίες του ξεριζωμού και στην εγκατάστασή τους στο Ερατεινό. Στη διαβίωσή τους στην καινούργια πατρίδα, στα ήθη και τα έθιμά τους, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην βουλγαρική κατοχή, στη νέα απελευθέρωση...και στη ζωή τους μετά.

 

Ο κ. Σ. Κουσκουράς στάθηκε ιδιαίτερα στην ύπαρξη του Εσκί (παλιό) Σαρίσαμπαν, που βρισκόταν περίπου 500 μέτρα νότια του Ερατεινού. Αναφέρθηκε στη βυζαντινή και οθωμανική Εγνατία Οδό, της οποίας ο οικισμός αυτός λειτούργησε ως σταθμός για τα διερχόμενα καραβάνια και ανθρώπους. 

 

Με την αλλαγή της Εγνατίας Οδού άλλαξε και ο σταθμός και μεταφέρθηκε στο Σαρίσαμπαν, τη σημερινή Χρυσούπολη. Έκτοτε το Εσκί Σαρίσαμπαν υπέστη την «λεηλασία» των υλικών του, πέτρες, ξύλα, κεραμίδια, από τους κατοίκους της γύρω περιοχής, μέχρι που εξαφανίστηκε.

 

Με τη λήξη της εκδήλωσης, τόσο ο κ Κουσκουράς όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησαν ακόμη μια φορά τον δήμαρχο και το κοινό, που…θα έλεγε κανείς πως έμοιαζε με τάξη φοιτητών, μια και οι ομιλητές του πάνελ ήταν δάσκαλοι υψηλού επιπέδου.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αποστολίδης ανακοίνωσε τη δωρεά μέρους των εσόδων από τα βιβλία και τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυρόπληκτους της Θεσσαλίας και έκλεισε την εκδήλωση.

 

Παραβρέθηκαν, εκτός από τους προαναφερθέντες κα Δεληκάρη και τον δήμαρχο, ο πρώην δήμαρχος Νέστου κ. Στέργιος Γκουλφάς, η κυρία Σμαρώ Σιμσιράκη, πρόεδρος του Τ.Δ. Χρυσούπολης και οι σεβαστοί καθηγητές κα Βούλα Ξανθοπούλου και ο σύζυγός της κ. Γιώργος Αργυρίου.