γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Θα περιμένατε ίσως να γράψω για τις εκλογές, αλλά φευ θα σας μιλήσω για την κλιματική αλλαγή η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει να μας ταλαιπωρεί και να μας προβληματίζει έτι περισσότερο.

 

Μια νέα μελέτη για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων συνέπεια της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 30 χρόνια ανατρέπει τα μέχρι τώρα οικονομικά και γεωγραφικά σχετικά δεδομένα.

 

Ανάμεσα στις χιλιάδες μελέτες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για τις κάθε είδους επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη υπήρξαν και ορισμένες που προσπάθησαν να καταγράψουν τις οικονομικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή. Όμως όλες οι μελέτες επικεντρώνονταν στις συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή μόνο στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου και μάλιστα τις ισχυρότερα οικονομικά χώρες.

 

Η νέα μελέτη έκανε ανάλυση για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων συμπεριλαμβάνοντας και τον αναπτυσσόμενο κόσμο τόσο σε πιο μικρές οικονομίες όπως αυτή του Μάλι όσο και μεγαλύτερες όπως αυτή της Βραζιλίας.

 

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» ερευνητές του αμερικανικού Κολεγίου Ντάρμουθ αναφέρουν ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 30 χρόνια στην παγκόσμια οικονομία είναι της τάξης των 16 τρισ. δολαρίων κατά πολύ μεγαλύτερο φυσικά από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

 

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα το φαινόμενο που προκαλεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά και καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς είναι οι καύσωνες.

 

Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις αυτής της κατάστασης τις βιώνουν όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι πληθυσμοί των αναπτυσσόμενων χωρών και ειδικά εκείνων που βρίσκονται στις τροπικές περιοχές του πλανήτη.

 

Τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στην λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων ανακούφισης όσων πλήττονται πιο σφοδρά από τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Μέχρι τα μέσα του αιώνα η μέση θερμοκρασία στη χώρα μας θα αυξηθεί, η μέση βροχόπτωση θα μειωθεί, ενώ η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει αξιοσημείωτα.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, εξαιρετικά σημαντικό, πολύ καλά μελετημένο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Λεπτομερή μοντέλα προβλέπουν την εξέλιξή του στις επόμενες δεκαετίες με τρόπο αρκετά σαφή.

 

Οι επιπτώσεις του όμως δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές. Δεν περιορίζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, ή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι συνέπειές της αγγίζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τις τουριστικές υποδομές και την αγροτική παραγωγή μιας χώρας μέχρι τις καρδιακές παθήσεις.

 

Οι Επιπτώσεις Της Κλιματικής Αλλαγής Στην Ανάπτυξη (PDF)

 

Η οκταμελής ερευνητική ομάδα της διαΝΕΟσις, υπό το συντονισμό του καθηγητή το Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων/νου Καρτάλη και μέλη, μεταξύ άλλων, τους Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Οικονόμου και Χάρη Κοκκώση, τον Καθηγητή του University of New South Wales Μάνθο Σανταμούρη και τους φυσικούς περιβάλλοντος από το ΕΚΠΑ Ηλία Αγαθαγγελίδη και Αναστάσιο Πολύδωρο, ανέλυσε τα πλούσια διαθέσιμα δεδομένα και κατέληξε σε μια σειρά από εκτιμήσεις για την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας για τη χρονική περίοδο 2046-2065.

 

Πώς θα επηρεαστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας;

 

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγροτική της παραγωγή; Πόσο θα επιβαρυνθεί το αστικό περιβάλλον, πόσο θα κινδυνεύσουν τα δάση και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς;

Τι θα απογίνουν οι ακτές;

 

Πόσο θα πληγούν οι παραλίες της, ή τα λιμάνια της;

 

Πώς θα επιβαρυνθεί η δημόσια υγεία;

 

Οι απαντήσεις είναι δραματικές, και αποκαλύπτουν μια σκληρή αλήθεια:

 

Η χώρα μας είναι απροετοίμαστη απέναντι σε μια σειρά από λίγο-πολύ αναπόφευκτες αλλαγές που θα επηρεάσουν έντονα το παραγωγικό της μοντέλο.

 

Επιπλέον της καταγραφής των επιπτώσεων, η έρευνα προχωρά παραπέρα αξιολογώντας το θεσμικό πλαίσιο της χώρας.

 

Οι ερευνητές εντόπισαν και κατέγραψαν τα προγράμματα, τα σχέδια και τις μελέτες στις οποίες η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται επιφανειακά ή και αγνοείται παντελώς (ένα όχι σπάνιο φαινόμενο).

 

Η έρευνα καταλήγει σε μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις για τη ριζική αναθεώρηση αυτού του θεσμικού πλαισίου.

 

Εδώ θα δούμε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας.

 

Αλλά πρώτα, μερικά σημαντικά λόγια για τη μορφή που θα πάρει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας.

 

Καλές οι εκλογές και τα όσα θα επακολουθήσουν, αλλά για την κλιματική αλλαγή δεν μας μίλησε κανείς… προεκλογικά, αλλά ούτε θα απασχολήσει τους πολιτικούς μας και μετεκλογικά το πρόβλημα!