γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Η ομιλία Μεϊμαράκη το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου στην Καβάλα «έκλεισε τον κύκλο», σε τοπικό επίπεδο, της καμπάνιας των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ. Είχαν προηγηθεί επισκέψεις, κατά σειρά, των Άδωνι Γεωργιάδη, Απόστολου Τζιτζικώστα και Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε σε μέλη της ΝΔ σε ξενοδοχείο της πόλης και έδειξε να έχει ξεχάσει ότι την προσεχή Κυριακή το κόμμα του έχει εσωκομματικές εκλογές. Έδειξε να βρίσκεται ακόμη σε προεκλογική νιρβάνα βουλευτικών εκλογών.

 

Για πολλοστή φορά εξέφρασε την διαφωνία του για την εκλογική διαδικασία που ακολουθείται δείχνοντας για μια ακόμη φορά να αμφισβητεί… αυτό στο οποίο ο ίδιος συμμετέχει.

 

Είπε, πάλι, ότι στις εκλογές της Κυριακής «θα ψηφίσουν και περαστικοί» δείχνοντας να μην σέβεται καθόλου το εκλογικό Σώμα των εσωκομματικών διαδικασιών της ΝΔ.
 

Κατηγόρησε δε «κάποιους» που στο παρελθόν «αντέγραψαν την ιδέα του Γιωργάκη του Παπανδρέου» αμφισβητώντας ξεκάθαρα την επιλογή για δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση. Oι «μπηχτές» δεν άφησαν ανέπαφη ούτε την Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Παρά το ότι διορίστηκε στη θέση του προέδρου χωρίς την τήρηση εσωκομματικών διαδικασιών, ο κ. Μεϊμαράκης άφησε αιχμές σε βάρος των προηγούμενων ηγεσιών της ΝΔ τις οποίες κατηγόρησε ότι «απογύμνωσαν το κόμμα από τις περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις» κάνοντας λόγο για «οργανωτική παράλυση». Τα βέλη του αυτά αφορούσαν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή (ή μήπως έπιαναν και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη;).

 

Εκείνο που έκανε πολλούς να απορούν είναι το ότι κατηγόρησε τους συνυποψηφίους του ότι «όλοι θέλουν εκ του ασφαλούς και μετά τις βουλευτικές εκλογές να γίνουν πρόεδροι στη ΝΔ»  κι ότι μόνο εκείνος στα δύσκολα μπήκε μπροστά και ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. Ξέχασε όμως, κι εδώ, να αναφέρει ότι διορίστηκε πρόεδρος στη ΝΔ από τον προκάτοχό του και ότι κανείς δεν διόρισε ή πρότεινε θέση στους άλλους 3 υποψήφιους προέδρους.

 

Σαφή θέση υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη πήρε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος όχι μόνο τον προλόγισε στην ομιλία του σε ξενοδοχείο της πόλης αλλά ακολούθησε και την περιοδεία του στη Θράκη.

 

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές στις οποίες μίλησε, όπως στην Κομοτηνή, στην ομιλία της Καβάλας δεν ήταν τόσο έντονη η κριτική στους συνυποψηφίους του, δείχνοντας να αναδιπλώνεται λίγα 24ωρα πριν τις εσωκομματικές κάλπες καθώς η πόλωση και ο τρόπος με την οποία ο ίδιος την προκάλεσε φαίνεται ότι θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

 

Έτσι, η ομιλία του περιορίστηκε σε «ατάκες» από αυτές που με ύφος συνηθίζει να λέει όπως ότι «το σύνθημα που έλεγε ‘κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη’ τώρα έχει μετατραπεί σε ‘κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη’».

 

Στις πολιτικές «κορώνες» της ομιλίες Μεϊμαράκη στην Καβάλα συμπεριλαμβάνονται και οι χαρακτηρισμοί «πονηρούλης» και «φτηνιάρης» που χρησιμοποίησε για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας να μην… θυμάται το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας που εκφράστηκε ούτε δύο μήνες πριν.

 

Ήταν εκεί: οι πρώην βουλευτές Γιώργος Καλαντζής, Γιάννης Πασχαλίδης, Ντίνος Κλειτσιώτης και Μίμης Χριστοφιλογιάννης, ο τέως νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής και ο τέως υπερνομάρχης Κώστας Τάτσης, η δήμαρχος Καβάλα Δήμητρα Τσανάκα, η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά, οι αντιπεριφερειάρχες Θόδωρος Μαρκόπουλος, Σωτήρης Παπαδόπουλος και Μιχάλης Αμοιρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ιωσηφίδης κ.α.