Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ» Χαράλαμπος Χρυσανίδης, με ανακοίνωση του ενημερώνει για τις προτάσεις του για τις καπναποθήκες και τα διατηρητέα κτίσματα της Καβάλας.

 

Αναλυτικά ο κ. Χρυσανίδης αναφέρει τα εξής:

 

“Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης μας, που χρόνο με τον χρόνο τυλίγεται με μαύρα πανιά και πλέγματα, «διακοσμείται» με επιγραφές «ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ», γκρεμίζεται, απαξιώνεται, χάνεται για πάντα.

 

Δεν νομίζω κάποια από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να αισθάνεται υπερήφανη γι’ αυτή την ολέθρια πορεία, που οδηγεί τον ιστορικό μας πλούτο με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό.

 

Βλέπουμε πια στην πλειονότητα των ξένων χωρών, ότι οι πόλεις διατηρούν στα ιστορικά κτίριά τους το εξωτερικό περίβλημα, αλλά εσωτερικά επιτρέπουν πληθώρα παρεμβάσεων και χρήσεων. Αντίθετα, εδώ, με την ισχύουσα νομοθεσία, τους αυστηρούς και συχνά ανεφάρμοστους όρους που αυτή επιβάλλει, η αξιοποίησή τους από ιδιοκτήτες και επενδυτές γίνεται ασύμφορη.

 

Έχουμε στην πόλη μας παραδείγματα κτιρίων που αξιοποιήθηκαν και είναι πια ενεργά κύτταρα της κοινωνίας και της οικονομίας. 

 

Έχουμε όμως και πάρα πολλά παραδείγματα πρώην διατηρητέων τα οποία είναι μισογκρεμισμένα, παρατημένα στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των βανδαλισμών. Όσο εμείς καθυστερούμε, τόσο αυτά οδεύουν προς την οριστική εγκατάλειψη και καταστροφή.

 

Τι προτείνουμε:

 

  • Ως διοίκηση του δήμου, μπαίνουμε μπροστά και συνεργαζόμαστε με τους ιδιοκτήτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αλλάξει η νομοθεσία και να αξιοποιηθούν το συντομότερο όσα από αυτά μπορούν ακόμη να διασωθούν.

 

  • Για τα διατηρητέα τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν, θα αναλάβει ο Δήμος Καβάλας την αποκατάσταση και ανακαίνισή τους με δικά του έξοδα, αλλά και την εκμετάλλευσή τους μέχρι αποσβέσεως των δαπανών. Το είδος της εκμετάλλευσης θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως θα αποφασίσει και τη χρήση των διατηρητέων που ανήκουν στο δήμο.

 

  • Για όσα διατηρητέα η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, επισπεύδουμε τις διαδικασίες κατεδάφισής τους με την αποζημίωση των ιδιοκτητών σε χρήμα ή κάποιο άλλο ακίνητο από την τράπεζα γης. Έτσι, παύουν να είναι μια εστία μόλυνσης και κινδύνου μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα εξοικονομούμε χώρο για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης και φυσικά πρασίνου.”