Με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου ενημερώνει για την πρόταση ψηφίσματος της στο Δημοτικό συμβούλιο Θάσου για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει τα εξής:

 

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου τοποθετείται κατηγορηματικά ενάντια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων».

 

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. 

 

Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές, όπως με την Ενέργεια.

 

Η ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών και η παράλληλη ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας και της ανταποδοτικότητας.

 

Το νομοσχέδιο πατώντας σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. 

 

Θυμίζουμε ότι το 1980 μετατράπηκαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ΑΕ, που όπως όλοι κατανοούμε λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αργότερα εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο.

 

Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού. 

 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό και διεκδικούμε: -φτηνό και ποιοτικό νερό, άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση, -σταθερή δουλειά για το σύνολο του κλάδου, -έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.”