Στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Καβάλας οι οποίοι ζητούν την απόσυρση των άρθρων τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου το οποίο μέσω της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των αστικών αποβλήτων τάσσεται ο Γιάννης Εριφυλλίδης.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

 

Η επιχειρούμενη υπαγωγή των φορέων υδροδότησης στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας και αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, κατά παράκαμψη σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Η ιδιωτικοποίηση των φορέων υδροδότησης ξεκίνησε, άλλωστε, με τον Νόμο 4964/2022 και την επαναμεταβίβαση των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά ομολογία του κράτους ότι είναι ανίκανο να ελέγξει αποτελεσματικά τη ΔΗΜΟΣΙΑ υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα ήμουν ενδεχομένως υπέρ ενός νομοσχεδίου με στόχο τη (με στοχευμένες παρεμβάσεις) βελτίωση του ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ελέγχου και εποπτείας των φορέων υδροδότησης προς όφελος των καταναλωτών.

 

Ωστόσο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για μεταφορά κατά το Σύνταγμα αποκλειστικά κρατικών αρμοδιοτήτων, σε επίπεδο (μεταξύ άλλων) αδειοδοτικό, τιμολογιακό και κυρωτικό, σε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η πρόβλεψη για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, αλλά και για χρηματοδότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής από τους ίδιους τους φορείς υδροδότησης (δηλαδή σε τελική ανάλυση από ΟΛΟΥΣ εμάς) είναι ιδιαιτέρως προβληματικές και δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Δεν τα λέω μόνο εγώ ως Δικηγόρος και υποψήφιος Δήμαρχος, τα έχει πει με αποφάσεις του (οι οποίες για μια ακόμη φορά δεν γίνονται σεβαστές) το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα είπε πρόσφατα και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.    

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό στην Ελλάδα δεν είναι εμπορικό προϊόν και δεν πωλείται, επομένως οι υπηρεσίες υδροδότησης δεν αποτελούν μονοπώλιο, δεν ανήκουν στην αγορά και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΗΤΗ η υπαγωγή τους στον έλεγχο μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής.

 

Μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να παραδώσει στα χέρια ιδιωτών τον έλεγχο των φορέων υδροδότησης! Τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά, το δε μοντέλο ιδιωτικοποίησης του νερού εφαρμόστηκε στην πράξη σε άλλες χώρες και απέτυχε παταγωδώς.  

 

Στο πλευρό, λοιπόν, των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ με όλες μας τις δυνάμεις! Δεν αγωνίζονται για δικές τους συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και αιτήματα, αλλά για τη διασφάλιση ενός συνταγματικά προστατευόμενου αγαθού, αγωνίζονται για το δίκαιο και για το καλό ΟΛΩΝ μας.

 

 

(δελτίο Τύπου

Γιάννης Εριφυλλίδης

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «Η Καβάλα Μπροστά»)