Λόγο για την ανθρωπιστική βοήθεια κάνει ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Κώστας Κατσιμίγαςκαθώς προτείνει τρόπους με τους οποίους θα βοηθηθούν αυτοί που "χτυπήθηκαν" από τον σεισμό στην Τουρκία. 

 

Συγκεκριμένα, γράφει:

 

Ο σεισμός στην Τουρκία χτύπησε μια περιοχή που κατοικούν 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Με τις εικόνες που βλέπω οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 30.000 ενώ οι άστεγοι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχει πια ελπίδα για επιζώντες στα ερείπια και οι αποστολές των ειδικών μονάδων από όλο τον κόσμο θα αποχωρήσουν.

 

Σε λίγες μέρες θα αρχίσει να φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια από τρόφιμα, σκηνές, ρούχα και κουβέρτες. Το πρόβλημα όμως δεν θα λυθεί. Αν θέλουμε η βοήθεια μας να είναι ουσιαστική πρέπει να είναι στοχευμένη. Και θα είναι στοχευμένη αν είναι εντοπισμένη.

 

Μια  ιδέα είναι να προμηθευτούμε και να στείλουμε προκατασκευασμένους οικίσκους, όπως αυτούς που έχουν τοποθετήσει στους καταυλισμούς προσφύγων ή σαν αυτούς που τοποθέτησαν στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη μετά το σεισμό. Παράλληλα θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε ως χώρα, μέσω των ¨Γιατρών του Κόσμου¨ ή των ¨Γιατρών χωρίς Σύνορα¨ τη δημιουργία δυο-τριών νοσοκομείων εκστρατείας. Αν θέλουν τεχνογνωσία ας απευθυνθούν στις οργανώσεις ή στον βουλευτή και πρώην υπουργό Γιάννη Μουζάλα που συμμετείχε σε δεκάδες αποστολές στην Αφρική, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ (όπου και τραυματίστηκε) και στην Αιτή ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό το 2010, οργανώνοντας κινητές ιατρικές μονάδες και νοσοκομεία εκστρατείας.

 

Ποιος όμως θα αναλάβει τον συντονισμό στοχευμένων ενεργειών;

 

Ίδωμεν.