Ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός, κάνει μία αναδρομή στους σεισμούς στην Καβάλα αλλά και στις γύρω περιοχές και στις επιπτώσεις που αυτοί έφεραν.
Αναλυτικά ο κ. Ζουμπλιός αναφέρει:
“Με βάση το σεισμό στην Τουρκία θα γράψω κάποια πραγματάκια. Η περιοχή μας με βάση το ιστορικό του ΟΑΣΠ.
Στην Καβάλα είχαμε ως ιστορικό σεισμών τις εξής ημερομηνίες:
Φίλιπποι 52μ.Χ. (VIII)
Φίλιπποι 597 (IX)
Καβάλα 1713
Καβάλα 1829 (Επίκεντρο Δράμα)
Στις 5 Μαΐου 1829 σεισμική δόνηση (Μ=7,3) προκάλεσε πολλές καταστροφές στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Ξάνθης και Θεσσαλονίκης.
Ο σεισμός έγινε αισθητός έως την Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι. Η Δράμα (Χ) καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς επίσης και πολλά χωριά του νομού. Επιπτώσεις είχε ο σεισμός αυτός και στην Καβάλα, στις Σέρρες, και στην Θεσσαλονίκη.
Οι προσεισμοί ξεκίνησαν τον Απρίλιο και συνεχίστηκαν σε καθημερινή βάση έως τη γένεση του κύριου σεισμού. Ιδιαίτερα ο προσεισμός της 13ης Απριλίου ήταν πολύ ισχυρός και προκάλεσε βλάβες στο ανατολικό τμήμα της πλειόσειστης περιοχής, στην περιοχή δηλαδή της Ξάνθης.
Η πόλη της Ξάνθης σχεδόν καταστράφηκε ενώ βλάβες υπέστησαν μονές της ευρύτερης περιοχής. Στην Ελευθερούπολη 70 σπίτια κατέρρευσαν.
Στην Καβάλα και στην Ανδριανούπολη βλάβες παρατηρήθηκαν τόσο σε κτίρια όσο και σε ιστορικά μνημεία (κάστρο, μιναρέδες).
Δράμα:
Δράμα 1829
Δράμα 1867 (VIII)
Δράμα 1985
Σεισμός (Μ=5,5) έπληξε στις 9 Νοεμβρίου του 1985 την περιοχή της Δράμας, όπου και παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες εντάσεις (VII). Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τη Βουλγαρία.
Θάσος:
Θάσος 1965 (V)
Θάσος 1982
Η σεισμική δόνηση (Μ=5,6) που σημειώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1965 έπληξε την Θάσο και περιοχές του νομού Καβάλας.
Οι εντάσεις στην πλειόσειστη περιοχή έφτασαν το V.
Όπως βλέπουμε οι σεισμοί αν δεν και ειναι συχνοί στην περιοχή μας, έχουν δώσει αξιόλογα μεγέθη.
Προσωπικά το θεωρώ το πιο ύπουλο φυσικό φαινόμενο για το οποίο δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στην περιοχή μας.
Όμως ξέρω ότι εάν στραβώσει η φάση οι φορείς,
οι κρατικές υπηρεσίες, οι εθελοντές και οι πολίτες θα δώσουν τα 101% στην προσπάθεια τους.
Επίσης υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και τα σχέδια της αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων (ισχύει αντίστοιχα και για τον Δήμο Παγγαίου ) τα οποία θα οργανώσουν όλο το σύστημα ώστε να υπάρξουν οι λιγότερα δύσκολες καταστάσεις μετά το φαινόμενο.
Αυτό που με κάνει να ανησυχώ περισσότερο είναι η περιοχή μας η οποία σε κάποιες των περιπτώσεων έχει κακές υποδομές όσον αφορά τις οικοδομές (χτισμένες σε βάλτους, δίπλα σε θάλασσα, κάτω από το βουνό) και σε πολλές των περιπτώσεων όταν χτίστηκαν δεν εφαρμόστηκαν αντισεισμικές υποδομές (πετρόκτιστα παλιά σπίτια, οικοδομές 50ετιας και βέλε).
Διαβάστε και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά τους σεισμούς και τα υπόλοιπα φυσικά και μη φαινόμενα.” :https://www.civilprotection.gr/el/guidelines