γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Μπορεί να προχωρούμε στις εκλογές, αλλά το πολιτικό σκηνικό πολώνεται μακριά από όσα βασανίζουν  την καθημερινότητα του ελληνικού λαού και κυρίως των ψηφοφόρων.

 

Οι δημοσκοπήσεις που μπορεί κάποιοι να τις αμφισβητούν, δυστυχώς γι’ αυτούς καταγράφουν την σκληρή πραγματικότητα, άσχετα αν κάποιοι δεν θέλουν να την αναλύσουν ή την αναλύουν στα κρυφά και με σχολαστικότητα.

Και τα αποτελέσματα δεν αφορούν μόνο τα κόμματα και τους βουλευτές, αλλά και τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, οι οποίοι μπαίνουν στο ζύγι των δημοσκοπήσεων και τα αποτελέσματα δεν είναι …αδιάφορα.

 

Διαβάζω μια τελευταία δημοσκόπηση από την αξιόπιστη εταιρεία Palmos που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ΝΔ και υποτίθεται ότι είναι το προπύργιό της…

 

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι πολιτικές τάσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης, κινούνται σε γενικές γραμμές στην ίδια κατεύθυνση με τις γενικότερες πανελλαδικές, αν και θα περίμενε κανείς μεγάλες εκπλήξεις προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος.

 

Στην δημοσκόπηση αυτή η κυβέρνηση καταγράφει μία ολοένα αυξανόμενη φθορά, διατηρώντας ωστόσο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε επιμέρους αξιολογήσεις, όσο και στην πρόθεση ψήφου. Παράλληλα, οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πόλη τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Ειδικότερα, στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι θα λέγατε ότι είστε από το έργο της σημερινής κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη;» το ισοζύγιο είναι ξεκάθαρα αρνητικό αφού ικανοποιημένος δηλώνει μόλις ένας στους τέσσερις (ποσοστό 24%).

 

Το 38% δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένος» και άλλο ένα 34% δηλώνει «λίγο ικανοποιημένος».

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της ΝΔ (ποσοστό 55%), δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι.

 

Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν στο 84%.

 

Χειρότερες είναι οι επιδόσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ανάλογο ερώτημα, δηλαδή «πόσο ικανοποιημένοι είστε από τις παρεμβάσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλονίκη;» ικανοποίηση δηλώνει μόλις το 14%. Το 43% εμφανίζεται «καθόλου ικανοποιημένο» και άλλο ένα 32% «λίγο ικανοποιημένο».

 

Είναι ενδεικτικό ότι «λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο» εμφανίζεται το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ψηφοφόρους της ΝΔ αθροίζονται στο 82%.

 

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι πάνω κάτω παρόμοια με αυτά των πανελλαδικών ερευνών.

 

Η ΝΔ υφίσταται φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μικρή ανάκαμψη, ωστόσο η απόσταση μεταξύ των δύο παραμένει μεγάλη, στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, από δεκαπέντε όμως που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

 

Ειδικότερα, στο ερώτημα «εάν είχαμε σήμερα εθνικές (βουλευτικές) εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» η ΝΔ έρχεται μεν πρώτη με ποσοστό 27%, υποχωρώντας όμως κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Γενάρη.

 

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ανάκαμψη, φτάνοντας στο 17%, από 14% που ήταν δέκα μήνες πριν.

 

Μικρή υποχώρηση σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο μετράται σήμερα στο 8% από 10% τον Γενάρη, περίοδος κατά την οποία ήταν πολύ πρόσφατη η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

 

Από κει και πέρα, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είναι στο 5%, όσο περίπου και τον Ιανουάριο, στο 4% η Ελληνική Λύση (ήταν 3% τον Γενάρη), ενώ ψηλά παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, στο 24%.

 

Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 60% καταγράφοντας απώλειες προς ΣΥΡΙΖΑ (4%) και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση 47%, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 3% προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και 10% προς ΚΚΕ. Το δε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει συσπείρωση 48% με απώλειες προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από 5%.

 

Καλό να είναι να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στις εκλογές του 2019 η ΝΔ στον αντίστοιχο δήμο πήρε ένα φοβερά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 41% ενώ η ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό 29%.

 

Οι μονάδες που χώριζαν τα δύο κόμματα ήταν της τάξης του 12%, ενώ τώρα δημοσκοπικά η διαφορά είναι 10 μονάδες.

Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει και μια αρνητική γνώμη και για τον δήμαρχο της πόλης ότι δεν έλυσε τα βασικά προβλήματα που είναι το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα και η συγκοινωνία…

 

Για τους δημάρχους τώρα πανελλαδικά σε δημοσκοπήσεις που γίνονται αν και υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων που ακόμη ουσιαστικά δεν έχουν παρουσιάσει συνδυασμό και έργο, καταγράφεται μια υστέρηση στην ικανότητά τους να ικανοποιήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ζητώντας αλλαγή προσώπων στις εκλογές που θα έρθουν τον Οκτώβριο του 2023.

 

Με άλλα λόγια καταγράφεται από τους ερωτώμενους πολίτες ένα πλαίσιο γνώμης «ναι μεν, αλλά» και αφήνει πολλά ερωτηματικά το πώς θα μπορέσουν με ένα μεγάλο ποσοστό αμφισβήτησης και άρνησης ακόμη και να ψηφίσουν κόμματα, δήμαρχοι και περιφερειάρχες να τους πείσουν όχι απλά να πάνε στην κάλπη, αλλά και να επιλέξουν με σταθερό χέρι αυτό που πιστεύουν ότι τους αξίζει;