Συνέντευξη παραχώρησε στο KavalaNews.gr και στον Αποστόλη Μπαμπατζίκο ο βετεράνος κολυμβητής, κριτής αγώνων και μέλος του ΝΟΘΑΚ, Βασίλης Μανδαλίδης.

 

Ο κ. Μανδαλίδης μίλησε για τους Masters του ΝΟΘΑΚ και για τους στόχους τους, αλλά και γενικότερα για το άθλημα της κολύμβησης που δίνει ζωή και υγεία.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 

Ερ.: Μιλήστε μας για τους Masters του ΝΟΘΑΚ, ποιοι είναι και τι ρόλο έχουν;

 

Απ.: Οι Masters είναι μία ομάδα ατόμων που ανήκει στο Ναυτικό Όμιλο Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας και σε αυτή ανήκουν άτομα που είναι 25 ετών και άνω. Μπορεί να είναι κάποιοι πρώην πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες ή απλοί κολυμβητές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στους αγώνες και έχουν κολυμβητικό δελτίο από την Κολυμβητική Ομοσπονδία της Ελλάδος. 

 

Ερ.: Δεν υπάρχει όριο ηλικίας έτσι;

 

Απ.: Όριο ηλικίας δεν υπάρχει, συγκεκριμένα έχουμε άτομο που είναι στην ομάδα μας και είναι 80 ετών και έχει μεγάλες επιτυχίες, ρεκόρ και πανελλήνια πρωταθλήματα. Ουσιαστικά ανήκουν στην κατηγορία Masters οι πάντες που έχουν δελτίο από την ΚΟΕ από 25 ετών και πάνω.

 

Ερ.: Σε ποιους αγώνες συμμετέχει η ομάδα;

 

Απ.: Δεν υπάρχουν στάνταρ αγώνες για όλους, γιατί οι αγώνες που επιλέγει ο καθένας είναι βάσει των δυνατοτήτων των οικονομικών, καθώς υπάρχουν κάποιοι αγώνες με ταξίδια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέρσι είχαμε και στην Καβάλα στο κολυμβητήριο διεθνή αγώνα masters, με αθλητές να έρχονται και από το εξωτερικό, αλλά έχουμε συμμετάσχει και εμείς σε αγώνες στην Ιταλία στη Ρώμη, στην Τουρκία και στη Βουλγαρία.

 

Ερ.: Πείτε μας για την πολύ σπουδαία εμφάνιση της ομάδας στους αγώνες της Αδριανούπολης.

 

Απ.: Στους αγώνες στην Αδριανούπολη τα πήγε πολύ καλά η ομάδα. Οι 6 κολυμβητές Μάστερς του ΝΟΘΑΚ επί συνόλου 340, κέρδισαν 25 μετάλλια συνολικά (15 χρυσά - 8 ασημένια - 2 χάλκινα) και σημειώθηκε Πανελλήνιο ρεκόρ από την Κική Αρσένη στα 400m ελεύθερο στην ηλικιακή κατηγορία 55-59 ετών. Στους αγώνες συμμετείχαν πολλοί αθλητές από Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.

 

Ερ.: Πριν από δύο εβδομάδες είχατε κι άλλους αγώνες στη Θεσσαλονίκη, έτσι;

 

Απ.: Στη Θεσσαλονίκη ήταν μία ημερίδα με αγώνες και πήγαμε πολύ καλά και σε σκυτάλες και σε ατομικά αγωνίσματα. Οι 4 κολυμβητές που λάβαμε μέρος πήραμε 22 συνολικά μετάλλια (17 χρυσά - 4 αργυρά - 2 χάλκινα). Σημειώθηκαν 3 Πανελλήνια ρεκόρ από τον Χαϊνά Πέτρο στην ηλικιακή κατηγορία 80-84 ετών στο 50m πρόσθιο, 50m ύπτιο κ 50m ελεύθερο.

 

Ερ.: Βλέπουμε μεγάλες ηλικίες στην ομάδα και αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.

 

Απ.: Οι ηλικίες που δραστηριοποιούνται πιο ενεργά στους αγώνες αυτή την στιγμή, είναι περίπου από 45 ετών και άνω. Γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουν λιγότερες υποχρεώσεις από νεότερους, γιατί είναι δύσκολο να τα συνδυάσεις όλα, την εργασία και το κολύμπι. Αλλά πάντα βρίσκεται χρόνος. 

 

Ερ.: Υπάρχουν φαντάζομαι στον καθένα που θα έρθει κάποιες εξετάσεις που γίνονται;

 

Απ.: Προϋπόθεση για να βγάλει κάποιος το δελτίο της ΚΟΕ, είναι πως θα πρέπει να πάει σε καρδιολόγο, για να πάρει την πιστοποίηση ότι είναι υγιής και ότι μπορεί να συμμετάσχει σε κολυμβητική δραστηριότητα. 

 

Ερ.: Στους αγώνες των masters οι κατηγορίες χωρίζονται ηλικιακά;

 

Απ.: Οι ηλικιακές κατηγορίες χωρίζονται ανά 5 χρόνια. Για αυτό μπορεί να πέσει κάποιος στη πισίνα που είναι 25 χρονών και μπορεί να πέσει κάποιος που είναι 60 χρονών στον ίδιο αγώνα. Αυτός που τερματίζει πρώτος, είναι πρώτος στην κατηγορία του πχ 25-30 ετών, δεν υπάρχει κάτι το συνολικό δηλαδή. Οι κατηγορίες βραβεύονται καθεμία ξεχωριστά. Δηλαδή μπορεί να είσαι και μόνος σου και να πάρεις το χρυσό, γιατί δεν υπάρχουν άλλοι που να έκαναν αυτό που μπόρεσες να κάνεις εσύ. 

 

Το πρώτο πράγμα που συναγωνίζεσαι είναι ο εαυτός σου. Συναγωνίζεσαι με τον εαυτό σου, να βελτιωθείς, να βελτιώσεις το ρεκόρ σου και μετά υπάρχει και το στοιχείο του ανταγωνισμού, όταν υπάρχουν άτομα στην ηλικιακή κατηγορία που ανήκεις. 

 

Υπάρχει βέβαια και το open water, η ανοιχτή θάλασσα, που εκεί οι ηλικιακές κατηγορίες είναι ανά 10 χρόνια, και εκεί υπάρχουν εκτός από τους νικητές ηλικιακών κατηγοριών και οι νικητές γενικής, δηλαδή οι τρεις πρώτοι του αγώνα ανεξάρτητα της ηλικίας που έχουν. Έχουν γίνει και το καλοκαίρι αγώνες open water στην Καλαμίτσα, και υπήρχαν αγώνες τον 1000 κολυμβητικών μέτρων και των 3000 μέτρων.

 

Ερ.: Οικονομικά είναι εύκολο να ασχοληθεί κάποιος με την κολύμβηση;

 

Απ.: Είναι ένα άθλημα που δεν έχει μεγάλες αξιώσεις οικονομικές, σαν εξοπλισμός. Παίρνεις το μαγιό σου, τα γυαλάκια σου, το σκουφάκι σου και κολυμπάς. Αυτό μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, το κόστος στο κολυμβητήριο είναι πάρα πολύ μικρό.

 

Ερ.: Μιλήστε μας γενικότερα για το άθλημα.

 

Απ.: Είναι μία άθληση η κολύμβηση που δεν επιφέρει καταπόνηση στον οργανισμό, όπως άλλα αθλήματα, όπως πχ το τρέξιμο. Ίσα ίσα θεωρείται ένα άθλημα αποκατάστασης, σωματικά αν υπάρχουν κάποιες κακώσεις μπορείς να κάνεις αποκατάσταση με το κολύμπι. Γυμνάζονται τα πάντα με την κολύμβηση ακόμη και το μυαλό, επειδή έχεις το νου σου και στην τεχνική σου, και στον χρόνο σου, αλλά συγχρόνως το μυαλό ξεκουράζεται, γιατί το υγρό στοιχείο έχει την ιδιότητα να σε κάνει να ξεχνιέσαι. Βρίσκεσαι σε ένα άλλο περιβάλλον από το δικό σου μέσα στο νερό και ξεχνιέσαι δεν σε απασχολεί τίποτα.

 

Ερ.: Πείτε μας για τα στυλ των αγωνισμάτων.

 

Απ.: Όταν πέφτει κάποιος αρχικά να κολυμπήσει, κολυμπάει ελεύθερο. Το δεύτερο που έχει μία ιδιαίτερη τεχνική είναι το πρόσθιο. Προσωπικά άρχισα να κολυμπάω με ελεύθερο και θεωρούσα τα άλλα στυλ λίγο πιο ξεκούραστα, όπως το ύπτιο ας πούμε. Τελικά το καθένα έχει την δυσκολία του. Φυσικά σε σειρά δυσκολίας, πιο εύκολο θεωρείται το ύπτιο, μετά το ελεύθερο, μετά το πρόσθιο και φυσικά το πιο δύσκολο είναι η πεταλούδα, η οποία θέλει και δύναμη και αντοχή. Ανάλογα με τη πισίνα υπάρχουν και αγώνες μικτής (και τα τέσσερα στυλ μαζί), στα 200 μέτρα αν είναι 50αρα η πισίνα, εάν είναι 25αρα είναι 100 μέτρα μικτή. 

 

Ερ.: Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που δεν ασχολήθηκε σαν αθλητής να βγάλει το δελτίο της ΚΟΕ και να συμμετάσχει;

 

Απ.: Δεν είναι καθόλου δύσκολο, είναι πολύ εφικτό, στο ΝΟΘΑΚ και σαν Masters θέλουμε τέτοια άτομα για να μεγαλώσει η ομάδα. Και όποιος θέλει δεν είναι αυτοσκοπός οι αγώνες, μπορεί απλά να συμμετάσχει στις προπονήσεις της ομάδας. Υπάρχουν προπονητές, κάποιες κοπέλες που έχουν τελειώσει ΤΕΦΑΑ και ασχολούνται με το κολύμπι και είναι πρωταθλήτριες, και μπορούν να δείξουν σε έναν καινούριο ότι χρειάζεται, αρκεί να ξέρει να κολυμπάει.

 

Ερ.: Πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επικοινωνία με την ομάδα;

 

Απ.: Υπάρχει η ιστοσελίδα του ΝΟΘΑΚ η επίσημη (δείτε τη σελίδα ΕΔΩ), υπάρχει και μία διαδικτυακή ομάδα που την έχουμε κάνει εμείς σαν masters, η Masters Swimming Καβάλας, που μπορεί να απευθυνθεί και εκεί. Εάν έρθει κάποιος στο κολυμβητήριο επίσης μπορεί να βρει κάποιον από το ΝΟΘΑΚ, τους masters, ή κάποιον προπονητή.

 

Ερ.: Ποιος είναι ο στόχος γενικότερα των Masters και η ιδεολογία τους;

 

Απ.: Στόχος είναι η υγεία μέσα από την κολύμβηση. Ο στόχος είναι πάνω από όλα αυτό. Και φυσικά είναι το προπονητικό κομμάτι αυτό, γιατί η προπόνηση σου δίνει την υγεία, όχι οι αγώνες. 

 

Ερ.: Κλείνοντας πείτε μας λίγο και για τους κριτές αγώνων, καθώς έχετε και αυτόν τον ρόλο.

 

Απ.: Μία άλλη πτυχή είναι και οι κριτές αγώνων στην κολύμβηση, καθώς κάποιοι θέλουν να ασχοληθούν πέρα από το κολύμπι και ως κριτές αγώνων. Πέρασα πέρυσι το ειδικό σεμινάριο που απαιτείται και είναι από την ΚΟΕ η εκπαίδευση. Δεν είναι κάτι δύσκολο και αυτό, απαιτεί όμως υπευθυνότητα να είσαι κριτής και χρονομέτρης. Φυσικά θέλουμε να έρθει κόσμος στο ΝΟΘΑΚ που θέλει να βοηθήσει στην διοργάνωση αγώνων.