Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του, αναφέρει μεταξύ άλλων την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου, στην ερώτηση του βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη στη Βουλή για το θάνατο εργαζόμενου στη ΒΦΛ.

 

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε:

 

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου. Κάθε απώλεια και μάλιστα εν ώρα εργασίας είναι ένα πολύ βαρύ φορτίο για τους οικείους του εργαζομένου που χάθηκε, αλλά και για την κοινωνία μας συνολικά. 

 

Το τραγικό αυτό γεγονός υπενθυμίζει, δυστυχώς, με τον πιο σκληρό τρόπο την ευθύνη τόσο των εργοδοτών όσο και της πολιτείας απέναντι στους εργαζόμενους, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα εργατικά ατυχήματα. 

 

Βασική επιδίωξη του πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας ήταν και παραμένει η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και η διασφάλιση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Αναφορικά με το συγκεκριμένο ατύχημα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, οι επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας μετέβησαν αμέσως μόλις ενημερώθηκαν στο χώρο του συμβάντος και διενήργησαν έρευνα για την ανεύρεση των αιτίων που το προκάλεσαν. 

 

Από τον έλεγχο, προέκυψε ότι ο θανών, που ήταν υπάλληλος εργολαβικής εταιρείας, βρισκόταν στο χώρο, προκειμένου να επισκευάσει ένα φίλτρο αποκονίωσης στο τμήμα γεωτρύπησης φωσφορίτη. 

 

Ενώ ο εργαζόμενος εκτελούσε τη συγκεκριμένη εργασία, παρασύρθηκε από περιστρεφόμενο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Τόσο η εταιρεία–κύριος του έργου, η PFIC Limited, όσο και η εργοδότρια εταιρεία του θανούντος, η SERTORIUS Limited, κλήθηκαν σε παροχή γραπτών εξηγήσεων, καθώς, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, δεν είχε εξασφαλιστεί ασφαλής πρόσβαση και παραμονή του εργαζόμενου στο χώρο εργασίας και δεν είχε γίνει η διακοπή της λειτουργίας του επίμαχου μηχανήματος. Αυτά είναι τα γεγονότα. Δεν υπάρχει ακόμα έκθεση, αλλά θα τη λάβουμε σύντομα. 

 

Η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη και η έκθεση έρευνας που θα συνταχθεί, θα διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή Καβάλας. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, κατά την τελευταία τριετία, δηλαδή για το διάστημα από την 1.1.2020 μέχρι σήμερα, έχουν αναγγελθεί στο ΣΕΠΕ είκοσι επτά εργατικά ατυχήματα, τα οποία και διερευνήθηκαν όλα. Μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο οι αρμόδιοι επιθεωρητές έχουν διενεργήσει είκοσι πέντε ελέγχους ή επανελέγχους στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. Από τα είκοσι επτά ατυχήματα που έχουν αναγγελθεί, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, όλα ήταν ελαφρά, εκτός από δυο, αυτό που συζητάμε σήμερα, το οποίο ήταν δυστυχώς θανατηφόρο, και ένα ακόμα βαρύ εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα στις 25.6.2022 και για το οποίο εσείς –νομίζω- είχατε υποβάλει γραπτή ερώτηση, για το ατύχημα εκείνο που ο παθών υπέστη χημικά εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού. 

 

Η έκθεση έρευνας αυτού του ατυχήματος διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελία στις 6.9.2022. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και διοικητικά πρόστιμα στις δυο εμπλεκόμενες εταιρείες. Για την εταιρεία Λιπάσματα Καβάλας το πρόστιμο ήταν 17.000 ευρώ, ενώ για την εταιρεία του εργολάβου, την SERTORIUS, το αντίστοιχο πρόστιμο έφτασε τις 20.300 ευρώ. Αυτά είναι τα περιστατικά, κύριε Στολτίδη, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

 

Συνεχίζεται η έρευνα, το πόρισμα θα κατατεθεί στην Εισαγγελία Καβάλας και προφανώς θα το λάβουμε και εμείς υπόψη”.