Ένα online παρατηρητήριο το οποίο δείχνει πόση ακτινοβολία εκπέμπουν οι πάσης φύσεως κεραίες σε όλη την Ελλάδα έθεσε σε λειτουργία προ ημερών το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

 

Για την ώρα, στο νομό Καβάλας, μετρήσεις γίνονται από 6 μόνο σημεία:

 

1) στο κέντρο της Καβάλας. Ο σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου επί της οδού Ομονοίας το οποίο στεγάζει την Δημωφέλεια και μετράει την ακτινοβολία στο κέντρο και σε μεγάλο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καβάλας. Είναι ένας από τους δύο πρώτους σταθμούς που εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα από τις 28 Ιανουαρίου 2015. 

 

2) στην περιοχή της Καλαμίτσας. Ο σταθμός μέτρησης βρίσκεται στο δώμα του Κλειστού Γυμναστηρίου και μετράει την ακτινοβολία στις δυτικές συνοικίες της Καβάλας, οι οποίες είναι εγγύτερα στο Πάρκο Κεραιών στο ύψωμα Βασιλάκι. Εγκαταστάθηκε και αυτός στις 28 Ιανουαρίου 2015.

 

3) στο Λύκειο της Ελευθερούπολης. Ο σταθμός βρίσκεται στην οροφή του σχολικού κτιρίου και μετράει από τις 7 Σεπτεμβρίου 2015 την ακτινοβολία στον οικισμό της πρωτεύουσας του Δήμου Παγγαίου.

 

4) στο Γυμνάσιο της Νέας Περάμου, κάτω από την Εγνατία Οδό. Ο σταθμός βρίσκεται στο δώμα του σχολικού κτιρίου και μετρά από τις 7 Σεπτεμβρίου 2015 την ακτινοβολία στον παραλιακό οικισμό που βρίσκεται στη «σκιά» των υψωμάτων του Συμβόλου, σε μεγαλύτερη απόσταση από το όρος Παγγαίο.

 

5) στο Δημαρχείο του Δήμου Θάσου. Ο σταθμός είναι τοποθετημένος στο δώμα του Δημαρχείου και μετρά την ακτινοβολία στον οικισμό του Λιμένα, από τον οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια μία κεραία της Vodafone και μία της Wind. Εξακολουθεί και εκπέμπει, σε αρκετά χαμηλότερη ισχύ όμως, η κεραία της Cosmote που είναι τοποθετημένη στο δώμα του κτιρίου του ΟΤΕ στον κεντρικό πεζόδρομο. Ο σταθμός μέτρησης της Θάσου, παρά το γεγονός ότι φαίνεται κανονικά τοποθετημένος από τις 29 Σεπτέμβρη 2015, δεν δείχνει να είναι σήμερα συνδεδεμένος με το online παρατηρητήριο.  

 

6) στο Δημαρχείο του Δήμου Νέστου. Ο σταθμός είναι τοποθετημένος στο δώμα του Δημαρχείου, στην άκρη του οικισμού της Χρυσούπολης και έχει τη δυνατότητα να μετρήσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την ευρύτερη περιοχή του κάμπου. Ο σταθμός εγκαταστάθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 αλλά δεν φαίνεται να είναι συνδεδεμένος στο online δίκτυο μετρήσεων. 

 

Δείτε φωτογραφίες από κάθε σταθμό μέτρησης στο νομό Καβάλας, στο τέλος του κειμένου. 

 

Το σύστημα ονομάζεται «Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων» και μετρά τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από κάθε είδους κεραίες (κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ραντάρ, ασύρματων δικτύων κ.α.) και ενημερώνει άμεσα (on-line) τόσο τους αρμόδιους φορείς, όσο και τους απλούς πολίτες.

 

Η διαδικτυακή «πύλη» του Παρατηρητηρίου βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://paratiritirioemf.eeae.gr, όπου ο καθένας ελεύθερα θα μπορεί να βλέπει τις μετρήσεις.

 

Τα στοιχεία συλλέγονται από 500 σταθερούς σταθμούς μέτρησης σε όλη τη χώρα και 13 κινητούς σταθμούς σε βαν (ένα σε κάθε Περιφέρεια). Όλα καταλήγουν στο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων.

 

Η πύλη αυτή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ή συλλογικό φορέα να υποβάλει αίτημα για τη διενέργεια μετρήσεων, καθώς επίσης να υποβάλει ενστάσεις και καταγγελίες.

 

Το έργο κόστισε 4,7 εκατ. Ευρώ.

 

Οι κεραίες που παρακολουθούνται από το Παρατηρητήριο, είναι όσες εκπέμπουν στην περιοχή συχνοτήτων των 100 kHz έως 6 GHz, αδειοδοτούμενες και μη. Αυτές οι συχνότητες περιλαμβάνουν τα δίκτυα των ασύρματων επικοινωνιών (όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης κλπ.), τις κεραίες ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τις διατάξεις ραντάρ, τα ασύρματα δίκτυα που δεν απαιτούν άδεια (τύπου wireless hotspots, εταιρικές ζεύξεις κ.α.).