Η πλαστική μόλυνση κυρίευσε ολοκληρωτικά και το τελευταίο «κάστρο» του πλανήτη που αντιστεκόταν.

 

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκαναν μια ακόμη δυσάρεστη ανακάλυψη όσον αφορά την μόλυνση που προκαλεί ο άνθρωπος στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα είχε εντοπιστεί η παρουσία κυρίως μικροπλαστικών σε μεμονωμένα σημεία της Ανταρκτικής. 

 

Τα μικροπλαστικά που έχουν μέγεθος κάτω από πέντε χιλιοστά. Προέρχονται από συσκευασίες, ίνες ρούχων, οχήματα και άλλες πηγές και αποτελούν πραγματική μάστιγα αφού η παρουσία τους και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες επεκτείνεται σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εντοπιστεί μικροπλαστικά ακόμη και σε βάθη 11 χλμ. στη Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του φλοιού της Γης.

 

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε την παρουσία μικροπλαστικών σε ολόκληρο το περιβάλλον της Ανταρκτικής. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν μικροπλαστικά τόσο στον αέρα όσο και στους θαλάσσιους πάγους αλλά και το νερό της θάλασσας στην Ανταρκτική και πιο συγκεκριμένα στη Θάλασσα Γουέντελ κοντά στο Νότιο Πόλο. 

 

Οι μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών εντοπίστηκαν σε δείγματα του αέρα κάτι που σημαίνει ότι τα ζώα αλλά και τα θαλασσοπούλια που ζουν στην παγωμένη ήπειρο εισπνέουν τα μικροπλαστικά με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα τους υποδεικνύουν την παρουσία μικροπλαστικών όχι μόνο την επιφάνεια του νερού στις θάλασσες που περιβάλλουν την Ανταρκτική αλλά και στα βάθη τους. 

 

Εξηγούν ότι τα μικροπλαστικά φτάνουν στην Ανταρκτική με διαφόρους τρόπους μεταφερόμενα είτε από ανέμους, είτε πάνω σε πάγους είτε από θαλάσσια ρεύματα. Η ανακάλυψη κρούει ξανά το καμπανάκι του κινδύνου για την μόλυνση από τα κάθε είδους πλαστικά αντικείμενα που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στον πλανήτη.

 

πηγή: naftemporiki.gr