«Όταν λέμε έχουμε κοιτάσματα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να βάλουμε στη δεξαμενή. Όλες οι χώρες μπορεί να έχουν είτε φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο.

 

Σημασία έχει αν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα», είπε στον KavalaNews 102,8 o πρώην διευθυντής της KavalaOil Βαγγέλης Παππάς σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα γίνουν σεισμικές έρευνες στην Κρήτη.

 

Όπως λέει ο κ. Παππάς το κοίτασμα του Πρίνου είναι βάθους 35 – 40 μέτρων, ενώ στην Κρήτη είναι πάνω 1.500 μέτρα γεγονός που όπως εξήγησε έχει τεράστια κόστη όχι μόνο στην εξόρυξη αλλά ακόμα και στην έρευνα. Επίσης τόνισε πως πρέπει να γίνει και τεστ καύσης για να διαπιστωθεί εάν αξίζει να γίνει η εξόρυξη ή όχι.

 

«Για να γίνει κάτι τέτοιο εκεί θα πρέπει το κοίτασμα να είναι τεράστιο για να συμφέρει να το βγάλεις. Επίσης πρέπει να είναι κοντά στα δίκτυα γιατί αν πούμε να το μεταφέρουμε συμπιεσμένο με καράβια ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής. Θα χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια για να φτάσουμε στην παραγωγή. Αποκλείεται να έχουμε παραγωγή σε 5 χρόνια όπως λέει η κυβέρνηση», εξήγησε ο κ. Παππάς.

 

Αναφερόμενος για τα κοιτάσματα στην περιοχή μας, ο κ. Παππάς τόνισε πως το κοίτασμα που υπάρχει ανάμεσα στη Νέα Πέραμο και το Άγιον Όρος είναι σε επίπεδο ερευνών αλλά όχι εκμεταλλεύσιμο για την ώρα. Έχει καθαρό πετρέλαιο και αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει δραστηριότητα.

 

Για τον Μπάμπουρα είπε ότι είναι ένα υποθετικό κοίτασμα καθώς δεν έχει γίνει τεστ καύσης, αλλά έχει πιθανότητες να είναι ένα μεγάλο κοίτασμα το οποίο ωστόσο αμφισβητεί η γείτονα και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να ερευνηθεί.

 

Εξήγησε πως υπάρχουν σκοπιμότητες που δεν προχωράνε αυτά τα κοιτάσματα.

 

Αναφερόμενος στη λειτουργία του Πρίνου, είπε πως η Ενεργειακή πήρε δάνειο πριν από ενάμιση χρόνο για να προχωρήσει η εξόρυξη στο κοίτασμα Έψιλον, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Ο κ. Παππάς απέδωσε το γεγονός στο ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να ελέγξουν την εταιρεία.

 

«Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει χωρίς να υπάρχει αποτύπωμα στην τοπική  οικονομία. Παρά το ότι η Ενεργειακή έχει τύχει όλων των διευκολύνσεων το Έψιλον δεν δουλεύει.

 

Με την κρίση που υπάρχει σε ενεργειακό επίπεδο θα επωφελείτο και η Ελλάδα γιατί αν η παραγωγή ξεπερνάει τα 2,500 βαρέλια τότε αρχίζει το Ελληνικό Δημόσιο να παίρνει ποσοστά.

 

Γενικά ο Πρίνος χωρίς το Έψιλον και με την υποτυπώδη συντήρηση είχε μια παραγωγή 1.000 με 1.500 βαρέλια. Ακόμα και με αυτή την εγκατάλειψη ο Πρίνος λόγω της μεγάλης τιμής του βαρελιού θα μπορούσε να έχει και κέρδη γύρω στα 20 εκ».

Αναφερόμενος στις απολύσεις των εργαζομένων ο κ. Παππάς είπε:

 

«Η Καβάλα μέσα στο 2022 με τη λήξη της λειτουργίας του Πρίνου έχασε πάνω από 12 εκ. ευρώ από μισθοδοσίες αλλά και από τον κύκλο εργασιών που είχε στην πόλη.

 

Έχει απολυθεί όλο το εξειδικευμένο προσωπικό που έκανε την εξόρυξη. Με την ανοχή του Υπουργείου αυτοί που είναι μέσα δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και ελπίζω να μην έχουμε πάλι κάποιο ατύχημα. Ακόμα και με έναν κουβά πετρέλαιο μπορεί να έχουμε τεράστια μόλυνση.

 

Το ότι το εργοστάσιο δεν παράγει δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατύχημα όπως και υπήρξε στις 9 Απριλίου την οποία σταμάτησε η Πυροσβεστική μετά από 5 ώρες».

 

Τέλος εξηγεί γιατί είναι δύσκολη η εκμετάλλευση της αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.