ΠΕΜΠΤΗ 3 ΝΟΜΒΡΗ 18:00μμ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

 

Το σωματείο μας καλεί σε κινητοποίηση γιατί οι συνεχόμενες και ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή της Ενέργειας που μετατρέπουν το ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τη βενζίνη σε πανάκριβα είδη πολυτελείας έχουν «τινάξει στον αέρα» τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις σε κατοικία και είδη πλατιάς κατανάλωσης, οι εργαζόμενοι ψάχνουν στο πορτοφόλι τους δέκα ημέρες αφού πληρωθούν και βρίσκουν μόνο την ταυτότητα.

 

Κινητοποιούμαστε γιατί όπως έχουμε κάνει ξεκάθαρο, δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει οικογένεια που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Κανείς μαθητής που θα ξεπαγιάζει την ώρα που θα κάνει μάθημα.  Γιατί ξέρουμε ότι η ισχυροποίηση της οργάνωσής μας, ο συντονισμός της δράσης  των σωματείων μας, η ανάπτυξη της πάλης είναι η δύναμή μας.

 

Κινητοποιούμαστε γιατί δεν ανεχόμαστε να ακούμε απ’ όλους την «ίδια κασέτα», ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Δεν μας λένε όμως για ποιον! Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους που η κερδοφορία τους σπάει τα κοντέρ καταγράφοντας ρεκόρ κερδών Α’ εξαμήνου;

 

Ο όμιλος «Motor Oil» κατέγραψε για το α’ εξάμηνο του 2022 685 εκατ. ευρώ κέρδη. Στα 367 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου για τα ΕΛΠΕ, για τη ΔΕΗ τα κέρδη διαμορφώνονται σε 429,3 εκατ. την ίδια περίοδο, ενώ κέρδη που υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ αναμένει ο όμιλος ΑΒΑΞ από την πώληση του χαρτοφυλακίου της «Volterra» στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

 

ΞΕΠΑΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

 

Οι αυξήσεις στην Ενέργεια δεν είναι ουρανοκατέβατες. Δεν μας βρήκε κανένα κακό ξαφνικά.

Τα προβλήματα που ζούμε έχουν τη ρίζα τους:

  • Στην “απελευθέρωση” της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων,

 

  • Στην απολιγνιτοποίηση που στέρησε από το ενεργειακό μείγμα της χώρας μια εγχώρια και φθηνή πρώτη ύλη,

 

  • Στη δημιουργία του χρηματιστηρίου Ενέργειας,

 

  • Στην αντικατάσταση “συμβατικών” μορφών Ενέργειας με ανανεώσιμες που τις χρυσοπληρώνουμε.

 

  • Μέχρι και τον πόλεμό τους στην Ουκρανία πληρώνουμε μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

 

Η οδηγία δέσμευσης της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας” φέρνει ραγδαίες αυξήσεις στη φορολογία των ορυκτών καυσίμων. Στο φυσικό αέριο προβλέπει αύξηση της φορολογίας κατά 350% για το 2023 και 500% έως το 2033, για τη φορολογία του ηλεκτρισμού φέρνει “αυτόματη τιμαριθμική αύξηση”.

 

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία τους. Τώρα είναι ανάγκη όσο ποτέ να εμπιστευτούμε τη δική μας δύναμη, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Για να γίνουν η κατοικία, η Ενέργεια, το νερό, αγαθά προσβάσιμα από όποιον τα έχει ανάγκη και όχι πανάκριβα εμπορεύματα, όπως είναι σήμερα.

 

Διεκδικούμε:

 

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.

 

  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

 

  • Κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας και του εμπορίου ρύπων που εκπορεύονται από την Ε.Ε.

 

  • Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν.

 

  • Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.

 

  • Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.

 

  • Βαδίζοντας στην «τελική ευθεία» προς την γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη τα σωματεία έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσής της για να δυναμώσει η διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς μας, για συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για τον λαό.

 

(δελτίο Τύπου)