Στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματατος Erasmus που συμμετέχει το ΙΕΚ Καβάλας κατά την διετία 2020-2022 και έχει τίτλο “Innovative agricultural techniques to boost entrepreneurial skills of future farmers” και ακρωνύμιο “Farmers for future”, με συντονιστικό σχολείο από τη Ιταλία, διοργανώθηκε στη Ρουμανία στην μικρή πόλη Valea lui Mihai, πολύ κοντά στην Oradea, η 3ηa διακρατική συνάντηση της σύμπραξης με συμμετοχή μαθητών κατά την εβδομάδα 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022.
Το ΙΕΚ Καβάλας εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από 6 σπουδαστές/στριες του και 2 συνοδούς εκπαιδευτικούς του.
Ο στόχος αυτής της κινητικότητας ήταν η συνεργασία σε διεθνή βάση στην Ενότητα 3:
«Καινοτομία στη γεωργία και την κτηνοτροφία».
Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η διεθνής συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών
μέρος στα ακόλουθα πεδία:
1. Καινοτομία σε κάθε εταιρική χώρα
2. Επίσκεψη σε καινοτόμες φάρμες
3. Εργασιακή εμπειρία στα αγροκτήματα
4. Αναφορά των εμπειριών (προφορική, γραπτή, βίντεο, εικόνες)
5. Εργασία στα σχολικά αγροκτήματα και υλοποίηση των σχολικών έργων
Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν εκτός σχολείου αλλά και στα εργαστήρια του σχολείου υποδοχής “ LICEUL TEHNOLOGIC NR.1, VALEA LUI MIHAI”.
Τα μέλη των αντιπροσωπειών επισκέφτηκαν διάφορες φάρμες ξεκινώντας από τη φάρμα οξύρρυγχων στο Santăul Mic, όπου παρουσιάστηκε η τεχνολογική ροή απόκτησης μαύρου αυγοτάραχου από αυτό το είδος ψαριού. Στο κοντινό ιχθυοτροφείο Gavella SRL, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν την αίθουσα προ-ανάπτυξης με σύστημα ανακύκλωσης νερού, την αίθουσα επεξεργασίας, εξοπλισμένη με εργαστήριο χαβιαριού, την αίθουσα φιλετοποίησης, κατάψυξης, ψύξης και ταχείας κατάψυξης.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις σε διάφορες γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπου οι μαθητές μίλησαν με αγρότες για τις επιχειρήσεις στη γεωργία και για καινοτόμες τεχνικές στη γεωργική πρακτική, όπως τη χρήση drones. Στο S.C. Valea Gănașului που βρίσκεται στην πόλη Valea lui Mihai, παρουσιάστηκαν σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα, εξοπλισμένα με GPS, που επιτρέπει τον συγχρονισμό της θέσης των αγροτικών μηχανημάτων.
Στους μαθητές παρουσιάστηκαν επίσης τα drones που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της εξέλιξης των καλλιεργειών σε διαφορετικά τεχνολογικά στάδια, καθώς και για διάφορες εργασίες συντήρησης: λίπανση, έλεγχος ζιζανίων, φυτοϋγειονομικές θεραπείες.
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο φυσικό καταφύγιο του Băile Felix, όπου τα μέλη των αντιπροσωπειών είδαν προστατευόμενα είδη όπως νούφαρα και εξωτικά ψάρια. Επίσης έγινε παρατήρηση της χλωριδικής σύνθεσης της περιοχής Băile Felix. Μια άλλη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Χριστιανικό Πανεπιστήμιο Partium που συνεχίζει την παράδοση αιώνων της Τρανσυλβανικής Ουγγρικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είναι το πρώτο ανεξάρτητο, διαπιστευμένο πανεπιστήμιο Ούγγρων Τρανσυλβανίας από τις αλλαγές το 1989.
Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν στο σπήλαιο Vadu Crișului (Σπηλιά Καταρράκτη, Σπήλαιο Zichy) που βρίσκεται στο κέντρο του φαραγγιού Crișului Repede.
Στο αγρόκτημα S.C. Sadelli Prodcom στην Μπιχαρία, η διεθνής ομάδα παρατήρησε την τεχνολογία για την παραγωγή ξηρών κρασιών Traminer roz, Pinot Gris, Feteasca Regala, Merlot, Cabernet Sauvignon, που προέρχονται από την καλλιέργεια των 40 εκταρίων αμπελώνων που διαθέτει. Παρουσιάστηκαν: οι αίθουσες και οι δεξαμενές παραγωγής, το εργαστήριο ποιοτικών αναλύσεων εξοπλισμένο σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές. Επισκέφθηκαν τις αίθουσες συσκευασίας και αποθήκευσης, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την πολυπλοκότητα της τεχνολογίας.
Τέλος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε διάφορες τοποθεσίες πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Oradea: τη στοά του Μαυροαετού, τον Πύργο του Δημαρχείου, την Εκκλησία της Ορθόδοξης Σελήνης, το φρούριο και το κάστρο.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ Καβάλας https://iek-kavalas.gr/ και στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://farmersforfuture.eu/
(δελτίο Τύπου)