γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Η είδηση για τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας και του παιδιού της από τον ίδιο του τον πατέρα έπεσε σαν βόμβα στα δημοσιογραφικά γραφεία το πρωί της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου.

 

Ένας άνδρας πήρε την καραμπίνα και σκότωσε τη γυναίκα του και το μόλις 10 μηνών βρέφος του και μετά αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια άρχισαν να έρχονται στο φως όλες οι ανατριχιαστικές πληροφορίες για το διπλό έγκλημα και την αυτοχειρία.

 

Νεκρή ήταν η μόλις 31 ετών Anna Kruse. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γερμανία από Γερμανό πατέρα και από μητέρα με καταγωγή από τη Λεκάνη του Δήμου Νέστου.

 

Γραφίστρια και φωτογράφος στο επάγγελμα με το οποίο είχε μεγάλο πάθος. Αναλάμβανε επίσης τη δημιουργία του branding μιας επιχείρησης. Πίστευε ότι ο καθένας πρέπει να είναι ειδικός στον τομέα του. «Η δουλειά μου είστε εσείς, η επωνυμία σας ή το προϊόν σας. Θέλω να δείχνετε καλά».

 

Η ίδια περιέγραφε τον εαυτό της:

 

«Είμαι η Anna Kruse. 50% Γερμανίδα από την Ανατολική Φριζία - 50% Ελληνίδα. Από το 2003 έχω πάθος με το design και το web. Για να είμαι πιο ακριβής, δημιούργησα τον πρώτο μου ιστότοπο με Photoshop και πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου όταν ήμουν 12 ετών. Μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο, έκανα πρακτική άσκηση σε ένα εργαστήριο ασπρόμαυρης φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη.

 

Πίσω στην καρδιά της Ανατολικής Φρυζίας (βορειοδυτική γερμανία), έκανα μαθητεία σε ένα διαφημιστικό γραφείο ως υπάλληλος επικοινωνίας μάρκετινγκ. Προκειμένου να επεκτείνω ακόμη περισσότερο το γραφικό, ολοκλήρωσα ένα πτυχίο στο branding και τη γραφιστική στο HAWK Hildesheim»

 

Για την πτυχιακή της εργασία αποφάσισε να έρθει στο χωριό της μητέρας της στη Λεκάνη πριν από περίπου 5 χρόνια.

 

«Πήγα να αναζητήσω τις ρίζες μου για ένα εικονογραφημένο βιβλίο και τελικά ερωτεύτηκα αυτό το χωριό (και τους αιγοβοσκούς).

 

Έτσι μάζεψα κάποια χρήματα μετά το κολέγιο και μετακόμισα στο χωριό Λεκάνη. Από εδώ εργάζομαι ανεξάρτητα ως brand designer και φωτογράφος», λέει η ίδια.

 

Για την Anna αυτή ήταν και η τελευταία της δουλειά. Δυστυχώς η μοίρα είχε διαλέξει να παίξει μαζί της ένα πολύ άσχημο παιχνίδι για την ίδια τη νεαρή γυναίκα αλλά και για το μωρό της.

 

Το λεύκωμα για τη Λεκάνη 

 

Άφησε ως κληρονομιά στο χωριό μια σημαντική συλλογή με φωτογραφίες στις οποίες καταγράφηκε η σύγχρονη ζωή στη Λεκάνη, με τους λιγοστούς νέους, με τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, με τις προσπάθειες διατήρησης των παραδόσεων και των εθίμων.  

 

Περιέγραφε η ίδια τη δουλειά της:

 

«Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για τη ζωή σε ένα ελληνικό ορεινό χωριό.

 

Η Λεκάνη είναι ένα χωριό 350 κατοίκων στη βόρεια Ελλάδα.

 

Περιτριγυρισμένο από βουνά ύψους 1100 μέτρων και μακριά από τον τουρισμό, θα βρείτε εδώ έναν ιδιαίτερο κόσμο.

 

Η εθνογραφική έρευνα πεδίου και η φωτογραφία μου επέτρεψαν να ανακαλύψω την ταπεινή αλλά ευτυχισμένη ζωή των κατοίκων χωρίς να γνωρίζω τη γλώσσα.

 

Αν τους ανοιχτείς, μοιράζονται τη μαγεία που κουβαλάει αυτό το χωριό.

 

164 σελίδες για το χωριό, τους ανθρώπους και τη ζωή εκεί».

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ