Μία φιλόδοξη πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας δημιούργησε η Καβαλιώτικη αρχιτεκτονική εταιρεία locus³ που συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα: «Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας» της Καβάλας.
Μάλιστα η πρότασή τους διακρίθηκε (Γ’ εξαγορά) ανάμεσα σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας.
Οι μελετητές ονόμασαν την πρότασή τους «Αλλιώτικη Συνάντηση» μέσα από την οποία προσπάθησαν να αναδείξουν την ιστορικότητα της περιοχής και να την μετατρέψουν σε σημείο συνάντησης όχι μόνο των ανθρώπων σήμερα στο φυσικό τους χώρο, αλλά και των διαφορετικών πολιτισμών που συνθέτουν την ιστορία του τόπου αυτού.
Όπως αναφέρουν:
«Το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό λόγω της μεγάλης έκτασης της περιοχής σχεδιασμού και του περιορισμένου χρόνου μελέτης.
Νιώθουμε μεγάλη χαρά αρχικά που μας δόθηκε η ευκαιρία να σχεδιάσουμε τον πιο κεντρικό δημόσιο χώρο της πόλης μας και έπειτα για τη διάκριση».
Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού
Η αποτύπωση της κεντρικής ιδέας στο σχεδιασμό πραγματοποιείται με την επιλογή δύο βασικών υλικών. Η πέτρα ως σύμβολο της παλαιότερης ιστορικής περιόδου και το χυτό σκυρόδεμα ως σύμβολο της νεότερης ελληνικής περιόδου συναντώνται στο χώρο.
Το νερό με τη συνεχή του ροή αποτελεί το στοιχείο που ενώνει τις δύο εποχές και ρέει πάνω στα δύο προηγούμενα υλικά, όπως θεωρούμε ότι ένας τόπος έχει μια συνεχή ροή στο χρόνο που διαπερνάει τις διαφορετικές ιστορικές φάσεις.
Προτεραιότητα γίνεται η δημιουργία ενός χώρου ενιαίου και ανοιχτού, χωρίς εμπόδια που να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος που ενώνει τις διαφορετικές περιοχές.
Δημιουργείται αρχικά ένα τοπόσημο στο βόρειο τμήμα της πλατείας, όπου κατασκευάζεται ένα γλυπτό από πέτρα και στοιχεία σκυροδέματος, στα οποία πέφτει το νερό και τα συνδέει.
Το στοιχείο του νερού διατρέχει όλη την πλατεία και καταλήγει νότια προς τη θάλασσα, σημειακά κρύβεται αλλά νοητά δημιουργεί μια συνεχή γραμμή που συμβολίζει την ιστορική συνέχεια του χώρου. Το άνοιγμα προς το νερό και ταυτόχρονα η διείσδυση του φυσικού στοιχείου προς την πλατεία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το σχεδιασμό.
Κατά μήκος αυτής της γραμμής του νερού τοποθετείται ένας κλειστός χώρος (καφέ-wc) καθώς και ένα στέγαστρο που εξυπηρετεί την ανάγκη για εξωτερικό χώρο του καφέ , την ανάγκη σκίασης για τους χρήστες της πλατείας, αλλά δημιουργεί και ένα στεγασμένο χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει από κάτω του, στις υποβαθμισμένες γραμμικές περιοχές, περιοδικές εκδηλώσεις-εκθέσεις.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης στη δημιουργία χώρων πρασίνου, χώρων στάσης δίπλα σε αυτούς, στη σύνδεση με τις γύρω περιοχές του Αγ. Νικολάου και των πεζοδρόμων και την ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών που παροτρύνονται να διασχίσουν την πλατεία.
Δείτε τους φωτορεαλισμούς από την πρόταση των Καβαλιωτών μελετητών αρχιτεκτόνων