γράφει ο
Γιώργος Καρανίκας
Σοκ προκάλεσε η απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναστείλει τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων, ένα νομικό προηγούμενο μισού αιώνα που θεσπίστηκε με την απόφαση Roe v. Wade, με ψήφους 6-3.
Αρκετές επιχειρήσεις ωστόσο έχουν υποσχεθεί ότι θα καλύπτουν τα ταξιδιωτικά έξοδα των υπαλλήλων τους που θέλουν να υποβληθούν σε αμβλώσεις. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι Starbucks, Tesla, Yelp, Airbnb, Netflix και Patagonia.
Ναι είμαστε στο 2022 και όχι στον Μεσοπόλεμο, ούτε στη δεκαετία του ’60 όπου οι γυναίκες έρμαια της κοινωνικής κατακραυγής, έμπαιναν στα «χειρουργεία – χασάπικα» για να παίξουν κορώνα γράμματα την …μητρότητά τους!
Και τα χρόνια πέρασαν και να τι γίνεται στις ΗΠΑ, αλλά όχι μόνον εκεί…
Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου η οποία αναφέρεται ότι θα διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες της χώρας στις 8 Σεπτεμβρίου θα αφορά λέει «την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων».
Σκοταδισμός απόλυτος!
Παράλληλα στην ίδια «εγκύκλιο», η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται στη λεγόμενη «Εκκλησία των Εθνών», επισημαίνοντας ότι πρόκειται περί «αυτονόμου νεοπεντηκοστιανής οργάνωσης» και καλεί τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας «να αποφεύγουν την οποιαδήποτε συμμετοχή στις τελετές της»
Μια τέτοια εκκλησία εγώ τουλάχιστον δεν τη θέλω! Και πάμε στην αναλυτική ανακοίνωση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου:
Συνήλθε επί διήμερο, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Αυγούστου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και ακολούθως:
- Ενημερώθηκε περί του Γράμματος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, σχετικά με την προσεχή επίσκεψή του στις Ι. Μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και Μαρωνείας και Κομοτηνής.
- Αποφάσισε την αποστολή των εξής Εγκυκλίων προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος:
α) Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου (8-9-2022).
Την ημέρα αυτή δεν θα πάω στην εκκλησία το θεωρώ προσβολή!
Πάμε στην δική μας Ήπειρο, την γηραιά Ευρώπη να δούμε τι ισχύει…
Η Ευρώπη θεωρείται συχνά προπύργιο ελευθεριών και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προστασία του δικαιώματος πρόσβασης στις αμβλώσεις.
Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να περιληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στις 24 Ιουνίου, να ανατρέψει την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» (Roe v. Wade) που το 1973 κατοχύρωσε σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα στην άμβλωση.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ επικύρωσε πέρυσι με νόμο το ανθρώπινο δικαίωμα στην άμβλωση, στην πράξη η εφαρμογή ποικίλλει ευρέως ανάλογα με τη χώρα.
Στην πλειοψηφία τους οι χώρες της ΕΕ επιτρέπουν την άμβλωση εντός του πρώτου τριμήνου της κύησης.
Το ανώτατο επιτρεπτό χρονικό όριο είναι οι 22 εβδομάδες, κάτι που ισχύει στην Ισλανδία και την Ολλανδία.
Λίγες χώρες στην Ευρώπη, ωστόσο, παρέχουν στις γυναίκες απεριόριστη πρόσβαση στην άμβλωση. Οι περισσότερες απαιτούν να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Η απόκτηση γραπτής συγκατάθεσης από τις γυναίκες πριν από την άμβλωση είναι μία από αυτές.
Επιπλέον, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών επιβάλλουν ιατρικά περιττές διαδικασίες, όπως υποχρεωτικές περιόδους αναμονής μεταξύ των υποχρεωτικών συνεδριών για την παροχή συμβουλών και της καθαυτό διαδικασίας, η διάρκεια των οποίων ποικίλει και κυμαίνεται από δύο έως επτά μέρες, ανάλογα με τη χώρα.
Παράλληλα, ορισμένες χώρες στην Ευρώπη περιορίζουν την πρόσβαση σε άμβλωση για τις νεαρές γυναίκες.
Σε αυτές τις χώρες, απαιτείται η συγκατάθεση των γονέων (ή των κηδεμόνων) πριν από την άμβλωση.
Το όριο ηλικίας για τη γονική συναίνεση κυμαίνεται μεταξύ 13 και 18 ετών ανάλογα με τη χώρα.
Οι βορειότερες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των πρώτων που νομιμοποίησαν τις αμβλώσεις, είναι οι πιο φιλελεύθερες.
Η Σουηδία βρίσκεται στο νούμερο 1 στον Άτλα Ευρωπαϊκών Πολιτικών για τις Αμβλώσεις της ΕΕ. Η λίστα αυτή καταρτίστηκε από ομάδες υπέρ της άμβλωσης και στην περίπτωση της Σουηδίας επιτρέπεται η άμβλωση μέχρι τη 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Αντίθετα, σε χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ελεύθερα. Σε ορισμένες χώρες από αυτές, έχουν δοθεί σκληρές μάχες πάνω στο δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Πολωνία, τις αποφάσεις έλαβαν τα δικαστήρια και όχι οι δημοκρατικές πλειοψηφίες, οι οποίες στις περισσότερες χώρες υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.
Ο σκοταδισμός συνεχίζεται, αν και προς στιγμήν είχα πιστέψει ότι η πανδημία είχε αλλάξει ….τον ρουν των γεγονότων!