γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Η κυβέρνηση θέλει επειγόντως ευχέλαιο! Η μια γκάφα μετά την άλλη. Μετά τις υποκλοπές το θέμα με τους πρόσφυγες του Έβρου και οι ανοησίες που λέγονται από χείλη αρμόδιων υπουργών.

 

Δεν είναι δυνατόν στην ερώτηση αν η νησίδα του Έβρου όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες ή μετανάστες είναι Ελληνική ή Τουρκική εσύ κύριε υπουργέ Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου να απαντάς με επέκταση του φράχτη…

 

Είναι φρικτό να διαβάζει κανείς (εκτός αν έχει μαύρα μεσάνυχτα από Έβρο), θα επεκταθεί περίπου 80 χιλιόμετρα ο φράχτης στον Έβρο.

 

Η δήλωση του υπουργού Νότη Μηταράκη: "Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Και επειδή η Τουρκία δεν είναι μια εμπόλεμη χώρα οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται στη χώρα μας, έρχονται γιατί θέλουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

 

Ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην Ε.Ε. λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια.

 

Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι διακινητές" τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η νησίδα του Έβρου δεν είναι ελληνικό έδαφος όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι σύμφωνα με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και το Κτηματολόγιο το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες πριν από λίγες ημέρες, ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

 

 Όπως σημείωσε ο υπουργός οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, αναγκάζουν τους διακινητές να βρουν άλλες διαδρομές, εργαλειοποιώντας παράλληλα τις νησίδες του Έβρου.

 

Σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε 52 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας εκ των οποίων μόνο 18 χιλιάδες χρησιμοποιούνται. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση τα τελευταία χρόνια."

 

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανέφερε ο κ. Μηταράκης, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε δομές της χώρας 18.000 μετανάστες από 92.000 το 2020. Από τις 121 δομές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα.

 

Σχετικά με τις προσφυγικές ροές, ανέφερε ότι πέρυσι καταγράφηκαν οι χαμηλότεροι αριθμοί σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, με 8.500 μετανάστες».

 

Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι: «φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές με 7.000 αφίξεις μεταναστών έως τώρα….».

 

Εν τω μεταξύ βαμμένο με τα χρώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκεται στις Καστανιές του Έβρου, το πρώτο τεθωρακισμένο όχημα MRAP TyphoonGSS-300…

 

Πρόκειται για ένα από τα οκτώ οχήματα που είχαν κατασχεθεί το 2015 και ήταν αφημένα στο Τελωνείο του Πειραιά. 

 

Τα οχήματα αυτά είχαν εντοπιστεί στις 14/5/2015 νότια της Κρήτης από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή και τις ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, στο αμπάρι του φορτηγού πλοίου Μ/V «Tychy».

 

Από εκεί και πέρα καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι, αλλά όχι επαναπαυμένοι…

 

Ο Ταγίπ Ερτντογάν και αυτό φαίνεται εργαλειοποιεί τα πάντα προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των υπηκόων του που δύσκολα την περνάνε μετά τα απανωτά χαστούκια της οικονομίας και θέλει να εξάγει πόνο για να δείξει ότι είναι ο μεγάλος παίκτης στην περιοχή.

 

Η συνάντησή του μετά τον Πούτιν με τον Ζελένσκι παρουσία Γκουτιέρες δείχνει ότι ενώ οι Αμερινακοί του έχουν γυρίσει την πλάτη, εκείνος έχει τις πλάτες των ευρωπαίων που τα έχουν κάνει επάνω τους μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τον τσάρο!

 

Σταθερή στην πολιτική εκμετάλλευση του μεταναστευτικού η Τουρκία, προχωρεί σε νέες προκλήσεις, ενώ είναι ακόμη νωπή η υπόθεση των 38 μεταναστών του Έβρου.

 

Σχεδόν 240 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν μεσα σε δύο 24ωρα στα Κύθηρα από τα τουρκικά παράλια.

 

Οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν τρεις Τούρκους διακινητές, μάλιστα ο ένας είναι μόλις 17 ετών.

 

Μετά τα γεγονότα του Έβρου, τρία σκάφη δύο ιστιοφόρα και ένα καταμαράν, με συνολικά 237 μετανάστες, από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν και Ιράκ, -ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά- έφτασαν στα Κύθηρα μέσα σε 36 ώρες, από τα τουρκικά παράλια.

 

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται διπλωματία και ένοπλες δυνάμεις έτοιμες για όλα στον Έβρο, αν οι Τούρκοι συνεχίσουν το παιχνίδι τους και οξύνουν τα πνεύματα.

 

Αυτά τα περί φράχτη κύριε Μηταράκη είναι τελικά η χαρά των εργολάβων μια και έχει αποδειχθεί ότι και φράχτη να φτιάξεις σε όλο το μήκος του ποταμού υπάρχουν κομμάτια που ενδεχομένως θα μείνουν απ’ έξω και θα είναι σαν να τα παραχωρούμε σε ένα αόριστο καθεστώς το οποίο κάποια στιγμή θα το πληρώσουμε!

 

Μετά το η θάλασσα δεν έχει σύνορα του Τσίπρα μην κάνετε κι εσείς τέτοια παιδαριώδη …λάθη!