«Δεν θα φέρετε τα λύματα εδώ. Με αγώνα θα κρατήσουμε τον τόπο μας καθαρό. Κάτοικοι Σκάλας Μαριών-Μαριών, Λιμεναρίων, Καλυβίων, Καλλιράχης» διαμηνύουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.  

 

Με αυτό το σύνθημα, οι κάτοικοι αντιδρούν στη μονάδα μονάδας ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, κοντά στο ρέμα των Μαριών. 

 

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

 

«Πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα Μαριών Λαϊκή Συνέλευση για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων ολόκληρου του νησιού.

 

Μολονότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και όλος ο κόσμος δουλεύει,  δεκάδες κάτοικοι όλης της Θάσου, άντρες και γυναίκες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πρόεδρου του δημοτικού διαμερίσματος Μαριών.

 

Στη Λαϊκή Συνέλευση συμμετείχαν φορείς του νησιού και δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες. Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μαριών, και οι επικεφαλής των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση και Πάμε Μαζί, καθώς και περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Περιφερειακή Σύνθεση. Αντιπροσωπεύτηκαν από τους προέδρους τους ο Νησιωτικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Θάσου, η Περιβαλλοντική Κίνηση Θασου και η Θάσος Νερό SOS.

 

Ακολούθησε ενημέρωση για το φλέγον πρόβλημα της απόπειρας της ΔΕΥΑΘ και του δήμου να φτιάξουν δίπλα στο ρέμα των Μαριών μονάδα ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων ολόκληρου του νησιού.

 

Η Λαϊκή Συνέλευση τονίζει ότι είναι απαραίτητο να ενημερώνονται έγκαιρα οι κάτοικοι και τα τοπικά συμβούλια που εμπλέκονται στη χωροθέτηση ενός τέτοιου έργου. Η επιλογή της θέσης είναι κρίσιμη, ώστε να μη διηθούνται τα απόβλητα σε υδροφόρα στρώματα, αναπόφευκτα επιφέροντας μόλυνση του πολύτιμου υδροφόρου ορίζοντα και βαρειές βλάβες στο περιβάλλον.

 

Οι κοντινές κατοικημένες περιοχές απειλούνται από την αναπόφευκτη δυσοσμία, τον πολλαπλασιασμό των εντόμων και την περιβαλλοντική κι αισθητική υποβάθμισή τους, η οποία βεβαίως απειλεί να πλήξει τον τουρισμό από τον οποίο ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι. Με ποιά κριτήρια διάλεξαν τις Μαριές η ΔΕΥΑΘ και ο δήμος για ένα τέτοιο έργο;

 

Το φυσικό περιβάλλον του νησιού είναι το ισχυρότερο χαρτί μας για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού. Μόνον εχθροί του θασίτικου λαού μπορεί να προωθούν έργα που το καταστρέφουν.

 

Η Λαϊκή Συνέλευση εκδήλωσε την αγανάκτησή της για την απαράδεκτη, παράνομη και αντιδημοκρατική άρνηση της ΔΕΥΑΘ να δώσει στη δημοσιότητα αντίγραφα των σχετικών μελετών, τις οποίες εμείς πληρώνουμε και είναι δημόσια έγγραφα, ώστε να αποκτήσουμε τεκμηριωμένη γνώμη.

 

Τι έχουν να κρύψουν οι υπεύθυνοι; Μήπως ετοιμάζονται για νέα σκάνδαλα, σαν τον βιολογικό καθαρισμό του Ποτού που τον χρυσοπληρώσαμε αλλά ποτέ δεν λειτούργησε; Μήπως ονειρεύονται να φτιάξουν τον παράνομο ΧΥΤΑ που ετοίμαζαν στο ρέμα των Μαριών αλλά ο λαός τον σταμάτησε με τον αγώνα του; Γιατί στοχοποιούν την περιοχή των Μαριών εδώ και τόσο καιρό;

 

Αυτοί που προωθούνε την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας ποτέ δεν ζήτησαν γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου. Ακόμη χειρότερα, η ΔΕΥΑΘ αρνήθηκε να δώσει τις μελέτες στον εκλεγμένο δημοτικό άρχοντα του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαριών. Οι αρμόδιοι την προετοιμάζουν μήπως για ιδιωτικοποίηση και φέρονται σαν να ήταν τσιφλίκι τους ολόκληρο το νησί; Ποιός τούς έδωσε το δικαίωμα να προσβάλλουν έτσι τον πρόεδρο των Μαριών και όλο το λαό της Θάσου;

 

Ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μαριών δήλωσε στη Λαϊκή Συνέλευση πως θα ζητήσει εισαγγελική παραγγελία για τη δημοσιοποίηση των δημόσιων εγγράφων που παράνομα και αντιδημοκρατικά κρύβουν οι αρμόδιοι. Επίσης η Λαϊκή Συνέλευση αποφάσισε να αναθέσει το συντονισμό του αγώνα σε Επιτροπή Αγώνα για τα Λύματα της Θάσου, η οποία συγκροτήθηκε επί τόπου.

 

Αν φτιαχτούν έργα βλαπτικά για το περιβάλλον στο ρέμα των Μαριών, χαμένο θα είναι όλο το νησί. Θα πληγεί πρώτα πρώτα ο τουρισμός σε όλη τη νότια Θάσο από Καλλιράχη ως Ποτό. Αλλά το νησί είναι ενιαίος τουριστικός προορισμός, και ολόκληρο θα πληρώσει αν χαλάσουν οι παραλίες και τα ρέματα οποιασδήποτε μεριάς του.

 

Η Λαϊκή Συνέλευση αποφάσισε να κάνει όλες τις νομικές ενέργειες που χρειάζονται για να σταματήσει η καταστροφή, αλλά ξέρει ότι αυτές δεν αρκούν. Θα κινητοποιήσει επίσης τις αρμόδιες περιφερειακές αρχές, τους επιστήμονες που μπορούν να δώσουν τεκμηριωμένη γνώμη, και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Εγγύηση σωτηρίας όμως είναι μόνον η επαγρύπνηση και η κινητοποίηση ολόκληρου του λαού της Θάσου, ενωμένου. Ενάντια σε όλους εκείνους που θέλουν να πλήξουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας».