Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα από 9 έως 26 Ιουνίου κατέθεσε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής, πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο νομό Καβάλας καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες.
Σε αυτή αναφέρει τα εξής:
«Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Π.Ε. Καβάλας προκάλεσαν ολική καταστροφή και απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου, σόγιας, φασολιών βέργας και φασολιών.
Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων του Δήμου Παγγαίου 5.000 στρέμματα έχουν υποστεί ολική καταστροφή, ενώ 3.000 στρέμματα έχουν υποστεί μερική. Οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στα χωριά Κοκκινόχωμα, Ελευθερούπολη, Αμισιανά, Χορτοκόπι, Αντιφίλιπποι, Παλαιοχώρι, Νικήσιανη και Γεωργιανή.
Παράλληλα, στην περιοχή του Δήμου Νέστου έχουν υποστεί ζημίες καλλιεργήσιμες εκτάσεις 5.000 στρεμμάτων, που ανήκουν στα χωριά Νέα Καρυά, Μοναστηράκι, Αγίασμα, Πηγές, Χαϊδευτό και Ερατεινό.
Τέλος, στην περιοχή του Δήμου Καβάλας έχουν προκληθεί καταστροφές σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων που ανήκουν στα χωριά Κρηνίδες και Λυδία.
Εν συνεχεία, στις 25.6.2022 η σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε ολική καταστροφή σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα σε καλλιέργειες σταφυλιών, ελιάς, αμυγδάλων, καλαμποκιών και ηλιόσπορων σε Μουσθένη, Μεσορόπη, Πλατανότοπο, Ποδοχώρι, Ακροπόταμο, Κάρυανη, Φωληά, Ορφάνι, Γαληψό, Οφρύνιο και Κοκκινοχώρι.
Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας των φαινομένων είναι ότι έχουν ξεριζωθεί πλήθος ελιών και δαμασκηνιών καθώς και ότι επλήγησαν ακόμη και καλλιέργειες που είχαν καλυφθεί με δίχτυα, γεγονός που αποδεικνύει ότι πλέον κάποιες καταστάσεις είναι πέρα από τις δυνάμεις και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι αγρότες για να προστατέψουν το βιός τους. Η καταστροφή προκλήθηκε ένα μόλις μήνα πριν την συγκομιδή και είναι ολοκληρωτική.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της Π.Ε. Καβάλας είναι απελπιστική, καθώς η οικονομική καταστροφή που έχουν βιώσει είναι ανυπολόγιστη, ειδικότερα δε, όσον αφορά τους σταφυλοπαραγωγούς, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τις ζημιές της τριετίας 2018-2020.
Ένα μεγάλο μέρος των αγροτών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, ώστε να σπείρει και πάλι τα χωράφια του, ούτε καν να πληρώσει τους γεωπόνους. Για τον λόγο αυτό η καταβολή έκτακτης αποζημίωσης κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη.
Παρόλο που το αρμόδιο Υπουργείο επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και η διαδικασία καταγραφής των ζημιών ξεκίνησε πολύ γρήγορα, η πληρωμή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων μέσω ΕΛΓΑ είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα, που ανάλογα με τις περιστάσεις μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά την πάροδο 3-4 ετών, η δε αποζημίωση που δίδεται σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, δεδομένων των φετινών αυξήσεων σε πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ».
Ο Βουλευτής καταλήγει ότι το αρμόδιο Υπουργείο, με γνώμονα το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή, θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος και να προχωρήσει στην γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών, αλλά και να λάβει μέτρα κάλυψης και ανακούφισης των παραγωγών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο Βουλευτής ρώτησε τον κ.Υπουργό:
α) Προτίθεται το Υπουργείο, μέσω των υπηρεσιών του και δη του ΕΛΓΑ να προβεί στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται σε απόγνωση;
β) Υπάρχει η δυνατότητα ένταξης των ζημιών και σε άλλα προγράμματα του αρμόδιου Υπουργείου, δοθέντος ότι η καταστροφή των καλλιεργειών είναι ολοκληρωτική, με τις συνέπειές της να επεκτείνονται και στις μελλοντικές καλλιεργητικές περιόδους;»
(δελτίο Τύπου Γ. Πασχαλίδης)