Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στους αρμόδιους που συντονίζουν την επιχείρηση για την παράλληλη απομάκρυνση και των συντριμμιών αλλά και των πυρομαχικών από την δασική περιοχή που κατέπεσε το αεροσκάφος «Antonov» στην Καβάλα.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων από το σημείο της πτώσης επιχειρούν πέντε ομάδες του Τάγματος Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) με 36 άτομα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλη η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν με ενάμιση μήνα – ίσως και παραπάνω.

 

Επειδή η γεωργική έκταση που κατέπεσε το αεροσκάφος είναι φρεσκοοργωμένη, υπάρχει ανησυχία ότι έχουν διεισδύσει στο χώμα πυρομαχικά από το αεροσκάφος, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση για την περισυλλογή τους.

 

Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι λόγω της φωτιάς σε πολλούς από τους όλμους έχει σβηστεί η μπογιά, με συνέπεια να μην αναγράφεται ο τύπος των πυρομαχικών.

 

Ουσιαστικά, έχουν χαθεί στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να ήταν χρήσιμα για τους ειδικούς που τα επεξεργάζονται και τα απομακρύνουν με ασφάλεια.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο σημείο παραμένουν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς σταδιακά αναμένεται να ξεκινήσουν ελεγχόμενες εκρήξεις.

 

Παράλληλα, πηγές από αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που έσκασαν ήταν εκείνα που βρίσκονταν δίπλα στην πυρκαγιά. Ωστόσο, εκείνα που παραμένουν άθικτα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής γιατί οι ειδικοί καλούνται να απομακρύνουν πυρομαχικά που πέρασαν μέσα από τη φωτιά και ενδεχομένως να έχουν αλλοιωθεί από το αυξημένο θερμικό φορτίο.