Στην επί της ουσίας απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά της Energean Oil & Gas, με αφορμή τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην Λεκάνη του Πρίνου, προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

 

Συγκεκριμένα, με την 7642/2015 απόφασή του το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις με τις οποίες τα Ελληνικά Πετρέλαια ζητούσαν να απαγορευθεί η συνέχιση των ερευνών, η επεξεργασία και διάθεση των στοιχείων που συλλέχθηκαν, η κατάσχεσή τους καθώς και να απειληθεί με χρηματική ποινή η Energean.

 

Στο σκεπτικό του, το Δικαστήριο, δεχόμενο στην ουσία τους το σύνολο των ισχυρισμών και επιχειρημάτων της Energean,  μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι τα δεδομένα που αφορούσαν τόσο την περιοχή του Πρίνου όσο και τμήμα της όμορης περιοχής του Θρακικού Πελάγους, έχουν ήδη παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ εκείνα που αφορούν το Θρακικό Πέλαγος έχουν προσφερθεί στην ανάδοχο κοινοπραξία, όπως εξαρχής είχε γνωστοποιήσει ότι θα πράξει η Energean.

 

Επίσης το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η Calfrac, η οποία πλειοψηφεί στην κοινοπραξία του Θρακικού Πελάγους, ουδέποτε αντέδρασε στη διενέργεια των ερευνών της Energean ούτε συναίνεσε στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των Ελληνικών Πετρελαίων, εκτιμώντας ότι αυτό συνέβη καθώς είναι σύνηθες στην διεθνή πρακτική να γίνεται αποδεκτή η επέκταση των σεισμικών ερευνών και σε τμήματα όμορων συμβατικών περιοχών, όπως προκύπτει άλλωστε και από σχετική γνωμάτευση του καθηγητή Γεωφυσικής κ. Νικολάου Βούλγαρη.

 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

 

«Η επί της ουσίας απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά της εταιρείας μας δεν προσφέρεται, προφανώς, για πανηγυρισμούς αλλά για έναν έντονο προβληματισμό από όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της έρευνας υδρογονανθράκων στην χώρα μας.

 

Και αυτό γιατί η δικαστική εξέλιξη φέρνει για άλλη μία φορά στο προσκήνιο ποια εταιρεία καθημερινά, με μεγάλες επενδύσεις, προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και συνεχή έρευνα στον Πρίνο και, πλέον, στην Ήπειρο και στο Κατάκολο, μοχθεί να αναδείξει και να αναπτύξει το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας μας προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

 

Και, βεβαίως, αναδεικνύεται και πάλι ποια είναι αυτά τα συμφέροντα που συστηματικά προσπαθούν να εμποδίσουν την διενέργεια ερευνών σε ιδιαίτερα ελπιδοφόρες περιοχές, επιδεικνύοντας μάλιστα ως επιτεύγματά τους σωρεία αποτυχημένων προσπαθειών στον εντοπισμό και, κυρίως, στην ανάπτυξη έστω και ενός κοιτάσματος πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην χώρα, προκειμένου να κρύψουν την απουσία τους από τον τομέα εδώ και δύο δεκαετίες.

 

Η Energean Oil & Gas έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με αυτά τα συμφέροντα: πριν τέσσερα χρόνια, ματαίωσαν την απόκτηση, από την εταιρεία μας, του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει η Calfrac στην παραχώρηση του Θρακικού Πελάγους, διατηρώντας στη συνέχεια «παγωμένη» την περιοχή και μην προχωρώντας σε οποιαδήποτε έρευνα, όπως πράττουν εδώ και σαράντα χρόνια.

 

Τώρα, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σταματήσουν τις, απόλυτα νόμιμες και εγκεκριμένες από τα συναρμόδια Υπουργεία και περιφερειακές και τοπικές αρχές, σεισμικές έρευνες της εταιρείας μας στον Πρίνο. Η παρέμβαση αυτών των συμφερόντων είχε τελικά ως μόνο αποτέλεσμα να μην αντληθούν δεδομένα στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιοχή του Άθω, τα οποία βεβαίως δεν στερήθηκε μόνο η εταιρεία μας, αλλά και το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.

 

Η Energean, πάντα ακολουθώντας τους νόμους, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και έχοντας στο πλευρό της 400 εργαζόμενους απόλυτα αφοσιωμένους και εξειδικευμένους στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων προς όφελος της Ελλάδας, των τοπικών κοινωνιών και της απασχόλησης, όπως πράττει χρόνια τώρα στον Πρίνο.

 

Έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε εμπνέεται από το ίδιο όραμα, αλλά δηλώνει αποφασισμένη να αγωνιστεί ενάντια σε οποιοδήποτε συμφέρον εκπροσωπεί μονοπωλιακές καταστάσεις και επιδιώκει να θέσει εμπόδια στην ανάπτυξη του τομέα και της χώρας μας συνολικά.»