γράφει ο
Γιάννης Παπαϊωάννου
Τη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως επιλέγουν για τις φετινές καλοκαιρινές τους διακοπές τους όλο και περισσότεροι Κύπριοι.
Προορισμοί όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και φυσικά η Θάσος φαίνεται πως μπήκαν δυναμικά αυτό το καλοκαίρι στις αγαπημένες επιλογές των Κυπρίων καθώς οι ολοένα αυξανόμενες τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια για τα νησιά του Αιγαίου αλλά και η συνολική αύξηση των τιμών σε «παραδοσιακούς» προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κρήτη, οι Κυκλάδες κλπ τους ωθούν στην αναζήτηση οικονομικότερων προορισμών.
Αυτό φαίνεται πως λειτουργεί προς όφελος της ηπειρωτικής χώρας και ιδιαίτερα όσον αφορά την Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία γίνεται ξεκάθαρο πως θα αποτελέσουν το φετινό καλοκαίρι μια από τις βασικές επιλογές των Κύπριων επισκεπτών.
Και πως να μην γίνει αυτό όταν οι απευθείας πτήσεις από τα αεροδρόμια της Κύπρου για κάποιο νησί των Κυκλάδων στοιχίζουν πλέον μια περιουσία...
Ανάρπαστα τα πακέτα
Ιδιαίτερα δε όσον αφορά στις εκδρομές που οργανώνουν μεγάλα τουριστικά γραφεία της Λεμεσού αλλά και άλλων πόλεων της Κύπρου, φαίνεται πως η Βόρεια Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στο «παιχνίδι» με πολυήμερες οργανώμενες εκδρομές σε πολλές πόλεις.
Πώς να μην μπεί άλλωστε όταν σε ένα πακέτο 8ήμερης εκδρομής που η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί δεκάδες αξιοθέατα, αρκετές πόλεις, το νησί της Θάσου και να κάνει ακόμη και κρουαζιέρα στην περιοχή του Αγίου Όρους!
Βέβαια η τιμή των 800 ευρώ μπορεί να φαντάζει για κάποιους υπερβολική. Στην ουσία όμως δεν είναι για κάποιον που σκοπεύει να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Ελλάδα απο την Κύπρο αφού ούτως ή άλλως η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου για απευθείας πτήση απο τη Λάρνακα στη Θεσσαλονίκη και αντιστροφα κοστίζει γύρω στα 250 ευρώ την καλοκαιρινή περίοδο.
Για το λόγο αυτό, σχεδόν όλα τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, έχοντας ήδη κλέισει νωρίτερα θέσεις, αλλά και δωμάτια ξενοδοχείων σε πιο συμφέρουσες τιμές, περνούν στην... αντεπίθεση δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της Κύπρου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα που αποτελεί ούτως ή άλλως αγαπημένο προορισμό.
Η διαφορά φέτος, ωστόσο, φαίνεται πως είναι πως επιλέγονται και άλλες περιοχές, πιο «εναλλακτικές» και αποτελούν ταυτόχρονα μια πρόκληση για τους επισκέπτες που καλούνται να δουν αξιοθέατα, να κολυμπήσουν σε παραλίες και να δοκιμάσουν γεύσεις που ξεφεύγουν απο τα καθιερωμένα.
Η αυξημένη μάλιστα ζήτηση για νέους και πιο οικονομικούς προορισμούς φαίνεται πως έχει κάνει τους τους ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων να προχωρούν σε συμφωνίες με περιοχές που κάποτε μπορεί και να έμεναν στα αζήτητα για τους Κύπριους επισκέπτες.
Παραμεθόριες περιοχές όπως το Σουφλί αλλά και πιο απομονωμένα νησιά όπως η Σαμοθράκη φιγουράρουν ήδη στα διαφημιστικά φυλλάδια. Κυρίως ώς ενδιάμεσοι σταθμοί των προσφερόμενων εκδρομών.
«Εκεί που σπουδάζει το παιδί»
Στην αύξηση της ζήτησης για πακέτα εκτός των παραδοσιακών καλοκαιριών προορισμών, όπως επισημαίνουν οι τουριστικοί πράκτορες, παίζει ρόλο και το γεγονός πως πολλοί Κύπριοι φοιτούν ήδη σε πανεπιστημιακές σχολές της Βόρειας Ελλάδας με αποτέλεσμα οι εκδρομές αυτές να αποτελούν μια ευκαιρία για... οικογενειακές ξεναγήσεις!
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τόσο στην Καβάλα, όσο και στην Ξάνθη ή ακόμα και τα Ιωάννινα φαίνεται να σημειώνεται αύξηση στις αφίξεις απο το νησί της Κύπρου. «Πως να μην είναι αυτή μια συμφέρουσα επιλογή» υποστηρίζουν οι τουριστικοί πράκτορες απ τη στιγμή που στα πακέτα περιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα. Αεροπορικά, διαμονή, μεταφορά με λεωφορείο, εισιτήρια πλοίων, είσοδος στους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κ.α.
Απ’ την πλευρά τους γονείς και συγγενείς ή ακόμα και φίλοι των φοιτητών επιλέγουν αυτού του είδους τα πακέτα ώστε να επισκεφθούν τις πόλεις όπου υπάρχουν οι σχολές στις οποίες φοιτούν Κύπριοι. Μάλιστα, γίνεται λόγος και για επιλογές των πακέτων και από νεότερους επισκέπτες, κάτι που παλαιότερα δεν συνέβαινε μιας και οι περισσότερες οργανωμένες εκδρομές αυτού του είδους περιλάμβαναν κυρίως επισκέψεις σε μοναστήρια ή ιαματικές πηγές και για το λόγο αυτό προτιμούνταν απο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο η κατάσταση αρχίζει όπως όλα δείχνουν να αλλάζει.
Πρωταγωνίστρια στα «κλίκ» η Καβάλα
Με σημεία αναφοράς το βαπτιστήριο της Λυδίας και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων η Καβάλα έχει μπει για τα καλά στις νέες επιλογές των Κυπριακών τουριστικών γραφείων.
Πλέον ανεξάρτητα από τη συνολικό πρόγραμμα ξεναγήσεων η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα είναι οι δύο πόλεις που συνήθως επιλέγονται για τις διανυκτερεύσεις των γκρουπ και αποτελούν το «ορμητήριο» για διαδρομές από την Έδεσσα μέχρι και το δάσος της Δαδιάς.
Για παράδειγμα, μεγάλο τουριστικό γραφείο προσφέρει 8ήμερη εκδρομή στο τέλος Ιουλίου με ένα πακέτο αξίας σχεδόν 800 ευρώ ανά άτομο. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί την Έδεσσα και τη Νάουσα, να διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη μέρα να επισκεφθεί τη Δράμα και την Καβάλα.
Οι στάσεις περιλαμβάνουν επίσκεψη στην περιοχή της Αμφίπολης, στο σπήλαιο της Αλιστράτης αλλά και στις πηγές Αγίας Βαρβάρας ενώ όσον αφορά την Καβάλα, όπου και γίνονται μάλιστα 4 από τις 7 συνολικά διανυκτερεύσεις, το πρόγραμμα είναι ποικίλο.
Αρχικά προσφέρονται επισκέψεις στο βαπτιστήριο της Λυδίας και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (σε συνδυασμό με στάσεις στο Κεφαλάρι και σε τοπικά οινοποιεία). Απο το σχεδιασμό δε μπορεί να λείπει και η Θάσος καθώς προσφέρεται ημερήσια εκδρομή με αναχώρηση από την Κεραμωτή νωρίς το πρωί και επιστροφή το ίδιο βράδυ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γύρο του νησιού, επίσκεψη σε μοναστήρια, φρέσκο ψάρι και φυσικά κολύμπι σε μια από τις δεκάδες όμορφες παραλίες.
Τα ίδια πακέτα προσφέρουν εκδρομές και στη Θράκη. Δάσος Δαδιάς, Σουφλί, Διδυμότειχο και παλιά πόλη Ξάνθης. Με την Καβάλα ωστόσο να παραμένει ο τόπος διανυκτέρευσης όπου κάθε βράδυ οι επισκέπτες έχουν και ελεύθερο χρόνο.
Σημειώνεται τέλος πως στο πακέτο πολλών σχετικών εκδρομών περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην περιοχή του Σταυρού και της Ιερισσού με μία σύντομη μάλιστα κρουαζιέρα γύρω από το Άγιο Όρος προκειμένου να θαυμάσουν οι επισκέπτες τα μοναστήρια από τη θάλασσα.