Διαφορετικά τεχνάσματα αναλόγως με τις υπηρεσίες που προσέφερε το κάθε θύμα χρησιμοποίησαν οι δράστες για να αποσπάσουν μεγάλα ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών σε Καβάλα και Δράμα.

 

Η συνολική λεία των δραστών φτάνει τις 66.000 ευρώ και από τις τρεις περιπτώσεις.

 

Με τον γνωστό τρόπο κατάφεραν να αποσπάσουν τους τραπεζικούς κωδικούς και να αδειάσουν τους λογαριασμούς από έναν καταστηματάρχη στην Καβάλα λέγοντας του ότι θέλουν να του πληρώσουν το εμπόρευμα που πήραν…

 

Από έναν ξενοδόχο στην Καβάλα ότι θα πληρώσουν το δωμάτιο που θα έμεναν και από μια γυναίκα που ήθελε να νοικιάσει σπίτι στη Δράμα και της ζήτησαν να καταβάλει ηλεκτρονικά τα χρήματα.

 

Της πήραν 1.500 ευρώ χωρίς να της νοικιάσουν κανένα σπίτι.

 

Δείτε το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι εξαπάτησαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, πολίτες σε περιοχές της Καβάλας και της Δράμας.

 

 Στην πρώτη περίπτωση, την 16-6-2022 στην Καβάλα, δράστες προσποιούμενοι τους πελάτες και με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων επικοινώνησαν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη καταστήματος.

 

Κατά την επικοινωνία τους οι δράστες προφασιζόμενοι διαδικτυακή συναλλαγή για την αγορά των προϊόντων, κατάφεραν με διάφορα τεχνάσματα και προφάσεις να αποσπάσουν τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πραγματοποιώντας δύο μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 34.700 ευρώ.

 

 Στη δεύτερη περίπτωση, την 16-6-2022 σε οικισμό της Καβάλας, δράστης προσποιούμενος τον πελάτη επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη επιχείρησης ενοικιαζόμενων δωματίων και με το πρόσχημα καταβολής χρημάτων, απέστειλε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που περιείχε υπερσύνδεσμο (link) και προσομοίαζε με τραπεζικό ίδρυμα, καταφέρνοντας να αποσπάσει τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πραγματοποιώντας δύο μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 29.000 ευρώ.

 

 Στην τρίτη περίπτωση, την 15-6-2022 σε οικισμό της Δράμας, ημεδαπή – παθούσα κατά την ηλεκτρονική συνδιαλλαγή της για την πληρωμή ενοικίασης οικίας που είχε εντοπίσει σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, μεταφέρθηκε σε απατηλό υπερσύνδεσμο (link) και πραγματοποίησε μεταφορά χρημάτων ύψους 1.500 ευρώ, χωρίς ουδέποτε να επιβεβαιωθεί η παραπάνω κράτηση.

 

 Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν αντίστοιχα το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, ο Αστυνομικός Σταθμός Ορφανού Καβάλας και το Αστυνομικό Τμήμα Προσοτσάνης Δράμας.

 

 Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

 

Δεν συμπληρώνουμε ποτέ στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστεςηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματαή μέσω υπερσυνδέσμων (links).

 

Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.

 

Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.

 

Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.