Μέσα στα ελαιόδεντρα της Πιέριας κοιλάδας και κάτω από λαμαρίνες δεσπόζει ένας μοναχικός και ξεχασμένος ο μακεδονικός τάφος της αρχαίας πόλης Φάγρης, αποικίας των Θασίων, στο σημερινό Ορφάνι της Καβάλας στο Παγγαίο.
Σε απόσταση αναπνοής (8 χιλιόμετρα) από την Αμφίπολη ο τάφος αποτελούσε, όπως όλα δείχνουν την τελευταία κατοικία κάποιου εκπροσώπου του μακεδονικού βασιλικού οίκου ή επικεφαλής της μακεδονικής φρουράς της περιοχής.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με το zoumperamo.blogspot.com τον Νοέμβριο του 1997 σε αγροτική περιοχή ύστερα από αναφορά αγρότη.
Το ύψος του τάφου φθάνει τα 3.90μ. Οι εξωτερικές διαστάσεις τα 3,65μ. επί 3.65μ. και έχει έναν θάλαμο.
Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι θυμίζει αρκετά αντίστοιχους τάφους της Αμφίπολης.
Ο τάφος χρονολογείτε στο δεύτερο μισό (τέλος) του 4αιωνα π.χ. ενώ τα ευρήματα σε αυτόν είναι ελάχιστα και πιθανότητα να έπεσε «θύμα» τυμβωρύχων.
Ο τάφος είναι προσβάσιμος αλλά όχι επισκέψιμος, ενώ δεν υπάρχει κάποια ειδική σήμανση.
Επίσης η παρακάτω λεπτομέρεια αποτυπώνεται πάνω σε ερυθρόμορφο αττικο αγγείου. Βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στη θέση «Kανόνι» της κοινότητας Oρφανίου του νομού Καβάλας, που το καλοκαίρι του 1994, αποκαλύφθηκε τμήμα του νεκροταφείου του αρχαίου Φάγρητα. Eικονίζεται η μορφή ενός σατύρου από τη συνοδεία του Θεού Διονύσου.
Πληροφορίες/φωτογραφίες fb: Προγόνων Γῆ