Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου με θέμα τα προβλήματα που εντοπίζονται στο νομό Καβάλας, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και, κυρίως, στις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των πορισμάτων και της υπολογιζόμενης από τους παραγωγούς ζημιάς λόγω καιρικών συνθηκών.

 

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα  οι αποζημιώσεις των παραγωγών για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφική πλημμύρα του 2018 -αν και τα πορίσματα έχουν εκδοθεί-, με τα χρήματα τα οποία χάθηκαν από τις καταστροφές να είναι δυσαναπλήρωτα.

 

Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που εντοπίζονται στον Δήμο Νέστου σχετικά με τα πορίσματα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό της άνοιξης που έπληξε σχεδόν το σύνολο της επικράτειας. Όπως σημειώνουν παραγωγοί της περιοχής, εντοπίζονται μεγάλες αποκλίσεις στα πορίσματα παγετού σε αγροτεμάχια της ίδιας περιοχής, ενώ ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στις αποζημιώσεις λόγω χαλαζόπτωσης. 

 

Επανέφερε το ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος, το οποίο είχε γίνει, προεκλογικά, σημαία  από τους κυβερνητικούς βουλευτές, με την περιοχή της Καβάλας να παραμένει εκτός του σχετικού προγράμματος.  

 

Η κ. Ελευθεριάδου ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

 

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων για τις πλημμύρες του 2018;

 

Είναι στις προθέσεις του η εξέταση των δημόσιων καταγγελιών των παραγωγών της Καβάλας, σχετικά με τις μεγάλες αποκλίσεις των πορισμάτων και της πραγματικής ζημιάς;

Προτίθεται να εξετάσει την πρόταση του Αγροτικού Συλλόγου Δ. Νέστου για την χρήση "μπαλονιών" για την προστασία από το χαλάζι;

 

Εδώ ολόκληρη η ερώτηση.

 

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

Τάνια Ελευθεριάδου

 

(δελτίο Τύπου)