Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου τη συμμετοχή του στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

 

Αναλυτικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου σε κοινό δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του πρώτου σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε..

 

Ο. Υπουργός συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency - EDA), όπου συζητήθηκε η συνεισφορά του Οργανισμού όσον αφορά στην προώθηση της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα.

 

Ακολούθως, παρέστη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) Άμυνας της Ε.Ε. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις σε επιχείρηση «EUFOR ALTHEA», η Στρατιωτική Κινητικότητα (Military Mobility), η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και οι Εκπαιδευτικές Αποστολές της Ε.Ε. Επίσης, παρατέθηκε Γεύμα Εργασίας με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και συζητήθηκε η συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ.

 

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην τελική φάση της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών,  που διακινούνται αεροπορικώς προς την Ευρώπη, τις οποίες  αντιμετωπίζουν η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, στα χερσαία σύνορα με τη Λευκορωσία, παρόμοια με αυτή που αντιμετώπισε η Ελλάδα στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία τον Μάρτιο 2020. Τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές, που παραβιάζουν σύνορα Ε.Ε., είναι απαράδεκτες, προωθούν δε γεωπολιτικες επιδιώξεις και οικονομικά συμφέροντα των διοργανωτών τους. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ε.Ε. και έκφραση  αλληλεγγύης προς Κράτη - Μέλη της.

 

Όσον αφορά στις Συντονισμένες Ναυτικές Παρουσίες (Coordinated Maritime Presence – CMP) υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος, ως Ναυτική Περιοχή Ενδιαφέροντος (Maritime Area of Interest – MAI), ευρισκόμενη στην άμεση γειτονία της Ε.Ε., όπου διακυβεύονται μείζονα συμφέροντα για Κράτη Μέλη και υφίστανται προκλήσεις και απειλές για ασφάλεια και σταθερότητα, πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ε.Ε.

 

Στη συνάντηση με τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η παραγωγική συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, βασισμένη στις αρχές της συμπερίληψης, της διαφάνειας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας των δύο Οργανισμών.

 

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου εγκρίθηκαν σειρά Προγραμμάτων PESCO, στα οποία περιλαμβάνεται το υπό ελληνικό συντονισμό Πρόγραμμα «Main Battle Tank – Simulation and Testing Centre».

 

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Υπουργός προήδρευσε της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (European People’s Party - EPP), ενώ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly) και τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παναγιώτωφ (Georgi Velikov Panayotov), όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. (δελτί Τύπου) 

 

Δείτε Φωτογραφίες: