Το DiscoverGreece.com μας προτείνει νέες ταξιδιωτικές ιδέες και μας αποκαλύπτει τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η Θάσος, με το «village-hopping» στα ορεινά του νησιού!  

 

Εξερεύνησε τα ορεινά χωριά της Θάσου για να ανακαλύψεις, πέρα από τις μοναδικές παραλίες, παραδόσεις και τοπικά προϊόντα στο βορειότερο νησί της Ελλάδας.

 

Έχει προτάσεις για το τί πρέπει να δει οπωσδήποτε ο επισκέπτης, τί πρέπει να σχεδιάσει και απαντά σε ερωτήσεις όπως για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στα ορεινά χωριά της Θάσου και ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να φτάσει κανείς στο νησί. 

 

Διαβάστε πώς το DiscoverGreece.com περιγράφει την Θάσο ως ιδανικό προορισμό: 

 

Θα έχεις ακουστά τις παρθένες παραλίες της Θάσου και την απίστευτη ομορφιά της φυσικής πισίνας της Γκιόλας. Εμείς πάντως σου λέμε ότι το βορειοελλαδίτικο αυτό νησί έχει και άλλα μυστικά να ανακαλύψεις… Ναι, μέσα στην καταπράσινη, ημιορεινή ενδοχώρα θα βρεις ορεινά παραδοσιακά χωριά που προσφέρουν την τέλεια αντίθεση στις εξωτικές παραλίες και πραγματικά είναι το καλύτερο μέρος για να γνωρίσεις παραδοσιακές χειροτεχνίες και τοπικά προϊόντα της Θάσου, όπως το θυμαρίσιο μέλι και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

 

Η Θάσος έχει 22 οικισμούς - κάποιοι είναι παραθαλάσσιοι και κάποιοι άλλοι ορεινοί. Εμείς μπορεί εδώ να επικεντρωνόμαστε στα ορεινά χωριά της, ωστόσο καλό είναι στη διάρκεια των διακοπών σου στη Θάσο,  να γνωρίσεις πρώτα καλά τον Λιμένα - το βασικό λιμάνι του νησιού (με τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση από το λιμάνι της Κεραμωτής στην ηπειρωτική Ελλάδα) που είναι άλλωστε τόσο μικρό, ώστε να νιώθεις και εδώ πως είσαι σε χωριό. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Λιμένα ανήκει το Παλιό Λιμάνι και το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και άλλα ιστορικά μνημεία όπως το Αρχαίο Θέατρο και η Αγορά της Θάσου. 

 

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς μόλις βρεθείς σε κάποιο ορεινό χωριό της Θάσου, όπως η  Παναγιά, η Ποταμιά, το Καζαβίτι και ο Θεολόγος, είναι πόσο αρμονικά είναι ενσωματωμένα στο φυσικό περιβάλλον. Πολλά από αυτά είναι αμφιθεατρικά χτισμένα σε πλαγιές, άλλα σε κοιλάδες περικυκλωμένα από έλατα, πεύκα και καστανιές και πηγές με τρεχούμενα νερά. Αν σου αρέσουν οι πεζοπορίες στη φύση, ακολούθησε τα ορεινά μονοπάτια της Θάσου και βρες το αγαπημένο σου σημείο για πικνίκ με θέα που κόβει την ανάσα. Να κάτι που ίσως να μην ξέρεις - τα ορεινά χωριά της Θάσου ήταν κάποτε παρατηρητήρια και οχυρά για προστασία από πειρατές. Αυτό θα πει ότι είναι χτισμένα σε απίθανα σημεία με πραγματικά συγκλονιστική θέα. 

 

Ανεξάρτητα αν επιλέξεις τη Θάσο για τις διακοπές σου στη Βόρεια Ελλάδα ή αν τη συνδυάζεις με άλλους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας (όπως την Καβάλα), να ξέρεις πως βρίσκεσαι στο πιο κατάλληλο μέρος για εξερευνήσεις. Και κάτι ακόμα...ετοιμάσου να ανακαλύψεις μοναδικούς «θησαυρούς» στα ορεινά χωριά της.  

 

Παναγία

 

Το χωριό Παναγία της Θάσου βρίσκεται μόλις 7.6χλμ έξω από τον Λιμένα, σε υψόμετρο 300μ., επάνω στην καταπράσινη πλαγιά του Υψάριου Όρους (1,204μ). Μετά την επανάσταση του 1821 ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, ενώ είναι από τα χωριά της Θάσου που κατοικούνται όλο το χρόνο. 

 

Οι στέγες των αρχοντικών στην Παναγία της Θάσου είναι Μακεδονίτικης τεχνοτροπίας, με το ντόπιο γκρι κεραμίδι, ενώ - μάντεψε! - το πιο τέλειο αξιοθέατο του χωριού είναι (όπως σε όλα τα ελληνικά παραδοσιακά χωριά) η πλατεία του χωριού με τις τρεις φυσικές πηγές, τα καφενεία και τις ταβέρνες. Εδώ θα απολαύσεις το ελληνικό καφεδάκι σου μαζί με λαχταριστό γλυκό καρυδάκι και αυθεντική ατμόσφαιρα χωριού.

 

Η κεντρική εκκλησία του χωριού έχει το όνομα της Παναγίας, της προστάτιδας του χωριού, ενώ εδώ γίνεται μεγάλο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο και την Καθαρά Δευτέρα. Στην Παναγία της Θάσου θα βρεις ακόμα Μουσείο Ελιάς, νερόμυλο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τη σύνθλιψη της ελιάς και μια αφετηρία ορεινού πεζοπορικού μονοπατιού. Και ξέρεις, αν σου έρθει όρεξη για βουτιά, μόλις 6χλμ από το χωριό βρίσκεται και η Χρυσή Παραλία. 

 

Ποταμιά

 

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, πάλι στο Υψάριο Όρος, βρίσκεται το επόμενο γραφικό χωριό της Θάσου. Λέγεται Ποταμιά και μην παραλείψεις να το επισκεφθείς - το τοπίο και η θέα θα σε αποζημιώσουν. Ειδικά αν έρθεις την άνοιξη θα δεις πολλά τρεχούμενα νερά γύρω από το χωριό, ενώ εξίσου θα σε εντυπωσιάσουν με το κέφι και το ταμπεραμέντο τους οι ντόπιοι, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν να απασχολούνται με τα παραδοσιακά τοπικά αγροτικά και κτηνοτροφικά επαγγέλματα. Α, και να σου πούμε και κάτι ακόμα… το θυμαρίσιο μέλι που πουλάνε στο χωριό είναι πραγματικά υπέροχο!

 

Στην Ποταμιά θα βρεις ακόμα ένα μικρό μουσείο με έργα του γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή, ο οποίος μεγαλούργησε στις ΗΠΑ και άφησε μια σημαντική συλλογή με έργα του στο χωριό του. Κεντρική εκκλησία είναι ο Άγιος Δημήτριος που χρονολογείται από το 1845, ενώ όπως και η Παναγία, έτσι και η Ποταμιά φημίζεται για τους εορτασμούς της Σαρακοστής. Να σου δώσουμε και ένα ακόμα tip; Αν βρεθείς εδώ και έχεις όρεξη για φυσιολατρικές εμπειρίες, ξεκίνα πεζοπορία κατά μήκος ενός από τα ποτάμια γύρω από το χωριό ή προς την κορυφή του Υψάριου Όρους. Εναλλακτικά - αν προτιμάς τις βουτιές - μπορείς να κατηφορίσεις προς την παραλία, μέχρι να συναντήσεις την Χρυσή Ακτή (3χλμ. προς τα ανατολικά). 

 

Καζαβίτι (Μικρός & Μεγάλος Πρίνος)

 

Όχι ένα, αλλά δύο χωριά της Θάσου θα επισκεφθείς αμέσως μετά, πηγαίνοντας προς τη βόρεια ακτή πέρα από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Πρίνου. Το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι, επίσης γνωστά με την ονομασία Μικρός και Μεγάλος Πρίνος, είναι οι παλαιότεροι οικισμοί του νησιού. Απέχουν περίπου 600μ. μεταξύ τους, περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και βρίσκονται στους πρόποδες του Υψάριου Όρους.

 

Ο πρώτος οικισμός που συναντάς ανεβαίνοντας το στενό, στριφογυριστό δρόμο του Πρίνου, είναι το Μικρό Καζαβίτι, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια, οξιές και κυπαρίσσια. Θα λατρέψεις τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα πέτρινα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Βγαίνοντας από το χωριό θα δεις και ένα θέατρο στα αριστερά σου - εδώ γίνονται τα καλοκαιρινά πανηγύρια με την ονομασία Καζαβιτιανά. 

 

Λίγο πιο μακριά, προς τα επάνω, βρίσκεται και το Μεγάλο Καζαβίτι. Εδώ θα βρεις ακόμα πιο πολλά δείγματα ντόπιας αρχιτεκτονικής, αλλά και την κλασική χωριάτικη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και τα καφενεία που σερβίρουν ντόπιες νοστιμιές κρεατικών. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν στενά δρομάκια, στα οποία θα βρεις τις εκκλησίες των Δώδεκα Αποστόλων (παρατήρησε προσεκτικά το καμπαναριό και την ξυλόγλυπτη οροφή) και της Ζωοδόχου Πηγής. Η ύπαιθρος γύρω από το χωριό είναι μαγευτική, γεμάτη από δάση και καλλιέργειες (όπως αμπελώνες). Λίγο πιο πάνω από το Καζαβίτι βρίσκεται το ξωκλήσι του Άγιου Ιωάννη, το οποίο γιορτάζει κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, ενώ πολύ κοντά θα συναντήσεις και τη Μονή του Άγιου Παντελεήμονα, το οποίο έχει χτιστεί το 1834. Δίπλα στη Μονή υπάρχει μια σπηλιά, την οποία λέγεται ότι επισκεπτόταν ο Άγιος - από αυτή έλαβε εξάλλου και το όνομά της.

 

Θεολόγος

 

Ανηφορίζοντας οδικώς από τη δυτική ακτή προς τους νότιους πρόποδες του Υψάριου Όρους, θα συναντήσεις ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Θάσου. Ο Θεολόγος ήταν το διοικητικό και εμπορικό κέντρο κατά τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας και παραμένει ένας από τους πιο αυθεντικούς οικισμούς της με μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής σπίτια, νερόμυλους και μικρά, πέτρινα γεφυράκια.  Στις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου θα δεις περίτεχνα, ξύλινα τέμπλα ενώ στα μικρά καφενεία και τα ταβερνάκια του Θεολόγου θα απολαύσεις αυθεντική ατμόσφαιρα χωριού. Α, και αν πεινάσεις, δοκίμασε ψητό κατσικάκι και ντόπιο κρασί - θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

 

Στο Θεολόγο της Θάσου θα βρεις ακόμα πολλά μαγαζάκια που πουλάνε χειροποίητες δημιουργίες (ακόμη και είδη φτιαγμένα από το διάσημο λευκό μάρμαρο Θάσου) και τοπικά προϊόντα, όπως το διάσημο ντόπιο θυμαρίσιο μέλι. Το αρχοντικό Χατζηγιώργη έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα όπως αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το παρελθόν και αναπαράσταση του κλασικού, παραδοσιακού χωριάτικου σπιτιού. Άλλα αξιοθέατα του Θεολόγου της Θάσου είναι μια τοξωτή πέτρινη γέφυρα από το 1917 και ο καταρράκτης Κεφαλογούρνα (αφετηρία πεζοπορικού μονοπατιού αν σε ενδιαφέρει να εξερευνήσεις τη φύση γύρω από το χωριό), αλλά και κάποιες παλιές ασβεστοκάμινοι και νερόμυλοι.

 

Ένα εντυπωσιακό έθιμο που αξίζει να ζήσεις σαν εμπειρία αν επισκέπτεσαι τη Θάσο προς το τέλος του Αυγούστου είναι η αναβίωση παραδοσιακού γάμου της Θάσου, όπως επίσης αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στη Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ: τη μεγαλύτερη Μονή της Θάσου με μαγευτική θέα προς το Αιγαίο. Από εδώ ξεκινά - πάλι για τον εορτασμό παραδοσιακού, θρησκευτικού εθίμου - και μια εντυπωσιακή πομπή προς τον Θεολόγο την Τρίτη του Πάσχα. 

 

Μαριές 

 

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε φαράγγι, θα βρεις ακόμα ένα όμορφο χωριό της Θάσου: τις Μαριές. Εδώ θα βρεις λίγα ταβερνάκια και το κλασικό, παραδοσιακό καφενείο. Χάρη στους λιγοστούς επισκέπτες του χωριού οι ρυθμοί εδώ είναι ακόμα πιο χαλαροί, ενώ η θέα προς το ηλιοβασίλεμα είναι ίσως η καλύτερη σε όλο το νησί. Πλησιάζοντας στο χωριό θα περάσεις από τη Μονή της Παναγούδας και σε κοντινή απόσταση θα δεις ακόμα και μια γραφική, ορεινή λίμνη μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού, όπως για παράδειγμα ότι ονομάστηκαν από τις δύο μοναδικές επιζήσασες από πειρατική επιδρομή, τις οποίες έλεγαν και τις δύο «Μαρία». 

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στα ορεινά χωριά της Θάσου; 

 

Η καλύτερη αφετηρία για την εξόρμησή σου στα ορεινά χωριά της Θάσου είναι ο Λιμένας - το βασικό λιμάνι του νησιού, το οποίο επίσης αξίζει να εξερευνήσεις. 

 

Από τον Λιμένα σου προτείνουμε να νοικιάσεις αυτοκίνητο ή εναλλακτικά να μετακινηθείς προς τα χωριά με το τοπικό λεωφορείο ή με ταξί. Αν έχεις δικό σου ΙΧ, μπορείς να επισκεφθείς όλα τα χωριά (Λιμένα, Παναγιά, Ποταμιά, Καζαβίτι, Μαριές και Θεολόγο) σε μια μέρα. Συνολικά θα διανύσεις 97.4χλμ, δηλαδή μιλάμε για μια διαδρομή που διαρκεί περίπου 2 ώρες.

 

Εναλλακτικά μπορείς να μοιράσεις τα χωριά σε δύο μέρες, ξεκινώντας από την Παναγιά και την Ποταμιά τη μια μέρα (11.1χλμ, 20 λεπτά διαδρομή) και αφήνοντας το Καζαβίτι, τις Μαριές και τον Θεολόγο για τη δεύτερη. 

 

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να πας στη Θάσο; 

 

Υπάρχουν τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Κεραμωτή προς Λιμένα (περίπου 40 λεπτά, από €4 το εισιτήριο για επιβάτες) και από Καβάλα προς Πρίνο (περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά). Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

 

Το λιμάνι της Κεραμωτής απέχει 40χλμ. με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο από την Καβάλα, η οποία έχει και διεθνές αεροδρόμιο και είναι μια συναρπαστική πόλη για να συνδυάσεις με τις διακοπές σου στη Θάσο. 

 

Η Καβάλα απέχει 171χλμ. (1 ώρα και 50 λεπτά) από τη Θεσσαλονίκη (με αεροδρόμιο για διεθνείς και εγχώριες πτήσεις). 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα στο DiscoverGreece.com

 

Το άρθρο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Σύμπραξης Τουρισμού Καβάλας Θάσου, Marketing Greece, Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Ένωση Ξενοδόχων Θάσου, Επιμελητήριο Καβάλας.