γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Θάσου Κώστας Κοντογεωργίου αμφισβητεί το ρεπορτάζ του Der Spiegel για το πώς συνέβησαν τα γεγονότα με τη διάσωση γερμανών στο νησί, μιλώντας στο KavalaNews.gr. 

 

Ο κ. Κοντογεωργίου αμφισβητεί τα όσα γράφτηκαν στο ρεπορτάζ της διαδικτυακής έκδοσης του Der Spiegel που έκανε λόγο για τη διάσωση 12 Γερμανών εθελοντών Πυροσβεστών που χάθηκαν στο Υψάριο. Κάλεσαν το 112 και σύμφωνα με Der Spiegel οι Γερμανοί μη μπορώντας να συνεννοηθούν με το κέντρο του 112 ενημέρωσαν έναν Έλληνα που ζει στη Νυρεμβέργη.

 

Ο συγκεκριμένος Έλληνας είχε ζήσει στη Θάσο και γνώριζε τόσο τα κατατόπια του νησιού και κυρίως τον αριθμό κλήσης της πυροσβεστικής Θάσου τον οποίο είχε αποθηκεύσει στο κινητό του τηλέφωνο κι έτσι ειδοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού.

 

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή περίπου 50 πυροσβεστών, διασωστών και εθελοντών.

 

 

Τι πραγματικά συνέβη

 

Η περιπέτεια δυο Γερμανών τουριστών οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε δύσβατη περιοχή στο Υψάριο κάτω από το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Θάσου, είχε αίσιο τέλος. 

 

Εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν σώοι και αβλαβείς σε ασφαλές σημείο χάριν στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου του νησιού. 

 

Όπως αναφέρει στη «KavalaNews.gr» ο διοικητής του τοπικού κλιμακίου Κώστας Κοντογεωργίου, οι δυο άνδρες από τη Γερμανία που παραθέριζαν στο νησί, ξεκίνησαν από την Ποταμιά για να φτάσουν στο καταφύγιο στην κορυφή του Υψάριου.

 

Ωστόσο στη διαδρομή χάθηκαν καθώς βγήκαν εκτός μονοπατιού. Στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο καταφύγιο το οποίο έβλεπαν από μακριά εγκλωβίστηκαν σε δύσβατο σημείο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν. 

 

Κάλεσαν το 112 και στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική από την αστυνομία της Θάσου. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με τον διοικητή άρχισε μια Τιτάνια προσπάθεια που κράτησε σχεδόν 5 ώρες προκειμένου να καταφέρουν αρχικά να τους εντοπίσουν και στη συνέχεια να τους προσεγγίσουν και να τους κατεβάσουν με ασφάλεια από το σημείο που βρίσκονταν. 

 

Σημαντική βοήθεια στον εντοπισμό τους προσέφερε βοσκός της περιοχής που γνωρίζει πολύ καλά τα δύσβατα σημεία κι έτσι οι δυο άνδρες εντοπίστηκαν σχετικά γρήγορα. 

 

Όπως αναφέρει ο κ. Κοντογεωργίου δεν χρειάστηκε η χρήση ελικοπτέρου για τον εντοπισμό τους αφού κατάφεραν και τους βρήκαν χωρίς να χρειαστεί βοήθεια από αέρος. 

 

Τελικώς από το δύσβατο σημείο κατέβηκαν αφού δέθηκαν με σκοινιά με τη βοήθεια των πυροσβεστών.