γράφει ο

Ευριπίδης Ταρασίδης

 

Ένα σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, θέμα προέκυψε στο δημόσιο διάλογο, μετά την κυκλοφορία βιβλίου από την Κάπα Εκδοτική με κείμενα που γράφτηκαν "κατά παραγγελία" του Φεστιβάλ Φιλίππων (Φ.Φ.) των συγγραφέων Άκη Δήμου, Χάρη Μιχαλόπουλου και Γλυκερίας Μπασδέκη.

 

Ας αρχίσουμε από τις διευκρινίσεις:
 

α) Στην 6η συνεδρίαση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ψηφίσαμε κατά πλειοψηφία την έγκριση του θέματος που αφορά στο 64ο Φ.Φ..

 

Μεταξύ άλλων, ψηφίσαμε:

 

-Δημιουργία banners-πρoγράμματα αφίσες (αμοιβή γραφίστα για το δημιουργικό μέρος όλων των εντύπων [...] του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων (2.500 ευρώ)

 

-Αμοιβή για συγγραφή έργου στον κ. Μιχαλόπουλο , στον κ. Δήμου και στην κ. Μπασδέκη (οι σχετικές αποφάσεις ανάληψης υποχρεώσεις είναι αναρτημένες στη Διαύγεια)

 

ΔΕΝ ψηφίσαμε:

-Την έκδοση βιβλίου που να περιέχει τα κείμενα από οποιαδήποτε εκδοτική

 

-Την είσπραξη ποσοστού 20% επί των πωλήσεων (το άκουσα προχθές από τον δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο και εξεπλάγην)

 

-Την εκμετάλλευση του γραφιστικού υλικού του φεστιβάλ από τρίτους.

 

Εδώ προκύπτουν μερικά ζητήματα.
 

Το πρώτο αφορά την παράλειψη της "εκμετάλλευσης" επί τω συνόλω του συγγραφικού αποτελέσματος των τριών συγγραφέων, ακόμα και αν αυτό απαιτούσε αύξηση του προϋπολογισμού. Ομολογώ ότι δεν έχω την απαραίτητη εμπειρία και τις σχετικές νομικές γνώσεις για να θέσω τέτοιο ζήτημα. Αναλαμβάνω το μικρό μερίδιο που μου αναλογεί.

 

Το υπόλοιπο πρέπει να το αναλάβει η διοίκηση.

 

Εξ όσων γνωρίζω, οι συμβάσεις αφορούν τη συγγραφή των κειμένων και τίποτα άλλο. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς είχαν το αναφέρετο δικαίωμα να εκδώσουν τα κείμενά τους (με διαβεβαίωσε γι' αυτό νομικός με γνώση ζητημάτων περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Άρα, προς το παρόν, όλα νόμιμα.

 

β) Στην περιγραφή του βιβλίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το εξής: "Η ΚΑΠΑ Εκδοτική, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φιλίππων, παρουσιάζει το βιβλίο «Solomos» που κυκλοφορεί στη Σειρά «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» και συγκεντρώνει σε έναν τόμο 3 θεατρικά κείμενα που γράφτηκαν για το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων στο πλαίσιο του αφιερώματος της διοργάνωσης του 2021 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός-Ύμνος εις την Ελευθερίαν»."

 

Όπως ανέφερα παραπάνω, δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ απόφαση του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που να αφορά συνεργασία με την εν λόγω εκδοτική (ούτε με καμία εκδοτική). Ως εκ τούτου, ξαφνιάζομαι για τον τρόπο που αναφέρεται το ιστορικό φεστιβάλ και μάλιστα ως τμήμα μίας συνεργασίας.

 

γ) Στην ίδια περιγραφή, αναφέρεται το εξής: "Το εξώφυλλο του βιβλίου «κοσμεί» το πορτρέτο του Διονυσίου Σολωμού όπως το ζωγράφισε ψηφιακά, ειδικά για το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων, ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος."

 

Αν και το ομολογεί το ίδιο το κείμενο, εν τούτοις εδώ προκύπτει ένας διττός προβληματισμός: ή γίνεται παραβίαση της σύμβασης μεταξύ του ΔΗΠΕΘΕ και του σκιτσογράφου (αν, δηλαδή, διαχειρίζεται το Φεστιβάλ εξ ολοκλήρου το γραφιστικό υλικό) ή δεν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο, και άρα πρόκειται για μία γκάφα-παράλειψη ολκής.

 

Για το ζήτημα της πώλησης του βιβλίου από το πρώην περίπτερο ΕΟΤ δεν εκφέρω γνώμη γιατί δεν αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, αν και ομολογώ ότι υπάρχουν θέματα που με προβληματίζουν ως πολίτη.

 

Θέλω να σημειώσω ότι δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. πρόεδρο, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ, και επιλέγω τη δημόσια τοποθέτηση (κατόπιν έρευνας και προβληματισμού), διότι ως μέλος του ΔΗΠΕΘΕ θα έπρεπε να ενημερώνομαι για τα καθέκαστα στο καθ' ύλιν αρμόδιο όργανο, που είναι το ΔΣ και όχι από τα ΜΜΕ ή από αναρτήσεις ή από τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Εφόσον δεν έγινε αυτό, έχω το δικαίωμα να θέσω τους προβληματισμούς μου δημοσίως.

 

Εν κατακλείδι: είμαι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες σε θέματα πολιτισμού. Στο 95% των θεμάτων ψηφίζω θετικά, διότι θεωρώ ότι το θέατρο και το βιβλίο είναι η καλύτερη επένδυση για τον τόπο μας.

 

Επίσης, όπως θα γνωρίζετε αρκετοί, είμαι από τους συμπαθουντες του κ. Γκόνη, τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι για τη δουλειά που έχει κάνει, την οποία έχω αναδείξει σε πανελλήνια ΜΜΕ.

 

Το αναφέρω αυτό, γιατί ο κ. Μουριάδης, στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, σε μία από τις εξάρσεις που τελευταία μας έχει συνηθίσει, έλεγε ότι κάποιοι δεν θέλουν τον Γκόνη γι αυτό δημιουργούν θέμα. Εγώ δεν είμαι ένας απ' αυτούς.

 

Επίσης, δεν θέλω να κατέβω για δήμαρχος και κατά 99% δεν θα κατέβω υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

 

Επίσης, είμαι αναγνώστης της Κάπα Εκδοτικής, καθώς έχω αγοράσει αρκετά βιβλία με παγκόσμιο θέατρο.

 

Άρα, οι προβληματισμοί μου δεν έχουν ιδιοτέλεια και δεν αποτελούν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ελπίζω, λοιπόν, να ληφθούν οι απαραίτητες απαντήσεις και να λήξει εδώ το θέμα. Ας μην καταριόμαστε όσους θέτουν ερωτήματα. Αυτή είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης σε όλα τα όργανα.

 

Αυτά.
Ευριπίδης Ταρασίδης,

περήφανο μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και φανατικός θεατής (και φέτος) του Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Υ.Γ. είμαι πρόθυμος να παραδεχτώ δημοσίως ότι είμαι λάθος σε κάτι απ' τα παραπάνω, αν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.