Παρατηρείς ένα εντυπωσιακό εναέριο όχημα να εκτελεί μπροστά σου απίστευτες μανούβρες, ελιγμούς που ξεπερνούν και τα όρια αντοχής του ανθρώπινου σώματος και απορείς: πώς γίνεται αυτό; Είναι αεροσκάφη με χειριστή αυτά που ελίσσονται έτσι μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος;

 

«Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι θετική, αλλά με έναν... περίεργο τρόπο. Τα αερομοντέλα μας είναι απόλυτες "αντιγραφές" ενός κανονικού αεροσκάφους και εκτελούν ελιγμούς ακριβώς όπως το αεροσκάφος, ενώ χειριστής υπάρχει, αλλά είναι εκτός του πιλοτηρίου! Σε πρόσφατο αεροπορικό σόου μάλιστα, είχαμε πολλούς που μπερδεύονταν και εκτιμούσαν πως είναι αληθινά αεροπλάνα, ενώ καταλάβαιναν πως αυτό δεν ισχύει μόνο όταν έβλεπαν πως δεν υπάρχει άνθρωπος μέσα!» απαντά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Κωσταντίνος Κατσούλης της ακροβατικής ομάδας με την ονομασία «RC Kavala AcroTeam».

 

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει πολλές ιδιαιτερότητες, η βασική όμως είναι πως τα μέλη της μοιράζονται το ίδιο DNA. «Είμαστε μια οικογενειακή ομάδα ακροβατικού αερομοντελισμού. Ειδικευόμαστε στον ακροβατικό αερομοντελισμό, φτιάχνουμε δηλαδή αερομοντέλα μεγάλου μεγέθους και έχουμε έδρα την όμορφη πόλη της Καβάλας. Ιδρυθήκαμε το 2013 και τα τέσσερα μέλη είμαστε συγγενείς μεταξύ μας.

 

Είμαστε ένας πατέρας, δύο γιοι και εγώ, ένας θείος, που θα βρεθούμε παρά τις διαφορετικές μας ζωές μαζί, για να μοιραστούμε το ίδιο πάθος: το πάθος για τον αερομοντελισμό και γενικότερα την αεροπορική ιδέα» εξηγεί ο κ.Κατσούλης. Όπως μας λέει ο έμπειρος αερομοντελιστής η RC Kavala Acro Team είναι και «η μοναδική ομάδα αυτού του είδους στην Ελλάδα».

 

 Σχίζουν τον ουρανό χωρίς όρια

 

Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας ξεκίνησε από τα μικρότερα μέλη της, τους νεαρούς γιούς του ενός εκ των δημιουργών της, «που σκέφτηκαν πως η κοινή αγάπη όλων μας για την αεροπορική ιδέα και τον αερομοντελισμό είναι ένα καλό θεμέλιο για να στηθεί η RC Kavala Acro Team» λέει ο κ.Κατσούλης. Το ζητούμενο ήταν και είναι η δυναμική παρουσία στον χώρο ακόμη και εκτός των τειχών, αφού π.χ το site, αλλά και η παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας «έχουν σαν στόχο να προβληθεί και η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».

 

Τα τελευταία χρόνια τα μέλη χρησιμοποιούν αερομοντέλα με μήκος πτερύγων πάνω από τα τρία μέτρα, με ταχύτητα που ξεπερνά σε ελιγμούς και τα 180 χλμ/ώρα, όλα αυτά από ένα σκάφος «περίπου στο μισό μέγεθος του αντίστοιχου κανονικού ακροβατικού αεροσκάφους, πάνω στο οποία στηρίζεται το σχέδιο».

 

Η παρουσία των μελών της ομάδας σε εκδηλώσεις είναι σημαντική, αφού θέλουν να μοιραστούν το πάθος τους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. «Έχουμε λάβει μέρος πολλές φορές στο KavalaAirshow και συμμετέχουμε τα τελευταία χρόνια στη μεγάλη αεροπορική εκδήλωση "Athens FlyingWeek", η οποία γίνεται κάθε Σεπτέμβριο στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Ήδη ετοιμαζόμαστε για την φετινή διοργάνωση, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα λάβουμε μέρος με στατική και πτητική επίδειξη. Αυτό που αγαπούμε περισσότερο σε όλες τις συμμετοχές μας είναι να δούμε τον κόσμο που θα κοιτά ενθουσιασμό τον ουρανό!» αναφέρει ο κ.Κατσούλης.

 

Μέρος της εξωστρέφειας των ανθρώπων της οικογενειακής αυτής ακροβατικής ομάδας αερομοντελισμού από τη Βόρεια Ελλάδα είναι και η επικοινωνία με όσους τσιμπηθούν από το "σαράκι" του αερομοντελισμού. «Η ομάδα διατηρεί σάιτ το οποίο είναι γραμμένο στα αγγλικά, γιατί απευθυνόμαστε όχι μόνο σε Έλληνες, αλλά και σε αερομοντελιστές του εξωτερικού και η ανταπόκριση μέχρι τώρα είναι πολύ καλή» αναφέρει ο κ.Κατσούλης. Ο αρχηγός της ομάδας εξηγεί πως στα σχέδια της... ιπτάμενης οικογένειας είναι η αναβάθμιση του στόλου της «με ακόμη μεγαλύτερα αερομοντέλα», όπως και η βελτίωση των επιδείξεων. «Θέλουμε να προσφέρουμε ακόμη καλύτερο θέαμα, το πιο εντυπωσιακό που γίνεται, στον κόσμο που θα μας βλέπει!» καταλήγει ο κ.Κατσούλης.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σωτήρης Κυριακίδης

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομάδα RC Kavala Acro Team