γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σχεδόν στο 90% των περιοχών του νομού Καβάλας σύμφωνα με την τελευταία κυβερνητική απόφαση που αλλάζει τις τελευταίες αντικειμενικές αξίες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί το 2018

 

Από ένα σύνολο 227 οικισμών για τους οποίους ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών στους Δήμους, μόλις σε 8 συναντά κανείς τιμές ζώνης κάτω των 500€ (επτά σημεία στο Νέστο, ένα στο Παγγαίο, κανένα σε Καβάλα και Θάσο). 

 

Στο Παλιό οι αντικειμενικές αξίες «έσπασαν το φράγμα» των 2.000€ ανά τ.μ. ενώ κοντά στις 2.000€ έχουν φτάσει οι τιμές στο κέντρο της Καβάλας

 

Πέριξ των 1.500€ / τμ κινούνται οι τιμές σε όλες τις τουριστικές περιοχές (Κεραμωτή, Νέα Ηρακλείτσα, Θάσος) ενώ πέριξ των 1.000€ είναι οι τιμές στις περισσότερες γειτονιές της πόλης της Καβάλας. 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 

 

 

Τι αλλάζει ανά Δήμο 

 

Στη Θάσο, οι αυξήσεις φτάνουν το 55% στο Δασάκι Πρίνου, έως 45% σε Ποτό, Λιμενάρια, Σκάλα Μαριών και Σκάλα Σωτήρος, έως 40% στη Σκάλα Ποταμιάς και έως 30% σε Λιμένα, Θεολόγο, ορεινές Μαριές και Σκάλα Παναγίας (Χρυσή Αμμουδιά). 

 

Οι υψηλότερες τιμές ζώνης εντοπίζονται πλέον στη Χρυσή Αμμουδιά (1.500€), στον Ποτό (1.450€), σε Λιμένα, Σκάλα Ποταμιάς και Σκάλα Καλλιράχης (1.400€). 

 

Οι χαμηλότερες τιμές ζώνης εντοπίζονται στον ορεινό Σωτήρα (700€), στα Καλύβια Πρίνου και στην ορεινή Καλλιράχη (750€). Στο υπόλοιπο νησί οι τιμές κινούνται πέριξ των 1.000€

 

Στο Δήμο Νέστου, οι αυξήσεις φτάνουν το 75% στην Κεραμωτή και έως το 55% στη Χρυσούπολη.

 

Οι υψηλότερες τιμές ζώνης εντοπίζονται στις ίδιες περιοχές που είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις: στη Χρυσούπολη (1.000€) και στην Κεραμωτή (1.550€). 

 

Οι χαμηλότερες τιμές ζώνης εντοπίζονται σε Άγιο Κοσμά (300 και 350€) που είναι και η χαμηλότερη σε όλο το νομό, καθώς επίσης και σε Διπόταμο, Ελαφοχώρι, Νικητές, Πλαταμώνα, Ερατεινό και Νέο Ξεριά (450€). 

 

Στο Δήμο Παγγαίου, οι αυξήσεις φτάνουν το 25% στο Ορφάνι, την Κάριανη, τον Άγιο Ανδρέα και το Ελαιοχώρι, το 20% στην Αυλή και το 15% στην Ελευθερούπολη, τη Νέα Πέραμο και τις Ελευθερές. 

 

Οι υψηλότερες τιμές ζώνης εντοπίζονται σε Νέα Ηρακλείτσα (1.450€), Νέα Πέραμο (1.250€) και Άλευρο Οφρυνίου (1.050€). 

 

Οι χαμηλότερες τιμές ζώνης εντοπίζονται στην Εξοχή Ελευθερούπολης (450€) καθώς και σε Ακροβούνι, Παναγία, Χορτοκόπι, Δημαρά, Σιδηροχώρι, Μεσότοπο και Καραβαγγέλη (500€). 

 

Στο Δήμο Καβάλας, οι αυξήσεις φτάνουν το 25% μέσα στην πόλη της Καβάλας καθώς και την περιοχή του Αμυγδαλεώνα. Στο ήδη ακριβό Παλιό, οι υψηλότατες τιμές αυξήθηκαν έως και 11% ενώ αυξήσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλους μικρούς οικισμούς των πρώην Δήμου Φιλίππων. 

 

Οι υψηλότερες τιμές ζώνης εντοπίζονται στο Παλιό (2.050€) που είναι και η ακριβότερη περιοχή σε όλο το νομό Καβάλας, στην πόλη της Καβάλας α) μεταξύ παραλιακής - φοινίκων και Ερυθρού Σταυρού (1.850€), β) απέναντι από τη Νομαρχία στις οδούς Ερυθρού Σταυρού, Δαγκλή και Βότση (1.650€), γ) η παραλιακή από τον κόμβο Φαλήρου μέχρι και την οδό Τενέδου (1.500€) και δ) οι περιοχές πέριξ της κεντρικής πλατείας Ελευθερίας (1.450€ και 1.350€). 

 

Οι χαμηλότερες τιμές ζώνης εντοπίζονται σε Βουνοχώρι, Λιμνιά και Λυκόστομο (500€) και σε Κορυφές, Κρανοχώρι, Πολύνερο, Μικροχώρι (550€). 

 

 

Οι αντικειμενικές αυξάνουν 20 φόρους! 

 

Οι φόροι, οι οποίοι συμπαρασύρονται, λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών είναι οι εξής:

 

1. Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.

 

2. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

 

3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

 

4. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

 

5. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.

 

6. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

 

7. Ο φόρος διανομής ακινήτων.

 

8. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

 

9. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

 

10. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

 

11. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

 

12. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

 

13. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

 

14. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

 

15. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

 

16. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

 

17. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

 

18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.

 

19. Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.

 

20. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

 

 

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ 

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ