Σε απάντηση δημοσιευμάτων σε σελίδα του Facebook και εφημερίδας της Καβάλας, τα οποία έχουν σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων όσον αφορά στη ποιότητα του νερού στον οικισμό του Θεολόγου αλλά και τις φήμες που κυκλοφόρησαν για συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κατοίκων που ενοχοποιούσαν το πόσιμο νερό που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΘ, γίνεται γνωστό στους κατοίκους και κάθε ενδιαφερόμενο ότι τη Δευτέρα 24/5/2021 πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία από πιστοποιημένο Εργαστήριο χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων.
Με το ανωτέρω εργαστήριο συμβάλλεται η ΔΕΥΑΘ για τον έλεγχο σε δύο (2) εξειδικευμένες παραμέτρους, η ανίχνευση των οποίων στο πόσιμο νερό δημιουργεί προβλήματα γαστρεντερίτιδας.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε τρία δείγματα νερού από τρία διαφορετικά σημεία του χωριού. Τα πιστοποιητικά με τις τιμές των αποτελεσμάτων αποστάλθηκαν στη ΔΕΥΑΘ την Παρασκευή 28/8/2021 στις 16:45 και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου από τα γραφεία της ΔΕΥΑΘ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εν λόγω παράμετροι δεν ανιχνεύτηκαν σε κανένα από τα 3 δείγματα νερού το δε υπολειμματικό χλώριο ήταν στα δύο (2) δείγματα 0,18 mg/l και στο τρίτο 0,19 mg/l.
Ενημερώνουμε επίσης ότι η ΔΕΥΑΘ πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση το σύνολο των ελέγχων που καθορίζονται από την νομοθεσία (Γ1(δ)/ΓΠοικ.67322/ΦΕΚ3282Β/19- 9-2017) σε συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπεται, καθώς η συχνότητα καθορίζεται από το πλήθος των κατοίκων ενός οικισμού και της ημερήσιας παροχής νερού.
Για παράδειγμα στον οικισμό Θεολόγου οι υποχρεωτικές ανά έτος αναλύσεις (στην Ομάδα Α) είναι 4 και πραγματοποιούνται 6, στη Σκάλα Μαριές με υποχρεωτική 1 πραγματοποιούνται 4.
Στο ΚΗΜΔΗΣ (20REQ006856366 2020-06-12) είναι αναρτημένη η πλήρης τεχνική έκθεση και κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να μεταβεί για ολοκληρωμένη ενημέρωση, ειδάλλως μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τον αρμόδιο σε θέματα ποιότητας νερού στα γραφεία της ΔΕΥΑΘ.
Επίσης, η ΔΕΥΑ Θάσου ζητάει από τους καταναλωτές της Θάσου να ενημερώνονται για θέματα ποιότητας νερού από τον ιστότοπο https://ydor.edeya.gr/labcheck/view?org_id=16678.
Περαιτέρω, σε συνέχεια του δημοσιεύματός, ενημερώνουμε ότι η άδεια υδρευτικής χρήσης ύδατος που αφορά στην υδρομάστευση της πηγής Αγίας Βασιλικής χορηγήθηκε στη ΔΕΥΑΘ (Αρ. Πρωτ. 4693/11-5-2017 – ΑΔΑ: Ω46ΝΟΡ1Υ-ΡΡΗ) η οποία όμως ανακλήθηκε (Αρ. Πρωτ. 12262/01-08-2017 – ΑΔΑ: 6ΛΠΒΟΡ1Υ-ΑΗ2) εξαιτίας κωλύματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πηγής και των φρεατίων συλλογής νερού της πηγής της Αγίας Βασιλικής (στο αίτημα της άδειας χρήσης νερού δηλώθηκε ως έκταση δημοτική δασική ενώ μέχρι σήμερα διεκδικείται ως ιδιωτική).
Να σημειωθεί ότι η άδεια χρήσης νερού της πηγής της Αγίας Βασιλικής ανακλήθηκε μετά από επίμονες ενέργειες του ιδιώτη που διεκδικεί την εν λόγω έκταση ως ιδιωτική περιουσία του.
Προς αυτή τη κατεύθυνση η ΔΕΥΑΘ έχει ξεκινήσει ενέργειες οριοθέτησης του ρέματος ώστε να αιτηθεί εκ νέου την παραχώρηση της χρήσης της πηγής από τη δημοτική έκταση (και όχι δημοτική δασική).
Επισημαίνουμε ότι η συντήρηση και ο καθαρισμός των πηγών καθώς και όλων των εγκαταστάσεων ύδρευσης είναι υποχρέωση της ΔΕΥΑΘ, ως μοναδικού διαχειριστή του πόσιμου νερού στο νησί της Θάσου, και γίνεται με αποκλειστική της ευθύνη.
Κανένας ιδιώτης δεν έχει δικαίωμα και δεν εξουσιοδοτείται από οποιονδήποτε να επεμβαίνει στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΘ και ουδείς δύναται να προβαίνει σε πράξεις συντήρησης και καθαρισμών.
Η ίδια υποχρέωση από πλευράς της ΔΕΥΑΘ υπάρχει και για τα φρεάτια και τις δεξαμενές.
Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που καπάκια φρεατίων μπορεί να βρεθούν ανοιχτά κι όσες φορές έχουν ερευνηθεί τέτοιες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι οφείλονταν σε κακόβουλες ενέργειες και αποκαταστάθηκαν άμεσα από τη ΔΕΥΑΘ.
Για την ΔΕΥΑ Θάσου
Κωνσταντίνος Μανίτσας
Πρόεδρος ΔΣ
(δελτίο Τύπου)