γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Γέμισαν τα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ Covid) του Νοσοκομείου Καβάλας, από την Παρασκευή 16 Απριλίου, λόγω της απότομης αύξησης των ασθενών κορωνοϊού και των πολύ σοβαρών περιστατικών των τελευταίων ημερών.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς και επιβεβαιωμένες πληροφορίες του KavalaNews, η πληρότητα της ΜΕΘ έφτασε στο 100% και οι γιατροί αναγκάζονται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. 

 

Υπεράριθμοι διασωληνωμένοι 

 

Το Σάββατο 17 Απριλίου έγινε επείγουσα διακομιδή διασωληνωμένου ασθενή, ηλικίας περίπου 60 ετών, από την Καβάλα στην Ξάνθη. 

 

Το σκηνικό επαναλήφθηκε την Κυριακή 18 Απριλίου με ασθενή ηλικίας περίπου 50 ετών, πάλι με επείγουσα διακομιδή από το νοσοκομείο της Καβάλας στο νοσοκομείο της Ξάνθης.

 

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες, έγινε και τρίτη διακομιδή στην Ξάνθη, το απόγευμα της Κυριακής. 

 

Σε κίνδυνο η κατάσταση των σοβαρών περιστατικών 

 

«Είναι τεράστια επιβάρυνση για την κατάσταση ενός διασωληνωμένου ασθενή ακόμη και η διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο» είπε στο KavalaNews γιατρός του νοσοκομείου και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση γιατί «η κορύφωση του τρίτου κύματος είναι μπροστά μας». 

 

Αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς!

 

Άλλος γιατρός δήλωσε ότι η Καβάλα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ από 12 σε 18, όπως είχαν κάνει οι γιατροί στο 2ο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Νοέμβρη. 

 

Τα κρεβάτια είναι εκεί, ο χώρος είναι διαμορφωμένος, όμως δεν λαμβάνεται απόφαση για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. 

 

Για τη λειτουργία των σημερινών 12 κλινών, το σχετικό πρωτόκολλο προβλέπει την ύπαρξη 8 εντατικολόγων. Όμως οι 12 κλίνες λειτουργούν με 6 γιατρούς αντί για 8. 

 

«Όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι δυνατόν ενώ δεν λειτουργεί σήμερα σωστά η ΜΕΘ να πάμε σε αύξηση κλινών. Πρέπει άμεσα να ενισχυθούμε με προσωπικό» σχολίασε στο KavalaNews γιατρός που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. 

 

Μιλούν ανώνυμα γιατί δέχονται απειλές! 

 

Στην ερώτησή μας γιατί επιλέγουν να μιλήσουν ανώνυμα, οι τρεις γιατροί που συνομιλήσαμε περιγράφουν μια κατάσταση μεγάλου φόβου και πιέσεων

 

«Μας απειλούν με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και οι πιέσεις είναι αφόρητες. Φτάνουν σε σημείο να ζητούν τις παραιτήσεις μας ενώ γνωρίζουν ότι αν παραιτηθούμε οι θέσεις μας δεν θα καλυφθούν από άλλους» είπε ένας από τους τρεις γιατρούς.

 

Η κατάσταση στο νοσοκομείο μοιάζει με καζάνι που βράζει. 

 

Δεν είναι τόσο η κόπωση των γιατρών από το παρατεταμένο χρονικό διάστημα της «εμπόλεμης κατάστασης» ή των απανωτών και απλήρωτων εφημεριών χωρίς ρεπό, όσο το κλίμα των απειλών που ωθεί τους γιατρούς να παρατήσουν το ΕΣΥ. 

 

«Το μεγαλύτερο ψέμα που έχει να πιστέψει κάποιος είναι ότι η πανδημία περνάει και δεν υπάρχουν πλέον ανάγκες στα νοσοκομεία. Οι γιατροί δεν βλέπουμε καθόλου ότι είμαστε στο τέλος» τόνισε με νόημα ένας από τους συνομιλητές μας.