Την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, και ώρα 12:00 μ.μ., η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως εταίρος στο διακρατικό έργο +RESILIENT «Mediterranean Open REsouRcEs for Social Innovation of SociaLly ResponsIve ENTerprises» διοργάνωσε διαδικτυακά «Συνέντευξη Τύπου για την προβολή των αποτελεσμάτων της Πιλοτικής Δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του έργου +RESILIENT».

 

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης Αλέξης Πολίτης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας, Κώστας Κουρτίδης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Παρασκευή Χουρίδου, καθώς και η οικονομολόγος της Living Prospects ΕΠΕ και εξωτερικός συνεργάτης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νάντια Καρρά.

 

Στόχος της Συνέντευξης Τύπου ήταν η ενημέρωση για τα αποτελέσματα της πιλοτικής δράσης της ΠΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου +RESILIENT και η επίσημη λήξη της πιλοτικής δράσης όσο και η ενθάρρυνση των τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων να συνεχίζουν να συνεργάζονται με την ΠΑΜΘ και να συμμετέχουν στις δράσεις του έργου +RESILIENT που θα ακολουθήσουν.

 

Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός στόχος της ΠΑΜΘ, μέσω της πιλοτικής δράσης, να καταφέρει μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς να βάλει ένα λιθαράκι προς τον δρόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην ΠΑΜΘ, μέσα από την κατάρτιση, δικτύωση και προβολή τοπικών επιχειρήσεων και οργανισμών που συμβάλλουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών της περιοχής.

 

Αυτό επισήμανε και ο κ. Αλέξης Πολίτης,  διευκρινίζοντας πως η ΠΑΜΘ σχεδίασε και υλοποίησε πιλοτικά μία κατάλληλα προσαρμοσμένης στις ανάγκες των κοινωνικών επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ Δράσης, το «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 44 συμμετέχοντες από όλους τους εμπλεκόμενους της 4πλής έλικας της Κοινωνικής Οικονομίας από την ΠΑΜΘ (δημόσιος τομέας - ερευνητικός τομέας – ιδιωτικός τομέας – κοινό και δημοσιογράφοι) εκ των οποίων συμμετείχαν 11 διαφορετικές Κοινωνικές επιχειρήσεις από την ΠΑΜΘ.

 

Από την πλευρά της η κ. Χουρίδου, αναφέρθηκε στις επιμέρους δράσεις της Πιλοτικής Δράσης της ΠΑΜΘ «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» το οποίο εστιάζει σε ένα από τα τρία μακρο-σενάρια του μοντέλου +RESILIENT, ήτοι την «Κατάρτιση και ενίσχυση γνώσεων κοινωνικών επιχειρήσεων». Όσον αφορά το περιεχόμενο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, αυτό περιλαμβάνει δράσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο.

 

Οι δράσεις αυτές είναι οι εξής: 

•           Εργαστήρια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

•           Επισκέψεις Μελέτης σε τοπικές Κοινωνικές Επιχειρήσεις

•           Εκπαιδευτικό Υλικό για Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

•           Ευαισθητοποίηση, δικτύωση και ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο

•           Διακρατικά Webinars

•           Διακρατική Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων +RESILIENT

•           Διακρατική πιλοτική δράση +RESILIENT LAB

 

 

Με τη σειρά της η κ.Καρρά παρουσίασε τα αποτελέσματα της πιλοτικής δράσης όπου τοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεργατικοί σχηματισμοί με υψηλό κοινωνικό προσανατολισμό και ανταπόκριση (SVRC) και άλλες επιχειρήσεις και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται ή που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κοινωνική Οικονομία από την ΠΑΜΘ, απέκτησαν την απαραίτητη γνώση για να ενδυναμώσουν τις κοινωνικές τους επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν νέες καθώς και δικτυώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. 

 

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πιλοτικής δράσης της ΠΑΜΘ σε τοπικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν:

 

•           3 Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας,

τις ημέρες 17, 18 και 19 Μαρτίου, συνολικής διάρκειας 12 ωρών. 

 

Οι θεματικές των Εργαστηρίων ήταν οι εξής: 

 

o          Κοινωνική Οικονομία

o          Κοινωνική Καινοτομία

o          Ανοιχτά Δεδομένα 

 

 

•           6 Διαδικτυακές Επισκέψεις Μελέτης σε Τοπικές Κοινωνικές Επιχειρήσεις,

τις ημέρες 22 και 24 Μαρτίου, συνολικής διάρκειας 6 ωρών

 

Οι επισκέψεις Μελέτης ήταν οι εξής:

 

o          Επίσκεψη Μελέτης :  Social Marketing Behaviour Change Institute, που δραστηριοποιείται στον τομέα του Κοινωνικού Μάρκετινγκ

o          Επίσκεψη Μελέτης :  Δίκτυο Ορφέας, που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ψυχαγωγίας και του Αθλητισμού

o          Επίσκεψη Μελέτης :  Inspiral Κοιν.Σ.Επ., που δραστηριοποιείται στην ερμηνεία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής

o          Επίσκεψη Μελέτης :  ΔΑΔΑΑ Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων ατόμων με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές Αυτισμό Asperger, που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση σεμιναρίων, εκδηλώσεων, δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με αυτισμό Asperger

o          Επίσκεψη Μελέτης :  Γενισέα Κοιν.Σ.Επ, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και επεξεργασία ζαχαροκάλαμου και παραγωγής προϊόντων από ζαχαροκάλαμο όπως το πετιμέζι και μελάσα

o          Επίσκεψη Μελέτης : Ηλιοδώρα Κοιν.Σ.Επ, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών και καλλυντικών

 

 

•           Εκπαιδευτικό υλικό

διαθέσιμο στα Ελληνικά και Αγγλικά μέσω της πλατφόρμας +RESILIENT μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο (πατήστε ΕΔΩ)  

 

•           2 Διαδικτυακές Συνεντεύξεις Τύπου,

τις ημέρες 4 Μαρτίου και 8 Απριλίου για την έναρξη και λήξης της πιλοτικής δράσης στην ΠΑΜΘ

 

Σε διακρατικό επίπεδο, και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου η ΠΑΜΘ και κοινωνικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια, είχαν την ευκαιρία μα συμμετάσχουν σε 6 Διακρατικά Webinars που πραγματοποιήθηκαν στην περίοδο Νοέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021, στις θεματικές του έργου. Τα μαγνητοσκοπημένα webinars βρίσκονται αναρτημένα στην σχετική πλατφόρμα +RESILIENT (πατήστε ΕΔΩ). 

 

Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου, ο κος Πολίτης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ανακοίνωσε την επίσημη λήξη της πιλοτικής δράσης της ΠΑΜΘ και ενθάρρυνε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στην διακρατική πιλοτική δράση +RESILIENT LAB και στις μελλοντικές δράσεις του έργου.

 

Για να παρακολουθήσετε την βιντεοσκοπημένη συνέντευξη τύπου πατήστε ΕΔΩ (Κωδικός: 4KpYZ2Bj). 

 

Το έργο +RESILIENT συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG MEDITERRANEAN 2014-2020.

 

Ιστοσελίδα έργου: πατήστε ΕΔΩ