«Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει το ΚΕΘΕΑ», τονίζουν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρης Βέρρος, Νίκος Μουρτασάγας και Σωτήρης Σωτηριάδης, λέγοντας ότι «καταργεί με υπογραφή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια τον πλέον επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης με 38 χρόνια ιστορίας και τον αντικαθιστά με ένα γραφειοκρατικόαναχρονιστικό μόρφωμα αμφίβολης αποτελεσματικότητας».

 

Η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών:  

 

"Την ώρα που η πατρίδα μας βιώνει το τρίτο κύμα της πανδημίας με πάνω από 9.000 νεκρούς μέχρι σήμερα, με το ΕΣΥ κυριολεκτικά στο κόκκινο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξουθένωσης. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας βιώνουν το πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης με την ανεργία να καλπάζει και την ανασφάλεια για το μέλλον ολοένα να αυξάνεται. Την ίδια ώρα η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να βάλει σε καραντίνα τη Δημοκρατία

 

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιχειρεί να διαλύσει το ΚΕΘΕΑ. Το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας και από τους βασικούς φορείς του εθνικού σχεδιασμού εναντίον των εξαρτήσεων. Ένα παγκοσμίως “πρότυπο στην απεξάρτηση” που επιλέχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως σύμβουλος του σε ζητήματα απεξάρτησης.

 

Η αρχή της άλωσης του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με την ΠΝΠ του 2019, με την οποία αντικαταστάθηκε «βίαια» το εκλεγμένο και άμισθο Δ.Σ. του οργανισμού από διορισμένους «ημετέρους» καταργώντας ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο. Ο μοναδικός φορέας υγείας που εδώ και δεκαετίες δεν ταύτισε τη λειτουργία του με σκάνδαλα και διαφθορά και λειτουργούσε με δημοκρατικές διαδικασίες. 

 

Σήμερα, δυο χρόνια μετά,  η κυβέρνηση καταργεί με υπογραφή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια τον πλέον επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης με 38 χρόνια ιστορίας και τον αντικαθιστά με ένα γραφειοκρατικόαναχρονιστικό μόρφωμα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Είναι ξεκάθαρο πως επιθυμούν να τελειώνουν με τα δημοκρατικά κοινωνικά προτάγματα που έδωσαν ανάσες και δικαίωσαν την πίστη στο δημόσιο αγαθό.

 

Το προσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί στο υπουργείο Υγείας για την εισαγωγή του προς ψήφιση στη Βουλή έχει συνταχθεί, όπως αναφέρει και ο Σύλλογος Εργαζομένων, από μία επιτροπή η οποία φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει ή αγνοεί συνειδητά τη φυσιογνωμία του οργανισμού και το χαρακτήρα του θεραπευτικού του μοντέλου. Ένα προσχέδιο που εκτός από τον απόλυτο γραφειοκρατικό έλεγχο στις δομές φαίνεται πως μεθοδεύει και τον έλεγχο της περιουσίας του ΚΕΘΕΑ.

 

Αλλάζει εκ βάθρων τις διαδικασίες παρέμβασης και θεραπείας του φορέα και εγκαθιδρύει ένα πλαίσιο δικαιοδοσίας και ελέγχου, έναν κανονισμό εργασίας με πρωτοφανή έμφαση σε ελεγκτικές/«ποινικές» διαδικασίες και όχι συνεργατικές/διοικητικές.

 

Μεταξύ άλλων :

 

■ Καταργούνται τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και μειώνεται ο αριθμός 

των θεραπευτικώνδομών κατά 1/3 με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις.

 

■ Επιχειρείται, χωρίς τεκμηρίωση, η αντεπιστημονική συγχώνευση καθόλα ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

 

■ Επιχειρείται η διόγκωση του διοικητικού μηχανισμού των κεντρικών υπηρεσιών, 

που αυξάνουν τις δομές τους κατά 50%, από 3 τομείς και τα 16 τμήματα σήμερα, σε 3 διευθύνσεις, 2 υποδιευθύνσεις και 25 τμήματα. Ενώ επανέρχεται ο καθορισμός αμοιβών για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.

 

Προφανώς η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει την πλήρη απεξάρτηση των εξαρτημένων μέσα από τα «στεγνά» προγράμματα τα οποία θεωρεί ότι στοιχίζουν πολύ ακριβά και προτιμά  την πολιτική μείωσης της βλάβης, που όμως δεν αντιμετωπίζει την εξάρτηση. Δεν θέλει όμως να υπάρχουν και λέξεις όπως: Κοινότητα, Ευάλωτες ομάδες, Θεραπευτικές δομές, Διεπιστημονικότητα, Συλλογικά όργανα, Συμμετοχή της οικογένειας και της κοινωνίας. Κοινωνική επανένταξη και Αποδοχή. Λέξεις που προτάσσουν το «Εμείς» από το «Εγώ».

 

Οφείλουμε ως δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να μην παραμείνουμε σιωπηλοί και να αντισταθούμε στο σχέδιο διάλυσης του ΚΕΘΕΑ. Ως Συμπαράταξη Πολιτών στεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό των εργαζομένων, των οικογενειών και των εξαρτημένων ώστε να μην επιτρέψουμε να γίνουν λάφυρο σε ένα κυβερνητικό πλιάτσικο".