Με προϊόντα από την πλούσια χλωρίδα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα από τους Δήμους Παρανεστίου τα 12 είδη, Θάσου 1 είδος και Δράμας 2 είδη το «Μέλι της Αρκούδας» βραβεύτηκε με έξι βραβεία στον 13ο διαγωνισμό BIΟLMiEL 2020 στο Μπάρι της Ιταλίας

 

Συγκεκριμένα 

 

Στις 3 Μαρτίου,   ανακηρύχτηκαν οι νικητές  του  13ου Διαγωνισμού πιστοποιημένων βιολογικών μελιών BIOLMIEL 2020 που πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι  της Ιταλίας. Ο διαγωνισμός έγινε με  τη συνεργασία του CREA - Κέντρο Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας ,και με την υποστήριξη του ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας.

 

Για τη  συμμετοχή  στον διαγωνισμό στέλνονται  3 βάζα  250 g για κάθε τύπο μελιού (2 βάζα με ετικέτα και 1 χωρίς) . Τα δείγματα που λαμβάνονται αξιολογούνται για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, από μια διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, και  αναλύονται για την υγρασία και το HMF. Βαθμολογούνται επίσης για την γεύση, το άρωμα, και  την υφή. 

 

Η διεθνής κριτική επιτροπή, λόγω της τρέχουσας πανδημίας, λειτούργησε εντελώς εξ αποστάσεως, λαμβάνοντας  δείγματα μελιού σε ανώνυμα βάζα. Στη συνέχεια, οι κριτές  προχώρησαν στην αξιολόγηση των μελιών  και στην αποθήκευση των δεδομένων αξιολόγησης απευθείας στο BIOLMIEL,  του συστήματος web panel. 

 

Ο αριθμός των δειγμάτων για αυτήν την χρονιά  παρουσίασε ελαφρά μείωση σε σύγκριση με το παρελθόν, ίσως λόγω των τρεχόντων γεγονότων, με συνολικά 148 συμμετέχοντα δείγματα από 4 χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία και Ισπανία. 

 

Να τονίσουμε ότι ο διαγωνισμός αφορούσε   μόνο πιστοποιημένα βιολογικά μέλια. Παρά τις οργανωτικές δυσκολίες, η ποιότητα των δειγμάτων που συμμετείχαν γενικά στον ανταγωνισμό ήταν εξαιρετική.  Στα  μέλια  υψηλής ποιότητας απονεμήθηκαν  χρυσά και ασημένια μετάλλια.

 

Η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με το ακόλουθο σύστημα βαθμολόγησης:

Χρυσός: μέγιστο 100/100 - ελάχιστο 90/100

Ασημί: μέγιστο 89/100 - ελάχιστο 80/100

Δύο βασικοί αντικειμενικά  μετρήσιμοι δείκτες είναι η υγρασία του μελιού κι ο δείκτης 

 

HMF. Τα μέλι με περιεκτικότητα σε υγρασία  μεγαλύτερη από 18%  ή τιμή HMF μεγαλύτερη από 15 ppm, εξαιρούνται από τον διαγωνισμό. Να επισημάνουμε ότι το επιτρεπτό όριο των δεικτών αυτών , για τα συμβατικά μέλια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι , μέγιστο 20% για την υγρασία και 40ppm για το HMF. 

 

Η  Δραμινή Μελισσοκομική Μονάδα με την επωνυμία « Το Μέλι της Αρκούδας» (www.honeybio.gr) βραβεύτηκε  με 6 βραβεία. 

Αναλυτικά βραβεύτηκε ως εξής:

Μέλι αυτοφυών βοτάνων,  Χρυσό Μετάλλιο. 
Μέλι Βελανιδιάς,  Χρυσό Μετάλλιο.
Μέλι ανθέων, Ασημένιο Μετάλλιο
Μέλι πεύκου, Ασημένιο Μετάλλιο
Μέλι Δάσους , Ασημένιο Μετάλλιο
Μέλι ερείκης, Ασημένιο Μετάλλιο

 

«ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΑΡΚΟΎΔΑΣ» με έδρα τον Πρινόλοφο του Δήμου Παρανεστίου Δράμας,  από το 2017 μέχρι το 2020 έχει βραβευτεί  συνολικά με 15 μετάλλια στον  συγκεκριμένο διαγωνισμό.  Οκτώ Χρυσά και 7 ασημένια . 

 

Όλα τα  βραβευμένα μέλια  είναι προϊόντα  από την  πλούσια χλωρίδα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.  Και συγκεκριμένα από τους Δήμους Παρανεστίου ( 12 είδη), από το Δήμο Θάσου(1 είδος) και από το Δήμο Δράμας (2 είδη). 

Καρυπίδης Γιώργος

Υπεύθυνος Παραγωγής

www.honeybio.gr

Τηλ. 6972851097