Αύξηση παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Καβάλας.

 

Στην κορωνοκλινική του νοσοκομείου Καβάλας νοσηλεύονται 21 άτομα: 

 

- Από Καβάλα 11

 

- Από Θάσο 6 

 

- Από Δράμα 4

 

Στην ΜΕΘ-covid νοσηλεύεται ένας ασθενής. 

 

Από το πρωί της Τρίτης (23/2) και μέχρι το μεσημέρι έγιναν 50 τεστ, τα δύο ήταν θετικά. Οι ασθενείς είχαν ήπια συμπτωματολογία και με οδηγίες πήγαν στο σπίτι τους. 

 

"Είχαμε μία έξαρση στο νοσοκομείο μας"

 

"Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μία μικρή έξαρση, αλλά όχι κάτι για να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα. Έχουμε ασθενείς μόνο στον 5ο όροφο του Νοσοκομείου, ενώ οι υπόλοιποι δύο όροφοι παραμένουν σε ετοιμότητα", είπε στο KavalaNews.GR ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας, Ντίνος Κλειτσιώτης

 

"Συζητώντας με τους γιατρούς μας φαίνεται ότι δεν θα έχουμε έξαρση τύπου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου", αναφέρει ο κ. Κλειτσιώτης  

 

Μεγαλώνει η πίεση στο Σύστημα Υγείας

 

Στις 223 νέες εισαγωγές διαμορφώνεται πλέον ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος ανά ημέρα (σε σύγκριση με 211 κατά την προηγούμενη έκθεση), ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 2,90 (8 – 14 Φεβρουαρίου) από 2,81% (το διάστημα 1 – 7 Φεβρουαρίου), ενώ ο δείκτης μετάδοσης Rt στην επικράτεια είναι στη μονάδα (0,99).

 

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία για την πορεία της διασποράς στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην 37η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 11 -17 Φεβρουαρίου, που καταδεικνύουν μεταξύ άλλων την αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, παρά τη σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων στην Αττική.

 

Μικρή μείωση κρουσμάτων – αύξηση διασωληνωμένων 

 

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει αύξηση για δεύτερη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 53% (από 51% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 82% (από 77% στην προηγούμενη έκθεση).

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.028 κρούσματα, από 1.110  στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση κατά 7,4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που πιθανώς οφείλεται και στον μικρότερο αριθμό τεστ, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων στις 17 Φεβρουαρίου.

 

Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 47,9% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, το 10,7% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

 

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

 

23η η Ελλάδα στους θανάτους 

 

Σύμφωνα επίσης με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (17/2/21), η Ελλάδα με 594 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται  στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

 

Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.085. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 89 (από 84 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και  των θανάτων σε 72 (από 66 ημέρες).

 

Στο "κόκκινο" η Θάσος – Σε "αυξημένη επαγρύπνηση" η Καβάλα 

 

Δεκαοκτώ περιοχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, τονίζεται στην έκθεση, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων, από τις οποίες 10 περιοχές (ανατολική Αττική, βόρειος τομέας Αθηνών, δυτική Αττική, δυτικός τομέας Αθηνών, κεντρικός τομέας Αθηνών, νότιος τομέας Αθηνών, Πειραιάς, νησιά Αργοσαρωνικού, Αχαΐα και Εύβοια) θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου.  

 

Οι οκτώ περιοχές υψηλού κινδύνου: Θεσσαλονίκη, Θάσος, Θήρα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Μύκονος, Ρέθυμνο και Χαλκιδική.

 

Οι τέσσερις περιοχές αυξημένης επαγρύπνησης με τάση επιδείνωσης στα καταγεγραμμένα κρούσματα.: Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Καβάλα και Κιλκίς.