Απανωτές κλήσεις δέχθηκε η αστυνομία της Χρυσούπολης το βράδυ της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 2021 για τη διοργάνωση πάρτι με συμμετοχή δεκάδων ατόμων σε χωριό του Δήμου Νέστου. 

 

Στο σημείο έσπευσαν δύο περιπολικά οχήματα για να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί. 

 

Μικρό το χωριό, πολλά τα αυτοκίνητα

 

Οι κάτοικοι του χωριού έβλεπαν από νωρίς το απόγευμα να φτάνουν άγνωστα αυτοκίνητα. Πολλά από αυτά, είχαν σταθμευθεί πιο μακριά από το σπίτι όπου γινόταν, όπως υποστηρίζουν, η συνάθροιση. 

 

Τα «ξένα» αυτοκίνητα όμως ξεχώριζαν «όπως η μύγα μέσα στο γάλα» στη μικρή τοπική κοινωνία. 

 

Σε μαρτυρίες τους στο KavalaNews οι περίοικοι κάνουν λόγο για περισσότερα από 50 άτομα, που έφτασαν στο χωριό, με περισσότερα από 20 αυτοκίνητα

 

Περιγράφουν άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας, ορισμένα εκ των οποίων μιλούσαν αγγλικά, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες περιγραφές τα περισσότερα αυτοκίνητα είχαν πινακίδες κυκλοφορίας από άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. 

 

Οι ίδιοι διευκρίνισαν ότι η συνάθροιση δεν είχε οργανωθεί σε σπίτι αλλά σε τουριστική επιχείρηση (συγκρότημα ενοικιαζόμενων κατοικιών). 

 

Η "ολονυχτία" της αστυνομίας

 

Λένε μάλιστα ότι μετά την άφιξη των περιπολικών της αστυνομίας, έγινε μια πρώτη «εκκαθάριση» και πολλά ΙΧ οχήματα αποχώρησαν, μαζί με τους μισούς περίπου συμμετέχοντες στη συνάθροιση, αφού προηγουμένως βεβαιώθηκαν παραβάσεις άσκοπης μετακίνησης

 

Στο συγκρότημα τουριστικών κατοικιών παρέμειναν τελικά μόνο τα άτομα που προβλέπονται από την δηλωμένη δυναμικότητα του καταλύματος (περί τα 30) ενώ η αστυνομία παραμόνευε μέχρι το πρωί για να διαπιστώσει αν θα υπάρξει περαιτέρω κίνηση. 

 

Η κινητοποίηση της αστυνομίας διήρκεσε… όλη τη νύχτα αφού τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. είτε έμειναν κοντά στο σημείο, είτε συνέχισαν τις περιπολίες μέχρι το πρωί, οπότε και μετά τις 7 παρατηρήθηκε και πάλι κινητικότητα

 

Πρόστιμα μόνο για άσκοπη μετακίνηση, όχι για πάρτι 

 

Σε ερώτηση του KavalaNews το πρωί του Σαββάτου στις αστυνομικές αρχές για το αν υπήρξε πρόστιμο για παράνομη συνάθροιση, η απάντηση ήταν ότι το βράδυ της Παρασκευής στο νομό Καβάλας "υπήρξε μόνο βεβαίωση παραβάσεων των περιορισμών μετακίνησης".

 

Δεν έγινε γνωστό πόσα «τρακοσάρια» πρόστιμα "έπεσαν" σε άτομα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

 

Ωστόσο η ανακοίνωση της αστυνομίας το μεσημέρι του Σαββάτου, που περιλαμβάνει όλα τα βραδινά συμβάντα της Παρασκευής, αναφέρει 63 περιπτώσεις σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη). 

 

Πάντως έγινε σαφές ότι δεν βεβαιώθηκε παράβαση για διοργάνωση παράνομης συνάθροισης, το πρόστιμο για την οποία ανέρχεται στις 3.000€. 

 

Ναι μεν απαγορεύεται ο τουρισμός αλλά... επιτρέπεται η λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων 

 

Η περίπτωση του συγκεκριμένου χωριού στο Δήμο Νέστου έρχεται να αναδείξει μια «παραφωνία» που παρατηρείται σε καιρό καραντίνας και σκληρών περιοριστικών μέτρων: 

 

παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευθεί η μετακίνηση από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη, η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων είναι πέρα για πέρα νόμιμη, όπως και η λειτουργία των χώρων εστίασης μέσα στα καταλύματα εφόσον οι υπηρεσίες παρέχονται σε ενοίκους. 

 

Με άλλα λόγια, παράνομη η μετακίνηση από τόπο σε τόπο, αλλά νομίμως ανοιχτές οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα εστιατόριά τους. 

 

Έτσι, η συνάθροιση της Παρασκευής ματαιώθηκε… κατά το ήμισυ, στο σκέλος που αφορούσε τους υπεράριθμους και τους «από μακριά ερχόμενους», που επιχείρησαν να κάνουν χρήση του καταλύματος.