Οι χειμερινοί κολυμβητές είναι θαρραλέοι γιατί κάνουν μπάνιο με χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο όταν χιονίζει και ο υδράργυρος δείχνει κάτω από το μηδέν, τότε κάποιος μπορεί να τους χαρακτηρίσει και ατρόμητους. Μία τέτοια χειμερινή κολυμβήτρια είναι και η Καβαλιώτισσα Μάρθα Πολίτου

 

Η Μάρθα αψήφησε το πρωί της Κυριακής (14/2) τις θερμοκρασίες ψυγείου που επικρατούσαν στην Καβάλα και βούτηξε στα παγωμένα νερά της Καλαμίτσας.

 

Είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται λένε, βρέξει-χιονίσει και... κυριολεκτούν, ενώ όπως υποστηρίζουν, τα χειμερινά μπάνια προκαλούν ευεξία και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

 

Πάντως για τους μη μυημένους είναι μια αδιανόητη ενέργεια που προκαλεί τρόμο και μόνο στην θέα αυτών που το τολμούν και που μάλιστα φαίνονται να το απολαμβάνουν.

 

«Έγινα χειμερινή κολυμβήτρια χωρίς να το καταλάβω»

 

«Αυτός είναι ο τέταρτος χειμώνας για εμένα, υπάρχουν πολλοί χειμερινοί κολυμβητές. Η εξοικείωση γίνεται σταδιακά, απλά δεν σταμάτησα το καλοκαίρι μια χρονιά και πριν το καταλάβω είχα γίνει χειμερινή», λέει στο KavalaNews.GR η Μάρθα Πολίτου

 

«Η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλή αλλά όχι απαγορευτική. Μέχρι τα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου είναι σχετικά ανεκτή (περίπου 14-15 βαθμούς) Ιανουάριο - Φεβρουάριο και μέχρι τις 20 Μαρτίου περίπου είναι τα πιο κρύα νερά, φέτος μέχρι στιγμής έχει πέσει μέχρι 11,7, πέρσι δεν έπεσε κάτω από 13, πρόπερσι (που είχε χιονίσει τα Φώτα) είχε πέσει και στους 10!! (σπάνια γίνεται αυτό). 

 

Μέχρι και αρχές Ιανουαρίου κάθομαι στο νερό περίπου 15 με 20 λεπτά το πολύ, μετά αποφεύγω να κάθομαι πάνω από 10 λεπτά γιατί δυσκολεύει μετά η κατάσταση έξω από το νερό, κρυώνουν πολύ τα χέρια και υπάρχει δυσκολία ακόμα και να ντυθείς!», λέει Μάρθα.  

 

Καλό το μπάνιο αλλά θέλει προσοχή 

 

«Κολυμπώ με κάθε καιρό, αποφεύγω τη βροχή για τον κίνδυνο πτώσης κεραυνού. Επίσης ο νοτιάς είναι λίγο επικίνδυνος, αν είναι μεγάλα τα κύματα θέλει πολύ προσοχή, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και πνιγμού.

 

Δεν είναι υποχρεωτικό να πηγαίνει κάποιος κάθε μέρα, ακόμα και με δυο τρεις φορές την βδομάδα είναι ικανοποιητικά. Υπάρχουν χειμερινοί που χρόνια τώρα έρχονται μια φορά τη βδομάδα (αν περάσει ένας ολόκληρος μήνας χωρίς βουτιά είναι δύσκολη μετά η επανένταξη)». 

 

Μετά το μπάνιο πρέπει να ντυνόμαστε γρήγορα και ζεστά και να κάνουμε λίγο τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα για λίγη ώρα να επανέλθει η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα. Κι ένα καυτό μπάνιο στο σπίτι στη συνέχεια είναι το καλύτερο. Το κεφάλι δεν το βουτάω πάντα, αν έχει πολύ κρύο ή πολύ αέρα το αποφεύγω, σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προστατεύονται τουλάχιστον τα αυτιά με ωτοασπίδες", λέει χαρακτηριστικά η Μάρθα.  

 

«Το καλύτερο αντικαταθληπτικό»

 

"Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, δίνει απίστευτη ενέργεια και ευεξία, νιώθεις μετά ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα!! Είναι λες και έχεις πιει ενεργειακό ποτό και τονοτίλ μαζί, απίστευτη ενέργεια!! Και βοηθάει απίστευτα στην ψυχολογία!! Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες, που χαρακτηρίζονται ως "οι ορμόνες της ευτυχίας", καταλήγει η Μάρθα Πολίτου.