Στον απόηχο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Απολογισμό της ΑΜΘ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής προχώρησε ανακοίνωση όπου αναλύει τις πέντε μελέτης που έχουν δρομολογηθεί και θα αλλάξουν, όπως αναφέρει, την κατάσταση στην Καβάλα, ενώ κάνει λόγο για τα συμπεράσματα από μία συζήτηση που… δεν έγινε. 

 

Η ανακοίνωση του Κωστή Σιμιτσή: 

 

"Ο δημοκρατικός έλεγχος των φορέων της Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια κορυφαία πτυχή στη λειτουργία τους. Μετρά αποτελέσματα, αξιολογεί, συντελεί στη βελτίωση στελεχών και υπηρεσιών. Βοηθάει στην κατανόηση των προβλημάτων και δίνει την ευκαιρία για τη διατύπωση προτάσεων για το μέλλον. Δυστυχώς, σπανίως η αντιπολίτευση αποφεύγει τη μονότονη επωδό πως δεν έγινε τίποτε, ότι δεν υπάρχει έμπνευση και δεν φαίνεται προοπτική. Ο αρνητισμός κυριαρχεί.

 

Ο απολογισμός της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2020 δεν είχε καλύτερη τύχη. Περιείχε όμως μερικές καινοτομίες, όπως ήταν οι ξεχωριστοί απολογισμοί των θεματικών αντιπεριφερειαρχών και των δύο βασικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας, δηλαδή της «Εργοανάπτυξης» και του «ΒΙΟΠΑ». 

 

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, δέχθηκα κριτική διότι δεν παρουσίασα κανένα έργο που να έχει ολοκληρωθεί. Προφανώς όσοι τα είπαν έχουν μάτια για να βλέπουν αλλά όχι για να διαβάζουν και να κατανοούν. 

 

Ανέλαβα θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης ως επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση», δηλαδή με πολιτική συμφωνία και με συγκεκριμένες αρμοδιότητες οργανωτικού χαρακτήρα (βλ. ΦΕΚ Β΄ 3953). Η τυπική μου έδρα είναι στην Κομοτηνή, όπου διατηρώ γραφείο, και στην Καβάλα κατ’ επιλογή. Από τον προκάτοχό μου δεν παρέλαβα απολύτως τίποτε. Ούτε δομημένο γραφείο ούτε σχέδια, προτάσεις, υπομνήματα. Ούτε βεβαίως κάποιο έργο σε εξέλιξη. 

 

Όλα ξεκίνησαν από το μηδέν. Ή και πιο κάτω ακόμη, με χρέη, δικαστήρια και πρόστιμα σε βάρος των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, τα οποία σέρνονταν για χρόνια. Υπ’ αυτή την έννοια προκαλούν απορία οι κορόνες των Καβαλιωτών περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Αντί να κατηγορούν, πρέπει να απολογηθούν για την εγκληματική απραξία τους. Και εξηγούμαι, τελείως ενδεικτικά:

 

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων μου περιλαμβάνεται και η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας, η εγγραφή όσων ακινήτων δεν δηλώθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο και η σύνταξη του Περιφερειακού Περιουσιολογίου. Το θέμα είναι σύνθετο και πολύπλοκο αλλά δεν δικαιολογείται η ανυπαρξία Περιουσιολογίου στις Περιφερειακές Ενότητες, ιδίως στην ΠΕ Καβάλας όπου τα ακίνητα έχουν μεγάλη αξία. Οι λαλίστατοι κύριοι της τοπικής αντιπολίτευσης δεν θεωρούν «έργο» την πρωταρχική οργάνωση, την παροχή οδηγιών προς τις Υπηρεσίες, την επισήμανση της σπουδαιότητας αυτής της δράσης.

 

Και είμαι σίγουρος ότι όταν τη δουν να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021 θα την υποβαθμίσουν ξεχνώντας ότι ουδέν έπραξαν οι ίδιοι για αυτό το υποτιθέμενο μικρό, ασήμαντο και αυτονόητο!

 

Κριτική δεχθήκαμε από κοινού με τον Αρχέλαο Γρανά, πρόεδρο της «Εργοανάπτυξης ΑΕ» επειδή τάχα δεν έχουν δημοσιευθεί οι ισολογισμοί των παρελθόντων ετών. Το λένε αυτοί που δεν τους δημοσίευσαν, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να λυθεί η εταιρία, και μας κατηγορούν επειδή δεν διορθώσαμε τάχιστα όλα ανεξαιρέτως τα πολλά δικά τους σφάλματα και τις παραλείψεις! 

 

Ως μέλη μιας πολιτικής παράταξης με ακτιβιστικό παρελθόν, έχουμε γαλουχηθεί στη συλλογική εμπειρία και δράση. Μάθαμε την ομαδικότητα, συνδυάζαμε πάντοτε τον προσωπικό μας ζήλο με τη σύνθεση των απόψεων και τη προβολή των κοινών στόχων. Αισθανόμαστε και είμαστε ίσοι και ο «πρώτος» δεν διαφέρει από τους υπολοίπους παρά μόνο στο βάρος των καθηκόντων. Τις αρχές αυτές εφαρμόζουμε και στις σχέσεις μας με την παράταξη του Χρήστου Μέτιου.

 

Ιδίως στην Καβάλα συνεργαζόμαστε άψογα με τους άλλους αντιπεριφερειάρχες, τον Κώστα Αντωνιάδη και τον Ανδρέα Καραγιώργη, αλλά και με τον Αλέξη Πολίτη που έχει αναλάβει τον κρίσιμο τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ζυμωνόμαστε μαζί τους, συζητάμε τα προβλήματα, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις. Χάρη στις κοινές προσπάθειες έχουν ήδη δρομολογηθεί και πέντε μελέτες, που θα αλλάξουν την κατάσταση στην Καβάλα:

 

  • Ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου που θα συνδέσει το φράγμα Μαρμαρά με πάνω από 20.000 στρέμματα αγροτικής γης. 
  • Μελέτη θραύσης και μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Μαρμαρά, που θα επιτρέψουν στον επενδυτή των Λουτρών Ελευθερών να λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο και οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία. 
  • Ολοκλήρωση της ανακαίνισης και της συντήρησης του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. 
  • Ολοκλήρωση της καπναποθήκης στην οδό Φιλίππου, η οποία θα αποδοθεί σε πολιτιστική χρήση κορυφαίας σημασίας.

 

Φυσικά δεν έχουμε περιοριστεί μόνο στα παραπάνω. Απλώς αυτά εκκρεμούσαν από το 2014 και ανήκαν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και των συνεργατών του, που είναι καλοί στα λόγια αλλά αποδείχθηκε πως μειονεκτούν στις πράξεις.

 

Και επιπλέον αντιφάσκουν, αφού προεκλογικά μεν διακήρυτταν τη διάθεση για συνεργασίες και περιφερειακές συνθέσεις αλλά μετεκλογικά πολιτεύονται με προσωπικές προσβολές σε βάρος όσων έκαναν πράξη τις ίδιες διακηρύξεις όχι μόνο επειδή το έλεγε ο νόμος αλλά επειδή πιστεύουν στην ομαδική προσπάθεια".