Έσοδα 50.000 ευρώ θα χάσει ο Δήμος Καβάλας από το «δώρο» Θεοδωρικάκου στις Μητροπόλεις. 

 

Με υφαρπαγή πόρων από τους Δήμους παρομοιάζει ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Καβάλας το περιεχόμενο διάταξης (άρθρο 48) του υπουργείου Εσωτερικών που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, ενώ απουσίαζε από το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση.

 

 

Με τη διάταξη αυτή, η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς. Εκτός από πόρους των δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης.

 

 

Το αποτέλεσμα της απώλειας πόρων εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για τα κοιμητήρια, έως και κατάρρευσή τους. Τα χρήματα που χάνονται αξιοποιούνται από τους δήμους, μαζί με άλλους ίδιους πόρους, για τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τις μισθοδοσίες του προσωπικού των κοιμητηρίων.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Καβάλας με αυτή την απόφαση, αν τελικώς περάσει από τη Βουλή, χάνει έσοδα 40.000 με 50.000 ευρώ τον χρόνο από τη διοίκηση και τη διαχείριση του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων που λειτουργεί μέσα στο δημοτικό νεκροταφείο. 

 

 

Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου Καβάλας που σε ανακοίνωσή του αναφέρεται: 

 

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Ιθαγένεια, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, η διοίκηση και η διαχείριση των ορθοδόξων ναών εντός κοιμητηρίων περνάει στην Εκκλησία, μαζί με τα έσοδα και το προσωπικό των δήμων που απασχολούνται στην υπηρεσία των νεκροταφείων.

 

Ειδικότερα με το άρθρο 48 του νομοσχεδίου ανατίθεται η διοίκηση και η διαχείριση των ορθοδόξων ναών εντός κοιμητηρίων σε εκκλησιαστικούς φορείς ανεξαρτήτως της νομικής μορφής. Τα έσοδα των ιεροτελεστιών αλλά και το προσωπικό των δήμων περνάνε στην Εκκλησία.

 

Η διοίκηση και η κύρια χρήση τους ανατίθεται είτε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικίας Ενορίας είτε στο συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος Μητροπολίτης.

 

 

ΑΡΠΑΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος. Κων/ντίνος Γερακίνης / H Γεν. Γραμματέας  Ευστρατία Χριστοδούλου