Περισσότερα από 1.100 άτομα πέτυχαν την εισαγωγή τους στα 5 τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις (περισσότερα ΕΔΩ). 

 

Άγνωστο όμως είναι -και φέτος- πόσοι από τους νέους εισακτέους θα έρθουν να μείνουν στην πόλη για σπουδές. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών στο πρώην ΤΕΙ Καβάλας ξεπερνά τους 10.000 αλλά οι ενεργοί φοιτητές, αυτοί που έχουν δηλαδή νοικιάσει σπίτι στην πόλη ή κάνουν χρήση των φοιτητικών εστιών, δεν είναι παρά ένα κλάσμα αυτού του αριθμού. 

 

Φέτος, την κατάσταση επιδεινώνει η πανδημία του κορωνοϊού αφού έως τώρα είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των μαθημάτων θα γίνει με εξ αποστάσεως διδασκαλία. 

 

Εξ αποστάσεως τα περισσότερα μαθήματα 

 

Η τηλεκπαίδευση θα ισχύσει για όλα τα μαθήματα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 50 φοιτητές. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι όλες οι Θεωρίες στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας θα γίνουν εξ αποστάσεως, με ένα σύστημα που δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη διάρκεια της ανοιξιάτικης καραντίνας. 

 

Μάλιστα το Πανεπιστήμιο στην Καβάλα ήταν ένα από τα πρώτα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ταχύτητα στη νέα αυτή διαδικασία (δείτε περισσότερα ΕΔΩ). 

 

Ο μόνος τρόπος για να γίνουν δια ζώσης θεωρητικά μαθήματα, είναι να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να έχουν λιγότερους από 50 εγγεγραμμένους, όμως για κάτι τέτοιο απαιτείται η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού που κανείς δεν θεωρεί πιθανό να γίνει μέσα σε αυτό το ακαδημαϊκό έτος.  

 

Τεράστια συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση 

 

Εξάλλου, με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα τμήματα του πρώην ΤΕΙ αποδείχθηκε και κάτι άλλο: ο μόνος τρόπος να γεμίσει για τα καλά ένα αμφιθέατρο είναι… αυτό να γίνει ηλεκτρονικό. 

 

Στα μαθήματα του περασμένου Μαρτίου σημειώθηκε αριθμός-ρεκόρ στις συμμετοχές αφού πέρα από τους μόνιμους κάτοικους της Καβάλας, μπορούσαν να παρακολουθούν τις παραδόσεις στα σπίτια τους στον τόπο καταγωγής τους, τόσο οι φοιτητές που έμεναν μέχρι πρότινος στην Καβάλα, όσο κι αυτοί που είχαν ξενοικιάσει ή δεν είχαν έρθει ποτέ στην πόλη.

 

Ελάχιστοι νέοι φοιτητές αναμένονται στην πόλη 

 

Στον αντίποδα, όμως, όλα τα εργαστηριακά τμήματα στο Πανεπιστήμιο είναι κάτω από 50 άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα εργαστήρια θα γίνουν δια ζώσης -τουλάχιστον σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα. 

 

Στα περισσότερα τμήματα, τα εργαστήρια του πρώτου έτους (Α' και Β΄ εξάμηνο) έχουν λίγες εργαστηριακές ώρες, γεγονός που ίσως αναστείλει την άφιξη σπουδαστών που ναι μεν θέλουν να φοιτήσουν αλλά θα προτιμήσουν να γλιτώσουν τα έξοδα του προσεχούς, περίεργου χειμώνα που θα είναι ο πρώτος σε καιρό πανδημίας.