Συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας φαίνεται ότι «προτιμά» ο ιός του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. 

 

Στην Καβάλα έχει εντοπιστεί έως τώρα μόλις το 7% των πανελλαδικών κρουσμάτων αλλά οι δύο γειτονικοί της νομοί, η Ξάνθη και κυρίως οι Σέρρες, έχουν έως τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων πανελλαδικά. 

 

Μέχρι τώρα, στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, της βόρειας Ιταλίας και της Σερβίας, έχουν εντοπιστεί περί το 40% των κρουσμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Οι περιοχές της Ελλάδας με το μεγαλύτερο πρόβλημα 

 

Βάσει έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του ΕΟΔΥ σε ανθρώπους, από την αρχή της περιόδου 2020 μέχρι και τις 13 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 28 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 24 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). 

 

Έχουν καταγραφεί 6 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, 4 νοσηλεύονται ακόμη (εκτός ΜΕΘ), 17 έλαβαν εξιτήριο ενώ 1 δεν νοσηλεύτηκε καθόλου.  

 

Σε Σέρρες/ Καβάλα/ Ξάνθη το 67% των κρουσμάτων 

 

Στο νομό Καβάλας (Δήμος Νέστου) καταγράφηκαν έως τώρα 2 κρούσματα, το ένα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και το άλλο χωρίς. 

 

Στο νομό Ξάνθης (Δήμοι Ξάνθης και Τοπείρου) καταγράφηκαν 3 κρούσματα, όλα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. 

 

Στο νομό Σερρών (σε 5 διαφορετικούς Δήμους) συνολικά, έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων (12) με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Πρόκειται για το νομό στον οποίο εντοπίζονται τα μισά κρούσματα όλης της χώρας, έως τώρα.  

 

Οι τρεις αυτοί νομοί αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής τα 2/3 των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί πανελλαδικά. 

 

 

Απίστευτες ομοιότητες με τον κορωνοϊό 

 

Περίπου το 80% των μολυσμένων ασθενών θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα ή και ναυτία. 

 

Λιγότεροι από 1% θα παρουσιάσουν σοβαρότερες εκδηλώσεις -αφού o ιός θα έχει προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα- κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση

 

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις θα εμφανιστούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες προκάλεσε επιπλοκές και σε άτομα νεότερης ηλικίας

 

Οι ομοιότητες στη συμπτωματολογία που παρουσιάζει ο ιός του Δυτικού Νείλου σε σχέση με το νέο κορωνοϊό covid19 είναι πολύ μεγάλες.

 

Αλλά οι ομοιότητες δεν περιορίζονται μόνο στα συμπτώματα. Οι δύο ιοί ανιχνεύονται με τον ίδιο τρόπο, το ίδιο διαγνωστικό εργαλείο: το ΡΤ- PCR τεστ. Πρόκειται για τη μοριακή μέθοδος με την οποία μπορούν να ανιχνευτούν ακόμη και ελάχιστες ποσότητες ιικού φορτίου σε ασθενή. 

 

Για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία

 

Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευθούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία ή και πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη

 

Για την ιστορία

 

Στην Ελλάδα πολύ κακή χρονιά για τον ιό του Δυτικού Νείλου ήταν το 2010 όταν εντοπίστηκαν 262 κρούσματα και καταγράφηκαν 35 θάνατοι. Έκτοτε, παρουσιάστηκε πτωτική πορεία τα επόμενα χρόνια, έως και μηδενισμός κρουσμάτων και θανάτων τα καλοκαίρια του 2015 και του 2016

 

Όμως από το 2017 υπήρξε επανεμφάνιση και το 2018 καταγράφηκε το χειρότερο ρεκόρ, με 317 κρούσματα και 51 θανάτους. Το 2019, «έκλεισε» με 227 κρούσματα και 35 θανάτους, δηλαδή με παρόμοια στοιχεία με εκείνα του 2010. 

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει και πάλι έξαρση αλλά και ότι η ασθένεια δεν έχει φύγει από την περιοχή. Για τον λόγο αυτό η καταπολέμηση των κουνουπιών, από τα τσιμπήματα των οποίων μεταδίδεται ο ιός στους ανθρώπους, είναι ο βασικός τρόπος προληπτικής αντιμετώπισης της νόσου.