Η Μανίνα Ζουμπουλάκη έφυγε για το νησί της Θάοσυ, όπως κάθε χρόνο αφού πρόκειται για ένα μέρος που αγαπά να επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι και γράφει στην Athens Voice ποια είναι τα απαραίτητα των διακοπών για το καλοκαίρι του 2020

 

Μέσα στο φέριμποτ για Θάσο, συνειδητοποιήσαμε ότι το μπαρ ήταν θεόκλειστο, όπως σχεδόν όλα τα μπαρ στα φέριμποτ, πάνω-κάτω στο Αιγαίο: ούτε τοστ ούτε νεράκι. Δεν είχα προνοήσει για προμήθειες, επειδή πάντα αγοράζουμε κατακίτρινα γαριδάκια-γίγας για να ταΐζουμε τους γλάρους, τα μισά από τα οποία γαριδάκια τα τρώμε εμείς και γινόμαστε καναρινί. Φέτος, τζίφος. Οι γλάροι κλωθογυρίζανε γύρω από το φέριμποτ για κανένα δεκάλεπτο, έπειτα το χώνεψαν ότι δεν είχε γεύμα η πτήση, έκαναν μεταβολή και γύρισαν συγχυσμένοι στο λιμάνι της Κεραμωτής…

 

Η διαδρομή είναι σύντομη (45΄) αλλά για οτιδήποτε πέραν της μιας ώρας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, κυρίως αν έχουμε παιδιά, που διψάνε/πεινάνε ασταμάτητα, αλλά ακόμα κι αν δεν έχουμε παιδιά: το στάνταρ, όταν σε πιάνει πονοκέφαλος της αρκούδας και ψοφάς να πάρεις μια ασπιρίνη ή μια στρυχνίνη, είναι να αγοράσεις ένα μπουκαλάκι νερό... Πράγμα αδύνατον, αν δεν υπάρχει σημείο πώλησης νερού, και αν δεν έχεις νερό μαζί σου από την ξηρά/πατρίδα.

Το άλλο που συνειδητοποιήσαμε, επίσης μέσα στο φέριμποτ, ήταν ότι δεν είχαμε μάσκες: ναι μεν είχαμε πάρει τέσσερις από την Αθήνα, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ή χάθηκαν στη διαδρομή. Μείναμε μακριά από τους τουρίστες, που οι περισσότεροι ήταν μασκοφορεμένοι, αν και κάμποσοι τη φορούσανε στο πηγούνι ή στον λαιμό – ένας Ρουμάνος την είχε βάλει στα μάτια του και κοιμόταν...

 

Οι μάσκες είναι πλέον στα Απαραίτητα, όπως και τα μίνι μπουκαλάκια αντισηπτικών τα οποία γεμίζουμε από μεγάλο μπουκάλι λίτρου, όταν αδειάζουν, ή ξεχνιόμαστε και τα πετάμε και μετά κουβαλάμε την μπουκαλούκλα παντού σαν μεθύστακες, αλλά τι να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή.

 

Το καλοκαίρι του 2020, λοιπόν, τα Απαραίτητα των διακοπών είναι:

Παγουρίνο ή μπουκάλι με νερό, για παιδιά μας ή για χάπια μας.
Μίνι και μάξι αντισηπτικά. Οι ωραίες συσκευασίες με μπουκαλάκια ταξιδιού; Όλες χρήσιμες, για κάθε είδους, πάρα πολύ απαραίτητα αντισηπτικά, σε μορφή υγρή/ζελέ/κρεμώδη/νιανιά.
Σπρέι καθαρισμού. Για μεγάλες επιφάνειες, π.χ. ξαπλώστρες, τραπέζια κ.λπ. Ελπίζουμε ότι ψοφάει ο ιός στο λιοπύρι, κι ας δείχνει Μαγκάιβερ μέχρι στιγμής…
Μάσκες οπωσδήποτε.
Μαντιλάκια/μωρομάντιλα με αντισηπτικό, ή/και οινόπνευμα για τα μεγάλα ζόρια.
Πολύπριζα. Άσχετο με τον ιό αλλά Απαραίτητα στις διακοπές, χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρία, με πέντε-έξι πρίζες και πριζόνια, όχι τα διπλά ή τριπλά, που δεν φτάνουν ούτε για δείγμα. Κανένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε νησί και κανένα δωμάτιο ξενοδοχείου χτισμένο πριν το 2000 δεν έχει πάνω από μία πρίζα. Και σ’ αυτήν είναι συνήθως το ψυγειάκι, που αν το βγάλεις από την πρίζα για να φορτίσεις το κινητό σου, πλημμυρίζει νερά το δωμάτιο από τον μίνι-καταψύκτη που δεν παγώνει ούτε μισό παγάκι όμως, κι όταν ξαναβάζεις στην πρίζα το ψυγειάκι, παθαίνει ηλεκτροπληξία όλο το οικοδόμημα. Και εξακολουθείς να μην έχεις παγάκια. Μυστήριο.
Range extender. Ούτε που ήξερα τι ρόλο παίζει, μέχρι τις πρώτες οικογενειακές διακοπές με φριχτό ίντερνετ, που αγοράσαμε το γνωστό μηχανάκι «ρεϊντζμπλέντερ», και το δοκιμάζουμε έκτοτε σε όλες τις πρίζες των πολλών πολύπριζων που σέρνονται πίσω μας. Το ίντερνετ συνεχίζει να είναι φριχτό, αλλά τουλάχιστον έχουμε το σωστό εργαλείο. Ο ρόλος του είναι ψυχολογικής υποστήριξης κυρίως.
Φορτιστές. Για τα πάντα όλα. Η πολυτιμότητά τους εκτιμήθηκε τις προάλλες, που κάηκε ο φορτιστής του λάπτοπ και, όχι, δεν είχα δεύτερο φορτιστή, ούτε μαζί ούτε χώρια μου, παραγγείλαμε από Αθήνα (δύο μέρες χωρίς λάπτοπ. Αντέχεις, αλλά όχι δύο εβδομάδες…)
Τοστιέρα. Απαραίτητη, όταν έχεις παιδιά. Γι’ αυτό θέλεις και τα πολύμπριζα, για να φορτίζεις τάμπλετ, λάπτοπ, κινητά και ό,τι άλλο ηλεκτρονικό διαθέτεις, δίπλα στην τοστιέρα, που είναι ΤΟ πολυ-εργαλείο του παραθεριστή (ζεσταίνεις από θερμοφόρα μέχρι τυρόπιτα. Όχι την ίδια ώρα όμως).
Ντεπόν, ασπιρίνες, αντιπυρετικά. Οπωσδήποτε, γιατί, γυρεύεις; Κι αν κάποιος ανεβάσει πυρετό; Να μην τσεκάρουμε κατά πόσον κατεβαίνει με οχτώ αντιπυρετικά;
Θερμόμετρο. Δυσοίωνο, δεν το παίρνω ποτέ στις διακοπές, αχρείαστο να ’ναι. Αν χρειαστεί, θα αγοράσω εκεί που βρίσκομαι. Αλλά εσείς μπορεί να έχετε ήδη πολλά θερμόμετρα, όπως και εμείς. Και μπορεί να είστε πιο οργανωμένοι, οπότε να τα παίρνετε μαζί σας.
Βιταμίνες. Φέτος θυμήθηκα τις βιταμίνες για ολόκληρο λόχο, μη τυχόν και ξεμείνει ο λόχος, αλλά ξέχασα τις απόχες, πράγμα άσχετο πλην όμως οδυνηρό για τους αποχιστές. Αν και ευχάριστο για τις αθερίνες παραλίας, που βρήκαν την ησυχία τους…
Αντι-ισταμινικά. Γιατί το φτέρνισμα από αλλεργία μπορεί να παρεξηγηθεί – ένα παιδάκι φτερνιζότανε δίπλα μου σήμερα και χοροπηδήσαμε όλοι, είναι πολύ σπούκι.
Καραμέλες για τον λαιμό. Ισχύουν τα ίδια και για τον βήχα. Έτσι και πνιγείς με το σάλιο σου, στραβοκαταπιείς ή σε πιάσει ξερόβηχας μέσα σε αεροπλάνο, πλοίο, δελφίνι, λεωφορείο ή ταξί, κινδυνεύεις (να σε πετάξουν έξω).
Ψαθάκι για την παραλία. Ή πετσέτα ή κάτι να απλώσεις στην άμμο, κάτω από τον πισινό σου. Μια και δεν υπάρχουν παντού ξαπλώστρες, ή και να υπάρχουν, αισθάνεσαι πιο σέιφ στην αγαπημένη σου, απολυμασμένη ψάθα.

 

Όλα τα υπόλοιπα Απαραίτητα είναι τα ίδια με πέρυσι: αντι-ηλιακά, βιβλία, καπέλα, μαγιό, παρεό, σαγιονάρες, βιβλία, αλόη, λεφτά, τραπεζικές κάρτες, βιβλία, βερμούδες, βιβλία, είναι αυτά που βάζαμε πάντα στις αποσκευές μας για καλοκαιρινές διακοπές… απλώς θέλουμε μάσκες φέτος, και αντισηπτικά, και όσα αναφέρονται παραπάνω. Τα οποία ευτυχώς δεν έχουν τρελό βάρος ούτε πιάνουνε πολύ χώρο (από μόνα τους. Όλα μαζί, είναι λίγο νταλίκα, αλλά είπαμε, αυτά έχει η ζωή…)

Τέλος, είναι μεγάλη τύχη να πηγαίνεις διακοπές ένα οποιοδήποτε καλοκαίρι, πόσο μάλλον φέτος το καλοκαίρι, μετά από μια ζόρικη άνοιξη – το έχουμε καταλάβει όλοι. Οπότε, τίποτε δεν είναι τόσο βαρύ όσο δείχνει με μια επιπόλαια ματιά. Καλές διακοπές.

 

 

Θάσος 2020: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση (όπως δημοσιεύτηκε στην Athens Voice)

Θάσος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2020
Απέχει µόλις δύο ώρες από Θεσσαλονίκη, οπότε είναι ιδανική επιλογή για τους Βορειοελλαδίτες. Και όχι µόνο. «Εύκολο» νησί, που µπορείς να το γυρίσεις σε µία µέρα. Διαθέτει δεκάδες επιλογές για κολύµπι σε γαλαζοπράσινα νερά, βλάστηση και πεύκα για σκιές, φυσική οµορφιά απίστευτη.
 
 
Τι να δεις
Την αγναντεύεις και πνίγεται το µάτι σου στο πράσινο, στοργικά την κοιτά εκτός από εσένα και το Υψάριο, το όρος που υπό τους πρόποδές του η Θάσος αναπτύσσεται και σε περιµένει για να σου ξεδιπλώσει τις χάρες και τις χαρές της! Εάν δεν επισκεφτείς το ορεινό χωριό Θεολόγος, είναι σαν να µη βρέθηκες στο νησί. Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, πυκνή βλάστηση, παραδοσιακοί οικισµοί µε υπέροχα αρχοντικά, αλλά και καλό φαγητό, αν το ψάξεις λίγο, γιατί έχει και έντονη «τουριστική» πλευρά. Στα Λιµενάρια, µία από τις πιο τουριστικές πλευρές της Θάσου, σε περιµένει το λαογραφικό µουσείο µε συλλογές αρχαιολογικών ευρηµάτων από τον 7ο αιώνα π.Χ. Αν πάλι θέλεις να ηρεµήσεις και να δροσιστείς, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι είναι η πλέον ενδεδειγµένη πρόταση. Στο χωριό Ποταµιά βρίσκεται το µουσείο Βαγή, αφιερωµένο στο γλύπτη Πολύγνωτο Βαγή, ο οποίος διακρίθηκε στην Αµερική και ασχολήθηκε µε την τεχνική της άµεσης γλυπτικής πάνω σε ποικιλόµορφες πέτρες. Αν ψάχνεσαι για µονές και ξωκλήσια, οι Αρχαγγέλου, Παναγιάς και Αγ. Παντελεήµονος είναι οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές -απαιτούν σεµνό ντύσιµο από τους επισκέπτες.
 
 
Πού να κολυµπήσεις
Έχει τουλάχιστον 20 παραλίες- θεές αυτό το νησί! Εξαιρετικού κάλλους, απαράµιλλης καθαρότητας! Οι ακρογιαλιές της θυµίζουν χωρίς υπερβολή εξωτικές θάλασσες, τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά της δένουν αρµονικά µε τη σκιά των πεύκων της. Έχουµε και λέµε: Ψιλή Άµµος όνοµα και πράγµα. Λιβάδι για κολυµβητικές εµπειρίες, ένας παράδεισος µε τροπική αύρα. Ποτός, αν ψάχνεις οργανωµένη παραλία για θαλάσσια σπορ. Πευκάρι για πιο κοσµικές εµφανίσεις. Αλυκή και Παράδεισος στη νότια πλευρά του νησιού, µε πολύ νέο κόσµο. Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταµιάς και Χρυσή Αµµουδιά στη Σκάλα Παναγιάς για χρυσές αµµουδιές. Ροσογκρεµός για ερηµικές αποδράσεις. Χωρίς φύκια ή πέτρες, χαλαρώνεις, όπου κι αν βρεθείς, έχοντας το φυσικό τοπίο διαρκώς δίπλα σου. Σκίδια και Γκόλια για περιπέτειες. Πέντε χιλιόµετρα χωµατόδροµος, αλλά αξίζει τον κόπο για τη Σαλιάρα, µόνο που θα παρκάρεις µακριά. Στα Μεταλλεία θα καταλάβεις τι θα πει Θάσος στα καλύτερά της. Σηµειωτέον πως µε περίµετρο 90 χιλιόµετρα περίπου, µπορείς να κάνεις τον κύκλο του νησιού κάθε µέρα γευόµενος τις χάρες µιας άλλης παραλίας.
 
 
Πού να µείνεις
Η Θάσος διαθέτει πολλά καταλύµατα, από µεγάλα ξενοδοχεία µέχρι µικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, για όλα τα βαλάντια. Τα τηλέφωνα της Ένωσης Ξενοδόχων είναι 25930-22101-2 και του Συλλόγου Ενοικιαζοµένων Δωµατίων Θάσου 25930 23950.
 
 
Πού να φας & να πιεις
Ο χάρτης της Θάσου θα σε οδηγήσει στις ονειρικές θάλασσές της και τα γραφικά ορεινά χωριά της, οι διαδροµές στο νησί όµως θα σου αποκαλύψουν γαστρονοµικές εκπλήξεις. Στις ταβέρνες της θα γευτείς συνταγές µε θασίτικο λάδι και ντόπιο τσίπουρο. Οι Θασίτες ξέρουν από ψάρι και ψαροµεζέ, φυσικά στα µαγειρευτά δεν παίζονται, ενώ και τα ψητά δεν πάνε πίσω. Καζαβίτη, Θεολόγος, Λιµένας και Λιµενάρια έχουν άπειρες επιλογές. Φεύγοντας να πάρεις: το περιλάλητο θασίτικο γλυκό καρυδάκι, το µέλι τους το ξακουστό, τα λάδια, τις ελιές, τα τυροκοµικά τους και τη µυρωδάτη ρίγανη. Αυτά παίρνεις για σένα και τους φίλους σου, άντε και τίποτα handcraft για το έθιµο.