γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Ένα μέρος για το οποίο οι Θάσιοι μπορούν να υπερηφανεύονται που βρίσκεται επάνω στο νησί είναι η Κεφαλογούρνα στον Θεολόγο. Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού στην βορειανατολική πλευρά του. Δεν το γνωρίζουν όλοι. Και σίγουρα δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι επισκέπτες. 

 

Το συγκεκριμένο σημείο συγκεντρώνει τα ύδατα της ευρύτερης περιοχής τα οποία μαζί με τα νερά από την πηγή της Αγίας Βασιλικής που είναι η πλουσιότερη της Θάσου δημιουργούν δυο καταρράκτες που κυλούν με ορμή σε μια φυσική πισίνα

 

Ταυτόχρονα το πλούσιο υδάτινο στοιχείο της περιοχής δημιουργεί και αρκετές ακόμα βάθρες στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να δροσιστεί. Τη μοναδικότητα του τοπίου συνιστά και η πυκνή βλάστηση που δύσκολα τη διαπερνάει ο ήλιος δημιουργώντας την εντύπωση της απομόνωσης σε κάποιο εξωτικό μέρος παρά το γεγονός ότι τα σπίτια του οικισμού βρίσκονται μόλις μερικά μέτρα μακρύτερα. 

  

Η ροή του νερού υπάρχει όλο τον χρόνο εκτός αν σημειωθεί μεγάλη ξηρασία το καλοκαίρι. Η δύναμη του νερού, χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα, από τις αρχές της δημιουργίας του οικισμού, όπως μαρτυρούν τα πολλά χαλάσματα νερόμυλων που υπάρχουν τριγύρω για να αλέθουν οι ντόπιοι το σιτάρι  

 

Η συμβολή του Νίκου Κίτρινου 

 

Ένας από τους ανθρώπους που ασχολήθηκε ενεργά με την ανάδειξη της Θασίτικης βάθρας, είναι ο Νίκος Κίτρινος, γνωστός από την κοινή του πρωτοβουλία του με τον Γιάννη Ρεΐζη, για τους Ποδηλατικούς Αγώνες Θάσου, έναν επιτυχημένο υπερδεκαετή θεσμό, διεθνούς σημασίας. 

 

Ο Νίκος Κίτρινος, που είναι και μέλος στον πολιτιστικό σύλλογο Θεολόγου «Ο Χατζηγιώργης» φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε την περιοχή και συμμετέχει στην ομάδα ανάδειξής της. Όπως είπε στο KavalaNews.GR, αυτό το μοναδικού κάλλους σημείο στη Θάσο είναι ένα από τα πολλά που δεν γνωρίζουν οι επισκέπτες και αξίζει να τύχει προβολής και προώθησης. 

 

 

 

Η ανάδειξη της περιοχής από τον τοπικό σύλλογο

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος Θεολόγου, «Χατζηγιώργης» θέλοντας να προβάλλει τόσο την μοναδικότητα της Κεφαλόγουρνας, αλλά και την ιστορικότητα του Θεολόγου ξεκίνησε δράσεις ανάπλασης και ανάδειξης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή 31 Μαΐου διοργάνωσε τη διάνοιξη της μεγάλης βάθρας του καταρράκτη με την ονομασία Κατωγούδι. Παράλληλα έγινε διάνοιξη και των παλιών μονοπατιών. 

 

Επιπλέον, ο σύλλογος διοργάνωσε με τη βοήθεια ειδικής ομάδας από τη Θεσσαλονίκη καταρρίχηση στους δυο καταρράκτες, παιδική αναρρίχηση σε βράχο με την επίβλεψη του έμπειρου ορειβάτη Αλέξανδρου Τσιλεογιώργη. 

 

Όσοι συμμετείχαν, (μικροί και μεγάλοι) είχαν την ευκαιρία να κάνουν βουτιές και να κολυμπήσουν στη μεγάλη βάθρα. 

 

Στόχος του συλλόγου είναι η μοναδική αυτή γωνιάς του νησιού να γίνει το επόμενο must see της Θάσου. Μάλιστα το επόμενο διάστημα να μπει σήμανση και ο χώρος να μπορεί να είναι επισκέψιμος.          

 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

του Νίκου Κίτρινου