Ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας επί δύο μέρες αρνείται ότι το Υπουργείο του έκανε διαχωρισμό των νησιών σε ζώνες επικινδυνότητας. Τον είχε διαψεύσει (πολύ νωρίτερα) ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, όταν ανακοίνωνε το σχέδιο "Restart Tourism" το οποίο έχει αξιολογήσει ΚΑΘΕ τουριστικό προορισμό και τους έχει κατατάξει σε 3 ζώνες επικινδυνότητας. 

 

 

γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Όταν δημοσιεύσαμε στο KavalaNews.GR το ρεπορτάζ μας σχετικά με το λάθος που έχει γίνει στην κατάταξη της Θάσου ως προς την δυνατότητα διαχείρισης περιστατικών covid19, περιμέναμε ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς θα προχωρούσαν σε αποκατάσταση. Στο κάτω κάτω, δεν ήταν η πρώτη φορά που θα γινόταν ένα λάθος και δεν χάθηκε δα και ο κόσμος αν αυτό διορθωθεί.

 

Κι αν η αποκατάσταση δεν γινόταν αυτομάτως, τότε θα περιμέναμε οι τοπικοί φορείς να ενημερώσουν τις υπηρεσίες που έσφαλαν και να ζητήσουν εκείνοι την αποκατάσταση. 

 

Προσπάθειες για υποβάθμιση και "θάψιμο"

 

Από τα συμβάντα όμως, φάνηκε ότι μόνο αυτό δεν έγινε. Αντιθέτως καταβλήθηκε προσπάθεια για να παρουσιαστεί η όλη υπόθεση ως ένα fake news (που όμως πρωτοδημοσιεύτηκε από το Πρώτο Θέμα, τον ΣΚΑΪ κ.α. ΜΜΕ της Αθήνας). Το θέμα δημοσιεύτηκε στον αθηναϊκό Τύπο με δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου

 

Όταν από το KavalaNews.GR ζητήσαμε από τον κ. Παπαευσταθίου να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες από τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, εκείνος παρέπεμψε στον ΕΟΔΥ, «δείχνοντας» αυτόν τον τον φορέα ως αρμόδιο. Θέσαμε το θέμα στον ΕΟΔΥ την περασμένη Τρίτη αλλά απάντηση δεν δόθηκε μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το πρωί της Παρασκευής 29/5/2020. 

 

Πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων σε Θάσο και Καβάλα, είτε δημοσίως, είτε παρασκηνιακώς συνέστησαν να μη δοθεί συνέχεια γιατί «τέτοια δημοσιότητα κάνει κακό». Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του μέλους της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας Γιώργου Φραγκιόγλου στο Center (Τετάρτη 28/5/2020) ο οποίος παραδέχθηκε ότι ζήτησε από την βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ να μη δοθεί δημοσιότητα. 

 

"Βροχή" ανακοινώσεων για ένα άκρως... υπαρκτό πρόβλημα

 

Τα αθηναϊκά ΜΜΕ παρουσίαζαν τη Θάσο στη Ζώνη Υψηλής Επικινδυνότητας για διαχείριση περιστατικών κορωνοϊού COVID19, για τρεις μέρες. Μετά το ρεπορτάζ μας που επισήμανε τα λάθη, υπήρξε γραπτή δήλωση της βουλευτή Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου και στη συνέχεια άλλη δήλωση του βουλευτή Καβάλας τής ΝΔ Γιώργου Πασχαλίδη. Ενδιάμεσα, είχε εκδώσει δύο σχετικές ανακοινώσεις ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης

 

Για το θέμα εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης (δείτε εδώ), ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Κατσιμίγας (εδώ), ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Λυμπεράκης (εδώ) αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας (εδώ). 

 

Η παραδοχή των δύο Υπουργείων

 

Με νέα ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Καβάλας τής ΝΔ Γιώργος Πασχαλίδης, σχετικά με τις επαφές που έκανε με τους υπουργούς Τουρισμού και Υγείας για το θέμα, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ζωνών επικινδυνότητας. Το μεν Υπουργείο Τουρισμού είπε πως «δεν υπήρχε πρόθεση για τη Θάσο», παραδεχόμενο το σφάλμα του, το δε Υπουργείο Υγείας ότι θα αποκατασταθεί το λάθος με την τοποθέτηση της Θάσου στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου. 

 

 

Οι ισχυρισμοί του υφυπουργού Τουρισμού

 

Την ίδια ημέρα, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας ισχυρίστηκε ότι «το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους». Μάλιστα δεν έμεινε μόνο εκεί. Είπε πως «μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν απλά εσφαλμένη, αλλά εκτός πάσης λογικής. Θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα δημιουργούσε εντυπώσεις».

 

Το θέμα είχε ήδη πάρει πανελλαδικές διαστάσεις. Δεν έγινε λάθος μόνο με τη Θάσο. Αδικήθηκαν κι άλλοι προορισμοί ενώ κάποιοι αντέδρασαν. Ο κ. Κόνσολας επανήλθε με δηλώσεις του στον Alpha (εκπομπή Τάκη Χατζή - Λήδας Μπόλα) λέγοντας ότι «δεν υπάρχει επικίνδυνο νησί». 

 

Όταν ρωτήθηκε πώς έφτασε αυτή η πληροφορία σε τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, ο υφυπουργός απάντησε ότι «δεν μπορώ να ξέρω υφέρπουσες πληροφορίες από που προέρχονται. Το Υπουργείο Τουρισμού πάντως δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Αντίθετα, αυτοί που το ισχυρίζονται είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι». 

 

Οι δημοσιογράφοι στον Alpha είπαν πως η πληροφορία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και το Υπουργείο όφειλε να βγάλει μια τέτοια ανακοίνωση που να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Φαίνεται ότι ο υπουργός τους άκουσε. Και εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο μάλιστα επισύναψε και το βίντεο από τη συνέντευξή του στην οποία κατηγορηματικά λέει ότι ουδέποτε το Υπουργείο Τουρισμού διαχώρισε τα νησιά σε ζώνες επικινδυνότητας. 

 

Είχε παραδεχθεί και τους χάρτες και το σφάλμα με τη Θάσο ο υφυπουργός Υγείας

 

Η δήλωση Κόνσολα ήρθε σε αντίθεση με τα όσα είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος, απαντώντας στη βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, παραδέχθηκε και την ύπαρξη των Ζωνών Επικινδυνότητας αλλά και το λάθος που έγινε με τη Θάσο. 

 

Η βουλευτής κάλεσε τα Υπουργεία να συννενοηθούν μεταξύ τους. 

 

Τελικά, ψάχνοντας περισσότερο το θέμα καταλάβαμε πως δεν επρόκειτο για μια κίνηση του Υπ. Υγείας (ΕΚΑΒ/ΕΟΔΥ) που αγνοούσε το Υπ. Τουρισμού. Τα υπουργεία είναι μάλλον καλά συνεννοημένα

 

Μέρος του Restart Tourism ο διαχωρισμός των νησιών σε Ζώνες Επικινδυνότητας

 

Η πρώτη φορά που ο διαχωρισμός των νησιών σε ζώνες επικινδυνότητας καταγράφεται σε δημόσιο κυβερνητικό έγγραφο είναι στις 20/5/2020, στην εξειδίκευση των μέτρων για τον τουρισμό που ανακοίνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση, με ένα αρχείο 16 σελίδων το οποίο πήρε ευρεία δημοσιότητα. Στην ουσία πρόκειται για την παρουσίαση με τίτλο «Restart Tourism» που συνόδευσε τις ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για το Σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό. 

 

Θεοχάρης: "αξιολογήσαμε ΚΑΘΕ προορισμό, βάλαμε 3 επίπεδα κινδύνου"

 

Στο βίντεο της παρουσίασης, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει: «Αξιολογήσαμε κάθε τουριστικό προορισμό. Με βάση δύο κριτήρια, την προσβασιμότητα σε δομές υγείας αλλά και τη δυνατότητα του ελέγχου όταν υπάρχει πιθανό κρούσμα. Βάλαμε τρία επίπεδα κινδύνου, χαμηλό, μέτριο και υψηλό. Και φυσικά εκεί που η αξιολόγηση μάς έδωσε υψηλό κίνδυνο ενισχύσαμε είτε με επιχειρησιακό πλάνο, είτε με δομές ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε κάθε δυνατότητα και κάθε κρούσμα που μπορεί να έρθει την καλοκαιρινή περίοδο». 

 

Την ώρα που κάνει την συγκεκριμένη αναφορά, δίπλα του εμφανίζεται η 8η σελίδα του κυβερνητικού σχεδίου για τον τουρισμό και συγκεκριμένα η καρτέλα με τίτλο «Risk Assessment» δηλαδή διαχείριση ρίσκου. 

 

Και δεύτερος διαχωρισμός των νησιών ανάλογα με τα τεστ

 

Εκεί προκύπτει μια ακόμη είδηση. Το Υπουργείο Τουρισμού όχι μόνο διαχώρισε τα νησιά σε 3 ζώνες επικινδυνότητας ανάλογα με την πρόσβαση σε υποδομές υγείας (για να μπει ένας προορισμός στη Ζώνη Χαμηλού Κινδύνου πρέπει η πρόσβαση σε νοσοκομείο να γίνεται εντός 2 ωρών) αλλά έκανε και έναν δεύτερο διαχωρισμό ανάλογα με τη δυνατότητα ελέγχου (testing κορωνοϊού). 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

με τον διαχωρισμό των νησιών σε ζώνες επικινδυνότητας